23
jun
Seneste opdatering: 23/6-05 kl. 1457
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!foto©webmaster
med stor tack til RĂ€knenissen
Sören Krarup: Det delade Danmark
Ritt Bjerregaard ger sig inte bara pĂ„ överborgmĂ€starposten i Köpenhamn, hon ger ocksĂ„ pĂ„ privatskolorna i huvudstaden. De Ă€r inte tillrĂ€ckligt sociala, sĂ€ger Ritt Bjerregaard. De ger med statsstöd plats till vĂ€lbestĂ€llda förĂ€ldrars barn, som sĂ„ledes inte frekventerar folkskolan, och pĂ„ det sĂ€ttet förlorar folkskolan möjlighet att vara folkskola – med statsstöd.
Det Àr ju inte helt fel. Folkskolan Àr folkskola genom att vara hela folkets skola, och om delar av folket förskansar sig i privatskolor förlorar folkskolan sin folklighet och bredd. Det Àr inte helt fel.
Och eftersom det inte Ă€r helt fel vill Ritt Bjerregaard nu skĂ€ra ner privatskolornas statsstöd för att tvinga förĂ€ldrarna att “ta pĂ„ sig ett större socialt och samhĂ€llsmĂ€ssigt ansvar”.
Men vad den moraliskt förargade Ritt Bjerregaard glömmer, det Ă€r att frĂ„ga sig varför det har gĂ„tt sĂ„ – varför förĂ€ldrarna i Köpenhamn sviker folkskolan för att sĂ€tta sina barn i privata skolor. För det gör verkligen de förĂ€ldrar som har möjlighet till det – Ă€ven de förĂ€ldrar som officiellt talar om det “sociala och samhĂ€llsmĂ€ssiga ansvaret”. Vi minns sĂ„ledes Birthe Weiss som var inrikesminister och meddelade danskarna att Danmark nu var ett multikulturellt och multietniskt samhĂ€lle, varefter hon satte sina egna barn i privatskola i stĂ€llet för i den multietniska GasvĂ€rksvejens skola, dit de geografiskt hörde. Vi har ocksĂ„ lĂ€st om Margrethe Vestager frĂ„n De radikale som t o m har varit minister för folkskolan och medlem av det demonstrativt multietniska partiet, men som skriver in sina barn i Classenska Legatskole. Liksom mannen i toppen av skolpyramiden i Köpenhamn, skolborgarrĂ„det Per Bregengaard frĂ„n Enhedslisten, som likasĂ„ sĂ€tter sina egna barn i privatskola medan han predikar socialt och samhĂ€llsmĂ€ssigt ansvar för förĂ€ldrarna i Köpenhamn. Det rĂ€cker med exempel. Somliga Ă€r onekligen mer ihĂ„liga och hycklande Ă€n andra.
Men varför sÀtter sÄ mÄnga förÀldrar i huvudstaden sina barn i privatskolor och sviker folkskolan?
Det finns det anledning att frĂ„ga Ritt Bjerregaard om nu nĂ€r hon kandiderar till överborgmĂ€starposten, för svaret Ă€r ju att denna beklagliga utveckling i stor utstrĂ€ckning beror pĂ„ Ritt Bjerregaard. Det var hon som i egenskap av undervisningsminister förstörde folkskolan som skola nĂ€r hon 1975 lade fram en skollag som i stĂ€llet för kunskaper gjorde egenskaper till skolans uppgift – en idologisk indoktrineringsanstalt som syftade till att forma och likrikta barnen, vilket ocksĂ„ dokumenteras av den av Ritt Bjerregaard styrda och sanktionerade U-90. Likhetsskolan. Socialskolan. “Vad inte alla kan lĂ€ra sig, ska ingen lĂ€ra sig”. Detta Ă€r den nuvarande folkskolan. Ritt Bjerregaards skola. Den folkskola som barn och förĂ€ldrar nu flyr ifrĂ„n eftersom den Ă€r dĂ„lig, demoraliserande och fördummande.
Det Àr den ena orsaken. Den andra Àr att stora delar av folkskolan i Köpenhamn domineras av invandrarbarn som inte bara terroriserar skolornas vardag, utan ocksÄ drar ner varje kunskapsnivÄ eftersom de inte pratar danska och inte Àr intresserade av att kunna det.
Och vem var det som öppnade Danmark för invandringen? Vem var det som förföljde de danskar som varnade för invandringens destruktiva effekter? Vem var det som pÄ 1980- och -90-talen stÀmplade dem som rasister och frÀmlingshatare som pekade pÄ de konsekvenser av en okontrollerbar invandring frÄn tredje vÀrlden som vi nu upplever?
Det var faktiskt Ritt Bjerregaard och hennes parti. Hon och de Àr de skyldiga till flykten frÄn folkskolan.
Och nu vill hon i gemenskapens och folklighetens namn slĂ„ ner pĂ„ de förĂ€ldrar som försöker skydda sina barn mot Ritt Bjerregaards handlingar ….
Nej, det finns skĂ€l sĂ„ det rĂ€cker för politikerförakt, men kvar finns de problem som sĂ„dana politiker har skapat, och de Ă€r nu sĂ„ synliga och alarmerande att ingen – inte heller Ritt Bjerregaards partivĂ€nner – kan blunda för dem. Nyligen skrev journalisten Lars Olsen, som arbetar pĂ„ Ugebrevet A4, utgivet av fackföreningsrörelsen, en bok om “Det delade Danmark”, och boken Ă€r avsedd som en larmsignal. Lars Olsen Ă€r bosatt pĂ„ Nörrebro i Köpenhamn och skildrar tillvaron i en stadsdel dĂ€r der inte finns nĂ„gon gemenskap mellan invĂ„narna, och dĂ€r sĂ€rskilt folkskolorna pĂ„ Nörrebro Ă€r pĂ„ vĂ€g Ă„t skogen eftersom de endast frekventeras av invandrare och det som kallas socialt svaga danskar. De som kan söker sig till privatskolor. De som har rĂ„d flyttar frĂ„n Nörrebro. Kvar finns ghetto-Danmark, det uppdelade Danmark, som Ă€r pĂ„ vĂ€g mot upplösning, eftersom “sammanhĂ„llningsförmĂ„gan” har försvunnit.
Situationen Ă€r verkligen alarmerande och ohygglig, men frĂ„gan Ă€r om inte Lars Olsen och hans parti Ă€r pĂ„ vĂ€g ut i Ă€nnu en felbedömning som kommer att förvĂ€rra tillstĂ„ndet ytterligare. Mot bakgrund av en detaljerad skildring av bl.a. sin dotters upplevelser i en folkskola som hĂ€rjades av invandrarpojkar, frĂ„gar Lars Olsen med rĂ€tta: “Hur vĂ€rnar vi sammanhĂ„llningsförmĂ„gan i samhĂ€llet”, men hans svar tycks endast frĂ€mja upplösningen, eftersom han sĂ€tter kikaren för det blinda ögat. Han skriver: “Mycket av integrationsinsatsen hittills har byggt pĂ„ den villfarelsen att vi först och frĂ€mst stod inför för en kulturell utmaning… Men i verkligheten stĂ„r vi med en massiv social uppgift: Stora grupper barn och ungdomar frĂ„n icke studievana hem mĂ„ste bibringas basala kunskaper och fĂ€rdigheter – danska, lĂ€sning, matematik, engelska och sĂ„ vidare. Det handlar i verkligheten om en av vĂ€lfĂ€rdsstatens klassiska utmaningar: Att bryta det negativa sociala arvet och fĂ„ med sig alla.”
Social i stĂ€llet för kulturell, vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€lle i stĂ€llet för nation – det Ă€r Lars Olsens situationsbeskrivning nĂ€r han vill vĂ€rna sammanhĂ„llningsförmĂ„gan i Danmark, men man kan med rĂ€tta frĂ„ga sig: Är det inte just dyrkan av vĂ€lfĂ€rdsstaten eller av en kun social verklighet, som Ă€r orsaken till den upplösning av sammanhĂ„llningsförmĂ„gan som vi med förfĂ€ran konstaterar? Lars Olsen berĂ€ttar om sin egen uppvĂ€xt och skolgĂ„ng i Brönshöj pĂ„ 60-talet, dĂ€r alla barn gick i folkskolan och dĂ€r gemenskapen var fundamental. SĂ„ som mĂ„nga av oss upplevde det. SĂ„ som verkligheten var i de stora köpenhamnska kommunala skolorna. Men liksom en socialdemokrat av Ritt Bjerregaards skola jublar Lars Olsen dĂ€refter över “uppgörelsen med den svarta skolan”, den, dĂ€r “eleverna fortfarande stod pĂ„ rad pĂ„ skolgĂ„rden och gick in klassvis” och “vi reste oss upp för lĂ€raren nĂ€r han kom in i klassrummet”, för i den nya skolan togs “barn och ungdomar pĂ„ allvar som individer som kan krĂ€va respekt och inflytande över sin egen situation”. Men var verkligheten i den “svarta” folkskolan inte först och frĂ€mst att det fanns en gemenskap eller ett sammanhang som förenade barn och vuxna, eftersom det utgick frĂ„n annat Ă€n det sociala eller oss “som individer”? Var det inte nĂ„got kulturellt som var det som förenade – en morgonpsalm, en berĂ€ttelse, en folklig och nationell gemenskap som betydde att man i grunden var pĂ„ lika eller i samma bĂ„t?
Är Lars Olsens koncentration pĂ„ det sociala inte bara ett ytterligare steg ut i det gungfly som skapar det delade Danmark?
Han avslutar sin bok manande och varnande: “Vi hĂ„ller pĂ„ att lösa upp nĂ„got av det kitt som hĂ„ller ihop vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€llet. Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g mot ett radikalt annorlunda samhĂ€lle Ă€n det vi Ă€r vana vid. Vi kan fortfarande hinna vĂ€nda utvecklingen, men det Ă€r brĂ„ttom. Det Ă€r nu man mĂ„ste handla”.
Ja, det Ă€r brĂ„ttom, men i denna alarmerande situation Ă€r det kanske allra mest nödvĂ€ndigt att bestĂ€mma uppgiften och kursen. Och Ă€r det “vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€llets kitt” som Ă€r uppgiften? Eller var det inte just synen pĂ„ Danmark som ingenting mer Ă€n ett vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€lle som löste upp det kitt som höll ihop Danmark? Var det inte nĂ€r man glömde eller förnekade att Danmark Ă€r en nation som upplösningen började? Och att sammanhĂ„llningsförmĂ„gan dĂ€rför Ă€r beroende av att den nationella gemenskapen bevaras, eftersom det Ă€r detta folkliga eller andliga sammanhang som Ă€r kraften?
Lars Olsen fattar inte uppgiftens karaktÀr. Hans beskrivning av situationen pÄ Nörrebro eller i det delade Danmark Àr utförlig och trovÀrdig, men det Àr nÄgot som saknas. Det finns ingen kÀnsla för vad det var som förenade barnen i Brönshöj och pÄ Amager. Vi satt verkligen i samma bÄt. Vi gick allihop i folkskolan och var varandras likar. Men det var en folklig jÀmlikhet, inte en social, det var en kulturell gemenskap, inte en social. Det var ett fosterland, inte ett vÀlfÀrdssamhÀlle, som förenade oss.
Det glömmer Lars Olsen. Det hatar Ritt Bjerregaard.
DÀrför Àr de en del av orsaken till det delade Danmark.
Sören Krarup.
http://www.tidehverv.dk/
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=383707
Varannan invandrare Àr okvalificerad för ett arbete
MÄnga invandrare frÄn ickevÀsterlÀndska lÀnder har sÄ lÄga kvalifikationer att de inte kan klara ens de sÀmst betalda jobben.
HÀlften av invandrarna frÄn ickevÀsterlÀndska lÀnder saknar kvalifikationer till ens de lÀgst betalda okvalificerade jobben pÄ den organiserade danska arbetsmarknaden. Det framgÄr av en Ànnu inte offentliggjord undersökning frÄn Rockwool Fondens Forskningsenhet.
»De nya siffrorna tyder pÄ att uppemot hÀlften av den gruppen kommer att fÄ problem med att klara ett jobb som motsvarar icke yrkesutbildades lÀgstalön«, sÀger forskningschef Torben TranÀs som just har lagt fram delar av undersökningen vid en konferens hos Socialforskningsinstitutet.
»Om man ser pÄ invandrargruppen kommer bristande kvalifikationer att vara ett jÀtteproblem«.
Kritik av integrationspaketet
Regeringen har just ingÄtt en överenskommelse med Dansk Folkeparti och socialdemokraterna om ett integrationspaket om 580 miljoner kronor som ska sÀtta 10 000 fler invandrare i jobb.
En hörnsten i avtalet Ă€r att jobb ska löna sig, och dĂ€rför ska gifta par pĂ„ socialbidrag framöver dokumentera minst 300 timmars ordinĂ€rt arbete under tvĂ„ Ă„r – annars ryker den enes socialbidrag.
Det finns i dag cirka 10 000 gifta par pĂ„ socialbidrag, och dĂ€rav utgör invandrare 75 – 80 procent.
Kommunerna kÀnner igen bilden
Enligt ordföranden för social- och arbetsmarknadsutskottet i Kommunernas Landsförening, Vagn Ry Nielsen (S), harmonierar Rockwool Fondens siffror vÀl med erfarenheten ute i kommunerna.
»De allra flesta har inte kvalifikationer som motsvarar arbetsmarknadens behov. Och de konkurrerar med 150 000 andra i utkanten av arbetsmarknaden«, sÀger han.
Tidigare undersökningar visar enligt Torben TranÀs ocksÄ att det Àr kvalifikationer snarare Àn invandrarnas motivation dÀr det brister.
»Uppemot 40 procent arbetar trots att de inte fĂ„r ut nĂ„got av det ekonomiskt. Det tyder pĂ„ en stark önskan om integration. För med danskarna Ă€r motsvarande siffra 10 – 12 procent. Om attityden bland invandrare var likadan skulle mycket fĂ€rre vara i arbete«.
S: Arbetslösa mÄste vÀnja sig vid Ätstramningar
Socialdemokraternas ansvariga för integrationsfrÄgor, Anne-Marie Meldgaard, försvarar integrationspaketet med att socialbidragstagarna har tid att stÀlla in sig pÄ Ätstramningarna.
»De har tvĂ„ Ă„r pĂ„ sig att skaffa sig kvalifikationerna. Och det behövs inte mycket utbildning för att gĂ„ ut och plocka jordgubbar eller diska. Om man inte kan det, Ă€r det för att man inte vill. En del av ‘En ny chans till alla’ (integrationspaketet, red.) Ă€r ju ocksĂ„ att man fĂ„r danskundervisning och jobbtrĂ€ning«, sĂ€ger hon.
Det slutar med ghettojobb
Shahamak Rezaei, forskare vid Roskilde Universitetscenter, som under de senaste Ă„ren har forskat om invandrararbetsmarknaden tror att de flesta invandrare nog kan klara att skrapa ihop de 300 timmarna.
»Men det har inget med integration att göra, för det kommer att sluta i en stor boom i de sĂ„ kallade ghettojobben – alltsĂ„ jobb pĂ„ disk- och gatsoparnivĂ„ i invandrarĂ€gda företag. Det kommer att bidra till utvecklingen av en etnisk serviceunderklass som Ă€r villig att göra alt«.
Redan i dag arbetar mÄnga invandrare enligt Rockwool Fondens undersökning för mindre Àn lÀgstalönen. Och Shahamak Rezaei förutser att en del arbetsgivare kommer at utnyttja situationen.
»Om jag nu bara Àr vÀrd 30 kronor i timmen men arbetsgivaren mÄste betala mig 90, för att det sÀger överenskommelsen, sÄ gör man ett eget avtal dÀr han sÀger: Jag sÀger till myndigheterna att du har arbetat 300 timmar hos mig för vanlig lön, men du mÄste arbeta 900 timmar hÀr, för du Àr bara vÀrd 30 kronor.

Jyllands-Posten
Överenskommelse med perspektiv
Regeringen har ingÄtt en bred överenskommelse om en omfattande insats för bÀttre integration av invandrare i samhÀllet, och det Àr en milstolpe med betydande perspektiv om man tÀnker pÄ de senaste Ärens stora oenighet om utlÀnnings- och integrationspolitiken

Att förena Dansk Folkeparti och socialdemokraterna bakom en överenskommelse som tar ordentliga tag för att fÄ flyktingar och invandrare ur en fastlÄst tillvaro pÄ socialbidrag Àr en fjÀder i hatten pÄ den hittills undervÀrderade och i övrigt hÄrt prövade integrationsministern Ricke Hvilshöj, efter förhÄllandevis kort tid pÄ den svÄra posten. Fortfarande hÄller polisen pÄ med undersökning av det brandattentat som för kort tid sedan drabbade hennes hem i Greve, och man förstÄr hennes glÀdje över att kunna presentera en nÀrmast historisk överenskommelse under dessa villkor.
Med stöd till sprÄkundervisning, övrig utbildning och krav pÄ att stÄ till arbetsmarknadens förfogande för att fÄ offentliga bidrag, kan överenskommelsen troligen rÀtta till stora delar av den hittillsvarande obalansen med utlÀnningar som passiviseras av socialbidrag. DÄ inströmningen av invandrare och asylsökare har sÀnkts mÀrkbart under den borgerliga regeringen, kan integrationsöverenskommelsen bli en viktig vÀndpunkt i strÀvandena efter en framgÄngsrik aktivering, om man i övrigt bevarar samma konsekvens.
Nyskapelsen i form av ett sÀrskilt integrationskontrakt som mÄste skrivas under av nytillkomna för att fÄ permanent uppehÄllstillstÄnd och gÀlla i sju Är, tycks det finnas alla skÀl att förvÀnta sig mycket av eftersom det innehÄller krav pÄ respekt för landets grundlÀggande vÀrden. Till detta kommer överenskommelsens förutsÀttning om att samhÀllet i högre grad ska tillgripa utvisning av kriminella invandrare och flyktingar, och sÄdana krav borde ha framstÀllts för lÀnge sedan. Det kan förhoppningsvis ha förebyggande effekt och dÀmpa de vÀrsta brÄken och det Àr en ganska naturlig och logisk sak att invandrare som bjuds in till vÄrt samhÀlle ska uppföra sig ordentligt och respektera normer och regler. Sker det inte Àr det ett brott mot de allmÀnna spelregler för gÀstfrihet som har existerat som nÄgot fundamentalt i Ärhundraden över hela vÀrlden.
ÄndĂ„ finns det fortfarande partier i dansk politik som mĂ€rkligt nog betraktar denna frĂ„ga som ytterst kontroversiell och som ocksĂ„ Ă€r osams om överenskommelsens sĂ„ kallade sociala profil. Det Ă€r sĂ„ledes inte förvĂ„nande att Det Radikale Venstre lĂ€mnade förhandlingarna. De radikale har som stödparti till skiftande regeringar under en rad Ă„r nĂ€rmast stĂ„tt som garant för att utlĂ€nningspolitiken och integrationsprocessen ska utvecklas pĂ„ ett ohĂ„llbart sĂ€tt, och partiet har i sin isolerade situation tydligen tĂ€nkt sig att behĂ„lla sin missförstĂ„dda form för medmĂ€nsklighet, d v s att hĂ„lla kvar invandrarna i passivisering.
En öm punkt i det breda avtalet Àr dock de nuvarande sysselsÀttningsmöjligheterna. Utbildningsdelen av avtalet stöds visserligen av anslag pÄ en halv miljard kronor till den insats som kommunerna ska administrera, men dessvÀrre har vi sett att tidigare initiativ har gÄtt upp i byrÄkrati, och att arbetsförmedlingar inte har förmÄtt ge erbjudandena nÄgot meningsfullt innehÄll.
DÀrför ska det ges en kraftig varning för en upprepning. NÀr man stÀller sÄ lÄngtgÄende krav pÄ invandrarna mÄste de ocksÄ kunna förvÀnta sig att det finns effektivitet och realiteter bakom nyskapelsen, sÀrskilt vad betrÀffar sysselsÀttningserbjudandena.
http://www.dr.dk/p1/p1debat/synspunkt.asp?action=showsynspunkt&id=6273
Integrationens dilemman
Finansministeriet har bedömt att det varje Är kostar det danska samhÀllet 33 miljarder kronor att invandrare och deras efterkommare har ett annat ekonomisk beteende Àn resten av befolkningen.
Denna ekonomiska extrabörda bĂ€rs i princip av oss alla, men drabbar hĂ„rdast landets fattigaste och svagaste invĂ„nare: de gamla vars villkor hela tiden försĂ€mras och de sjuka som inte kan fĂ„ nĂ„gon ordentlig sjukvĂ„rd som motsvarar högsta internationell standard. Jag minns Ă€nnu de glada dagar nĂ€r begreppet vĂ€lfĂ€rdsreformer betydde sociala förbĂ€ttringar – det var innan vi införde nysprĂ„k hĂ€r i landet. Nu betyder det som bekant sociala nedskĂ€rningar som vĂ€nder tyngden nerĂ„t och som speciellt drabbar de invĂ„nare hĂ„rdast som Ă€r mest vĂ€lintegrerade, nĂ€mligen de invĂ„nare som under ett lĂ„ngt arbetsliv byggde upp vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€llet och förvĂ€ntade sig en trygg Ă„lderdom.
Under flera Ärtionden har den ena integrationslagen avlöst den andra, utan att det har haft nÄgon nÀmnvÀrd effekt pÄ de grupper som inte vill ha integration. Man kan dra hÀsten till brunnen, men inte tvinga den att dricka, sÀger ett gammalt danskt ordsprÄk.
Och varje gĂ„ng vi drar ’hĂ€sten till brunnen’ hoppas vi pĂ„ att miraklet ska infinna sig – att den börjar dricka.
Men vad Àr integration egentlig för en fÄgel kan man frÄga sig? BestÄr integration uteslutande av samhÀllets mÄnga vÀlmenta erbjudanden om utbildning, jobb och danskundervisning samt stÀndigt ökande penningströmmar till allt mellan himmel och jord?
Som jag ser det liknar förhÄllningssÀttet till integration mest av allt ett mummespil, eller katten kring het gröt. LÄt oss sÀga det rent ut: Integration innebÀr sannerligen ocksÄ en aktiv nedbrytning av familjemÀssiga och religiöst betingade klannormer som Àr oförenliga med dansk rÀtt och kultur.
Det Àr knappast nÄgon hemlighet att en stor del av den danska invandrarbefolkningen har invandrat frÄn omrÄden som prÀglas av stagnation, ojÀmlikhet och förtryck.
Och det Àr heller ingen hemlighet att man inte gÀrna frivilligt flyttar tillbaka till dessa omrÄden.
Men trots att det förhÄller sig sÄ kan vi konstatera att det Àr utomordentligt svÄrt att av egen kraft frigöra sig frÄn de normer som man har fÄtt i arv: En klankultur som bibehÄlls och reproduceras eftersom de religiösa dogmerna har frusit fast familjemönstret pÄ grund av sina dogmer.
Integrationsinsatsen har sÄledes tvÄ sidor. Dels den motiverande, dÀr det ges positiv sÀrbehandling genom att hÀlla ner Ànnu en halv miljard kronor i den nya integrationslagen, och dels genom en aktiv normnedbrytning av seder, vanor och traditioner som Àr principiellt oförenliga med det danska samhÀllets politiska kultur samt vÄr rÀttskultur.
Problemet definieras ofta som ett kulturellt, religiöst eller etniskt problem dÀr en rasistisk instÀllning blockerar en framgÄngsrik integration, men vi mÄste söka mycket djupare om vi ska förstÄ dess innersta kÀrna.
Det handlar djupast sett om tillit, eller mer precist graden av tillit, och om de informella vĂ€rden eller normer som delas av medlemmar av en grupp icke-beslĂ€ktade, som gör det möjligt för dem att samarbeta effektivare för att förverkliga gemensamma mĂ„l. De sociologikunniga förstĂ„r att jag hĂ€r har givit grunddefinitionen pĂ„ begreppet ’socialt kapital’.
Men det rĂ€cker inte att en grupp delar vĂ€rden och normer – det Ă€r de ’rĂ€tta vĂ€rdena’ de mĂ„ste dela – de vĂ€rden som utvidgar graden av tillit till att omfatta andra Ă€n familjen och befrĂ€mjar samarbete i det offentliga livet som det handlar om hĂ€r. Det sociala kapitalet fokuserar sĂ„ledes pĂ„ normer rörande bl.a. tillit, Ă€rlighet, trovĂ€rdighet, samarbetsvilja, ansvarskĂ€nsla för det gemensamma bĂ€sta, samhörighet och ömsesidighet (reciprocitet).
NĂ€r i stort sett ingenting som förknippas med utveckling lyckas i muslimska samhĂ€llen, sĂ„ Ă„terfinns förklaringen i kulturella orsaker, som tillit och socialt kapital. SĂ€rskilt de arabiska nationerna i Mellanöstern Ă€r lĂ„gtillitssamhĂ€llen, dĂ€r familjen Ă€r kĂ€rnan i det sociala beteendet. Den muslimska traditionen erkĂ€nner tvĂ„ fundamentala institutioner: religion och familj. Det Ă€r dĂ€rför svĂ„rt, för att inte sĂ€ga omöjligt, att etablera ett vĂ€lfungerande civilsamhĂ€lle eftersom det saknas socialt kapital. I stĂ€llet undermineras en svag stat av nepotism och korruption. De muslimska samhĂ€llena framtrĂ€der snarare som en rad sidostĂ€llda familjer eller klaner Ă€n en gemenskap av individer. Klanmedlemmarna har endast tillit till andra medlemmar av klanen, i ett system baserat pĂ„ starka begrepp om skam och heder som ömsesidigt förpliktar klanmedlemmarna att skapa rĂ€ttvisa, vilket i det typiska fallet sker genom blodfejder mellan klaner som kan pĂ„gĂ„ i generationer. Endogami – alltsĂ„ Ă€ktenskap mellan slĂ€ktingar – Ă€r vanligt, och fördelen Ă€r att ens hustru inte Ă€r en farlig och potentiellt hatad frĂ€mling, utan en kusin som bör Ă€lskas och skyddas. KlansamhĂ€llena med deras sĂ€rskilda seder och normer existerade i Mellanösterns samhĂ€llen redan lĂ„ngt innan islam uppstod, och Koranen avspeglar i hög grad dessa normer, som ges status av gudomliga lagar som inte kan Ă€ndras av mĂ€nniskor.
Med islam försökte profeten Muhammed bygga upp en gemenskap pĂ„ en högre nivĂ„ Ă€n de sidostĂ€llda klansamhĂ€llen som redan existerade, och han försökte dĂ€rför begrĂ€nsa blodsfejderna mellan klanerna genom att göra det möjligt att sona ett mord genom betalning av ’blodspengar’ mot att den förorĂ€ttade familjen avstod frĂ„n blodshĂ€mnd. I stĂ€llet för belastande blodsfejder skulle de aggressiva energierna samlas under islams fana i ett heligt omvĂ€ndelse- och erövringskrig mot de omkringboende folkslagen, sĂ„ att alla omedelbart kunde skörda fördelen av sin rĂ€ttrogenhet. En religion som hĂ„ller vad den lovar blir en sjĂ€lvuppfyllande profetia, vilken som en ökenvind vinner framgĂ„ng och lĂ€gger vĂ€rlden under sig, vilket ocksĂ„ hĂ€nde under islams första erövringsfas.
Den starka betoningen av skam- och hedersbegreppen, amoralisk familjism, sÀrbehandlingen av kvinnor som betraktades som tillhörande klanen, den lÄga tilliten utanför klanen och andra normer och vÀrden medför att rÀttssamhÀlle och demokrati med tillhörande institutioner inte kan slÄ rot i den muslimska vÀrlden. Dessa normer blockerar etablerandet av vÀsterlÀndska uppfattningar om ingÄende av kontrakt, samarbete och ingÄende av kompromiss.
I ett kulturellt sammanhang dÀr det lÀggs sÄ stor vikt vid heder och skam kan ingÄende av kompromiss i sig sjÀlv uppfattas som ett nederlag som kan leda till att man förlorar ansiktet.
I heder-skam kulturer följer det inte med nÄgon vanÀra av transaktioner som att fuska med vikten, föra nÄgon bakom ljuset nÀr det gÀller kvaliteten eller arten av varor, fuska i spel eller lÀmna falskt vittnesmÄl. Den som gör sÄdant Àr bara mer snabbtÀnkt Àn den andre; eftersom han inte Àr skyldig denne nÄgot kan det inte förebrÄs honom att han tar vad han kan.
DĂ€rför kan ’likhet inför lagen’, denna centrala konstitutionella grundpelare, inte förenas med skam- och hedersbegrepp. TvĂ€rtom fĂ„r individen förhöjd heder, om han inte ingĂ„r kompromiss om nĂ„gonting alls som skulle kunna minska hans fördelar gentemot andra mĂ€nniskor. Och dĂ€rför Ă€r vĂ„ld i alla sammanhang, husliga, privata och offentliga, interna och externa, inte bara vanligt utan ocksĂ„ systematiskt och helt opĂ„verkbart för gradvis reform eller förbĂ€ttring.
Det Àr i dessa kulturellt betingade omstÀndigheter som man hittar orsakerna till den muslimska vÀrldens underutveckling och det Àr ocksÄ dÀr man hittar förklaringen till den misslyckade integrationen.
MĂ„nga danskar har inte gjort klart för sig att klanmuslimen inte har samma kĂ€nsla för nationalstaten som den som gradvis har vuxit fram i Danmark under ett Ă„rtusende, och har gjort oss till ett homogent folk, dĂ€r ’nation’ och nationalstat sammanfaller.
Diktaren Henrik Nordbrandt gav en bra bild av den amoraliska familjismen i den muslimska vĂ€rlden nĂ€r han beskrev situationen i Turkiets storstĂ€der: ’De har ingen kĂ€nsla av att de ingĂ„r i samhĂ€llet, att om staten ger oss nĂ„got sĂ„ mĂ„ste vi ocksĂ„ ge den nĂ„got tillbaka. Allt vad de har av tillhörighet Ă€r islam och familjen. Inom familjen eller klanen finns det en mycket strĂ€ng kodex för vad man fĂ„r och inte fĂ„r. Men i samma ögonblick som man Ă€r utanför familjen sĂ„ Ă€r allt tillĂ„tet. Folk slĂ€nger skrĂ€p överallt, sĂ„ lĂ€nge det inte Ă€r utanför det egna huset.’
Liberal demokrati Àr baserad pÄ den vÀsterlÀndska förestÀllningen om autonoma individer förpliktade till ett gemensamt bÀsta, men sÄ ser medlemmarna av de nÀra och hopklistrade muslimska klanfamiljerna inte vÀrlden. Deras vÀrld Àr tudelad: slÀktingar och frÀmlingar. Det hela handlar om tillit, och nÀr det inte finns nÄgot stabilt rÀttssamhÀlle och ingen sÀkerhet om vem du kan lita pÄ, faller folk snabbt tillbaka pÄ familjen.
Som redan Max Weber pĂ„pekade krĂ€ver etablerandet av civilsamhĂ€llet – staten – en opersonlig byrĂ„krati som bygger pĂ„ abstrakta och rationella uppförandenormer, som varken Ă€r beroende av familje- eller vĂ€nskapsband.
NÀr muslimer försöker lösa eller dÀmpa sina inbördes stridigheter och konflikten med civilsamhÀllet med hjÀlp av blodspengar, sÄ stöder man sig pÄ ett av islams fÄ humanistiska element, eftersom islam dÄ anvÀnds som klanernas överordnade gemensamma nivÄ, analogt med en statsnivÄ som islam dock aldrig förmÄdde bygga upp. Alla samhÀllen har historiskt sett utvecklats frÄn klansamhÀllen till samhÀllen styrda av en centralmakt. I Danmark avskaffades privat rÀttsskipning gradvis frÄn omkring Är 1000, medan traditionen med blodspengar avskaffades i Danmark genom lag under 1200-talet.
Att en professor i juridik samt andra relativister och islamföresprÄkare inte har nÄgon förstÄelse för vad utvecklingen av ett vÀlfungerande civilsamhÀlle krÀver, Àr givetvis skakande och understryker vÄr tids historielöshet och vÀrderelativism.
Men Ànnu mycket vÀrre Àr den signal som skickas till de muslimska klansamhÀllena om att de inte behöver integrera sig, utan kan hÄlla fast vid sina klannormer som splittrar upp samhÀllet i oförenliga parallellsamhÀllen med var sitt rÀttssystem och mÄlsÀttning som Àr oförenlig med varandra.
Om denna utveckling inte stoppas sĂ„ kommer samhĂ€llet oundvikligen att röra sig mot först en sorts lĂ„gintensivt inbördeskrig som sedan spricker ut i full blom, som vi har sett överallt i vĂ€rlden dĂ€r de muslimska klankulturerna grĂ€nsar mot andra kulturer som har vĂ€lfungerande civilsamhĂ€llen. Begreppet ’islams blodiga grĂ€nser’ uttrycker inte rasistisk intolerans, utan beskriver de blodiga realiteterna i vĂ€rlden.
Klankulturerna mÄste förhindras att reproducera sig sjÀlva i vÄrt samhÀlle om integrationen ska uppnÄ högre framgÄng, och det Àr en ytterst svÄr uppgift som vi knappast har insett Ànnu. Stopp för kedjeinvandring genom skÀrpt anknytningskrav och 24-ÄrsgrÀnsen försvagar familjernas makt nÀr gÀller att kunna arrangera endogame Àktenskap, och insatsen frÄn tull och polis mot den svarta ekonomin, moms- och avgiftsfusket samt narkotika- och utpressningsgÀngen begrÀnsar likaledes dessa gruppers möjlighet att reproducera sig sjÀlva genom att göra det mindre attraktivt för de unga att ansluta sig till gÀngen.
FrÄgan Àr om vi ÀndÄ Àr för sent ute för att kunna vÀnda utvecklingen, innan vÄra egna demokratiska och humanistiska traditioner sÀtter grÀnser för hur grova medel vi kan ta i bruk, utan att civilsamhÀllet gÄr i upplösning enbart som en konsekvens av de medel som vi anvÀnder för att rÀdda det.
Det finns sÄledes mÄnga dilemman i integrationspolitiken och det finns inga lÀtta lösningar.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.