17
apr
Seneste opdatering: 17/4-05 kl. 1726
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!


Offentliggjort den 27 mars 2005 03:00
En Nörrebro-berÀttelse
Av LARS OLSEN
NĂ€r Pernille började i förskoleklassen var det spĂ€nnande för den danska majoriteten att det ocksĂ„ fanns invandrarbarn i gruppen. Men under loppet av 10 Ă„rs skolgĂ„ng blev Pernille och de andra danska barnen gradvis till en liten minoritet. Det gav allvarliga problem. Följande Ă€r utdrag av boken “Det delte Danmark” [”Det delade Danmark”], skriven av journalisten Lars Olsen. Den handlar om ett Danmark som blir alltmer uppdelat mellan starka och svaga.

Sommaren 2003: Det Ă€r en ljum och ljus sommarkvĂ€ll Hundratals mĂ€nniskor har samlats i hörnet av BlĂ„gĂ„rdsgade och Åboulevard. HĂ€r finns unga mödrar med barnvagnar, gamla damer med sirliga guldbĂ„gade glasögon, solbrĂ€nda mĂ€n med tjocka magar, killar med keps, Nörrebro i alla dess fasetter.De flesta Ă€r danskar, men hĂ€r och dĂ€r ses ocksĂ„ smĂ„ grupper invandrare. Och initiativet till minnesstunden kommer – lyckligtvis – frĂ„n en ung nydansk som Ă€r med i det uppsökande sociala arbetet i omrĂ„det.
Mordet pĂ„ den unge italienske turisten Antonio CurrĂĄ har Ă€n en gĂ„ng bragt Nörrebro pĂ„ tidningarnas förstasidor. Med en massiv nĂ€rvaro visar nörrebroarna sitt avstĂ„ndstagande till det avtrubbade knivmordet. Mordplatsen Ă€r tĂ€ckt av ett imponerande blomsterhav och mĂ„nga har tĂ€nt ljus och skrivit smĂ„ handskrivna lappar vid sidan av blommorna. Den unge italienarens död har som fĂ„ andra hĂ€ndelser gripit folk i omrĂ„det……………………………………………
http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload2/en_norrebro_berettelse.doc


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.