17
feb
Seneste opdatering: 17/2-05 kl. 2237
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

af det danske valg. Komkurrencen har dog ikke véret overvéldende. Smedjan com tilhþrer ténketanken Timbro. Jeg ser Arzrouni er enig med mig. Elendigt svensk han skriver 🙂

http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display_comment&nr=3045&artikelid=1210

God artikel
Tak for en god og indsigtsfuld artikel.Den beskriver situationen bedre end de fleste danske journalister evner.vhChristopher ArzrouniDanmark

Christopher Arzrouni

http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1210

Liberal eller inte liberal, det Àr frÄgan
av Jesper Meijling, fri skribent och medarbetare i Sveriges Radio

Den borgerliga regeringen i Danmark kan sitta kvar. Socialdemokraterna övertrÀffade sitt historiskt dÄliga resultat frÄn förra gÄngen och gjorde nu ett Ànnu sÀmre val.

“Systemskiftet frĂ„n 2001 Ă€r bekrĂ€ftat” slog Anders Fogh Rasmussen fast omedelbart efter valet – och just sĂ„ vill han gĂ€rna framstĂ€lla resultatet: ett mandat att fortsĂ€tta leda en danmarkshistorisk förĂ€ndring
—————-
Deras utmaning kan ses som den första verkligt konkreta slitningen mellan ett “regerings-venstre” och ett “ideologiskt venstre” som kritiserar Foghs stora förflyttningsprojekt, att av Danmarks liberala parti göra ett brett och folkligt maktparti. De kritiska hĂ€vdar att han dĂ€rmed Ă€r i fĂ€rd med att bli en bĂ€ttre socialdemokrat Ă€n socialdemokraterna sjĂ€lva, försvararna hĂ€vdar att han Ă€r i fĂ€rd med att sĂ€kra ett borgerligt Danmark pĂ„ mycket lĂ„ng sikt.
—————–
De danska socialdemokraterna har förlorat sin egen ideologiska planhalva, och försöken att gĂ„ till motoffensiv har inte alls lyckats för deras ledare Mogens Lykketoft. Denne man med konstanta bekymmersrynkor Ă€r oerhört kompetent – fast pĂ„ det Bo Lundgrenska viset: fixerad vid att ha rĂ€tt, och att kunna bevisa det med rĂ€kneexempel, men utan att kunna övertyga om vad det egentligen Ă€r som skiljer honom till det bĂ€ttre frĂ„n Anders Fogh Rasmussen. Det var mĂ„nga socialdemokrater som inte begrep det.

Dansk Folkeparti behÄller nyckelroll
I Sverige beskrivs Dansk Folkeparti ofta som högerextremister och missnöjesparti. Det förklarar inte det inflytande som partiet lyckats skaffa sig, och dessutom redan hanterar med stor politisk fÀrdighet. De sitter Àven efter detta val pÄ sjÀlva nyckelpositionen mitt i dansk politik, dÀr man kan diktera villkoren för en regeringsbildare och effektivt pÄverka debatten. Och just hÀr kommer ryktet om det danska valets trÄkighet pÄ skam, för om Venstre och Socialdemokrater flyter ihop, sÄ utspelades ett synligt ideologiskt drama om denna nyckelposition. Dansk Folkeparti hotades av Radikale Venstre, som blev valets verkligt stora segrare med fördubblade mandat.
Radikale Venstre karikeras som ett elitparti för högutbildade och förÀndringsbenÀgna caffe-latte-drickare i storstaden, sÄ lÄngt man kan komma frÄn de folkliga, fosterlandsÀlskande och invandringsfientliga vÀlfÀrdsförsvararna i Dansk Folkeparti.
——————
Det fortsatta samarbetet har ett tungt strategiskt skÀl: Dansk Folkeparti sÀkrar Ànnu fler före detta socialdemokratiska sympatier Àn dem Venstre redan sjÀlva erövrat.
Men det finns nog ocksĂ„ en sympati, dĂ€r lantbrukarsonen Fogh pĂ„ ett mĂ€nskligt och kulturellt plan egentligen inte Ă€r sĂ„ lĂ„ngt frĂ„n Pia KjĂŠrsgaard. Kanske finns det i detta val för Fogh ocksĂ„, trots allt, en logisk konsekvens av hans liberalism – vad som nu Ă€r kvar av den. NĂ€mligen att ingen ska föreskriva vad som Ă€r skadligt eller uppbyggligt. VĂ€ljarna har talat, och Dansk Folkeparti kan dĂ€rför inte vĂ€ljas bort pĂ„ nĂ„gra fisförnĂ€mt principiella grunder.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.