11
feb
Seneste opdatering: 12/2-09 kl. 1939
22 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Tale af chefen for Den Kongelige Livgarde oberst, kammerherre Lasse Harkj√¶r ,¬†chef for¬†¬ĽVerdens √¶ldste regimentsforening¬ę ¬†oprettet af Kong Frederik 3 den 30. juni 1658.(video Snaphanen)

350 √•rs dagen for svenskernes ¬†storm p√• K√łbenhavn, da ¬†Danmark hang i et stykke kinesertr√•d og p√• nogle f√• centimeter is. Feberredninger, en altid popul√¶r, dansk nationalidr√¶t, der er ikke synes at ville g√• af mode. Den har altid v√¶ret abbonenter, der har villet ¬†forny den. 1848, 1864,1920 da de Radikale for√¶rede Flensborg bort.1983, da de var p√• f√¶rde igen og tvang Schl√ľter ud i smatten, og da de ni √•r senere gjorde samme senere med Nyrup. You name it.¬†En sejr har tusind f√¶dre, nederlaget er for√¶ldrel√łst. Vi kan dog med ¬†lethed navngive vores ulykkers f√¶dre og m√łdre.

En reception i T√łjhusmuseets Kanonhal blandt¬†tyske V-1 raketter og¬†engelske feltkanoner fra Montgomerys¬ī√ėrkenrotters ¬†Nordafrikakorps, let brugte, givet til den danske h√¶r i 1945, er der ikke mange kunstgallerier, der kan hamle op med, og m√•ske er der slet ingen samtidskunstnere, der kan matche. Og √łl og fl√¶skesv√¶rd dertil. Hvem fejrer sine spinkle sejre og selvforskyldte nederlag s√• flot som vi, en nation af dr√łmmere, der hidtil er v√•gnet op ¬†i n√¶stsidste og sidste sekund ? Der har aldrig v√¶ret mangel p√• folk, der enten ville gamble med eller direkte forrr√•de deres land, som¬†Corfitz Ulfeld dengang.¬†Det er m√•ske magtens, og nu om stunder is√¶r demokratiets grundvilk√•r, at leve p√• kanten og bringe sig selv i fare med ¬†j√¶vne mellemrum, som den pris man betaler for sin tillid til √łvrighedens sunde d√łmmekraft, idet man anser den for det mindst mulige af onder. M√•ske det passer. Vi er ikke imponerede af den, hverken dengang eller nu. Men vi blogger for at afd√¶kke og sp√łrge, sj√¶ldnere end for at svare og d√łmme. Vi dokumenterer hellere end at spekulere, selvom det sidste ikke kan undg√•s, n√•r man selv bestemmer og tager “weblog” delvist bogstaveligt – en uundg√•elig, subjektiv netdagbog. So be it ! ¬†( klik fotos.)

1659-300-aar-054

1659-300-aar-066

1659-300-aar-092

Den egentlige mentale og folkelige gr√¶nse mellem Danmark og Sverige g√•r, som Palle Lauring sagde, der hvor den gik i 800 √•r rent fysisk: melllem den sk√•nske ¬†slette og de sv√¶rt forcerbare sm√•landske skove, hvor man m√•tte ¬†transportere sig p√• vandvejen Lagan, Helge√•en osv. Nordfor er Upp-Sverige, det uendelige udland, ja, fr√§mlingar vil vi driste os til at kalde dem. P√• nations-, elite- og medieplan, g√•r gr√¶nsen i dag ¬†midt ned gennem √ėresund (p√• den forkerte side af Ven, desv√¶rre), til manges stadige beklagelse ¬†p√• begge sider. Vi lever med det, vi har 350 √•rs √łvelse.¬†

landet diskuterar sk√•nsk dialekt, och g√∂r mer eller mindre avancerade f√∂rs√∂k att h√§rma sk√•nska ord.¬†“Apej√§vel!” s√§ger de.¬†Sedan f√∂rs√∂ker de med “blattaj√§vlar”.

De fraser som polisen anv√§nde i Roseng√•rd “√§r om√∂jliga att t√§nka utan att g√∂ra det p√• dialekt”, skrev Aftonbladets kulturchef Karin Magnusson i s√∂ndags. Hon beskrev poliserna i filmen som “en ny urban variant p√• rasse-sk√•ningen att l√§gga till dem vi redan k√§nner: de fr√§mlingsfobiska Vellingemoderaterna och de inkr√∂kta b√∂nderna i Sj√∂bo.”Vi kan tycka vad vi vill om det. M√•nga pratar s√• h√§r om Sk√•ne nu.

N√§r jag flyttade till Sk√•ne f√∂r snart tolv √•r sedan slogs jag av den vitala diskussionslusta som finns h√§r. Det √§r liksom en h√∂gre niv√• p√• det offentliga samtalet √§n i √Ėsterg√∂tland. Vassare och ofta blixtrande intelligent. Folk tycks inte lika konfliktr√§dda heller.Mots√§ttningarna ligger mer i √∂ppen dager. Att Sverigedemokraterna valts in i kommunfullm√§ktige i 32 av 33 sk√•nska kommuner √§r ett tecken p√• det. I Region Sk√•ne sl√•ss partiet f√∂r att h√•lla den sk√•nska dialekten fri fr√•n “ov√§lkomna avarter i form av brytning p√• arabiska och serbokroatiska”. Sydsvenskan (se kommentarerne til artiklen)

“Man skulle kunna tro att vi lever i en rasistisk f√∂rtryckarregim som st√§ndigt kr√§nker de m√§nskliga r√§ttigheterna. Nu f√•r vi v√§l √§nd√• st√• upp f√∂r v√•rt v√§lfungerande demokratiska system, ist√§llet f√∂r att st√§ndigt kritisera det s√∂nder och samman,” ¬†menar Annika Borg, som f√•tt nog av den svenska masochismen.¬†Pr√§st i Svenska Kyrkan:¬†Svensk polis √§r sn√§ll och ungdomarna p√• Roseng√•rd inga s√∂ndagsskolebarn

Idag markeres i K√łbenhavn 350 √•rs dagen for svenskernes mislykkede storm p√• K√łbenhavn i 1659. B√•de h√¶ren og kommunen deltager, for belejringen grundlagde byens magistratstyre. Ogs√• de dansk sk√•nske foreninger deltager, b√•de den der vil ha Sk√•ne ¬†hjem til Danmark, og den der “bare” vil have sk√•nsk selvst√¶ndighed.¬†Desv√¶rre er begge dele en umulig dr√łm, men de holder da ¬†idet mindste den historiske hukommelse vedlige.¬†Sk√•ningene ¬†blev yderst brutalt og blodigt forsvenskede, da vi mistede dem. Virkede det ? Aldrig ¬†helt.Vold har sine naturlige begr√¶nsninger. Men der er n√¶ppe nogen tvivl om, at sk√•ningene selv, ville have ¬†foretrukket at Stockholm leverede krigsbyttet tilbage – det rigeste kulturlandskab i Norden,¬†– fremfor at for√¶re det til palestinensere, albanere, gamibianere, irakerne, somaliere, eller ¬†hvem der ellers nu terroriserer lokalbefolkningen i den forlorne Riksdagshumanismes navn¬†. SE¬†Et kig tilbage p√• stormen p√• K√łbenhavn 1659¬†og Stormen p√• K√łbenhavn 11 feb. 1659.¬†

Svenskernes tab af menneskeliv var ¬†stort, omkring 3000 mand, i mods√¶tning til danskernes som end ikke n√•ede 100 mand. Stormgade og Stormbroen, som senere byggedes her, fik navn efter begivenhederne. Datoen ‚Äď 10-11 februar ‚Äď er skrevet p√• broen, og i Stormgade p√• Nationalmuseets mur er der en mindetavle. Stormen mindes desuden p√• Christiansborg i portgangen.

Dagens begivenheder her:

Onsdag d. 11. februar: H√łjtidelighed p√• Christiansborg i anledning af Stormen p√• K√łbenhavn 1659

Onsdag den 11. februar 2009 i Kongeporten p√• Christiansborg; fremm√łde senest kl. 16.15.

Efterf√łlgende reception p√• T√łjhuset

Dansk-Skaansk Forening er af Akademisk Skytteforening (AS) blevet inviteret med til mindeh√łjtidelighed for stormen p√• K√łbenhavn p√• selve 350-√•rsdagen. Alle Dansk-Skaansk Forenings medlemmer er velkomne til at m√łde op.

AS har hvert √•r siden 1918 markeret dagen for svenskernes storm natten mellem 10. og 11. februar 1659. I √•r markeres 350-√•ret med et st√łrre arrangement end s√¶dvanligt, og udover Dansk-Skaansk Forening er f√łlgende foreninger/enheder inviteret til at deltage: Tambourkorpset, Kongens Livj√¶ger Korps Skydeselskab, hjemmev√¶rnskompagni Kastellet, Motoriseret Infanterikompagni City og Studenterforeningen af 1820.

H√łjtideligheden foreg√•r som en uformel parade, idet hver forening/enhed er opstillet for sig. Der¬†

f√łres ikke milit√¶r kommando, men der beordres ¬Ľgiv agt¬ę og ¬Ľr√łr¬ę.¬†

Opstilling finder sted i Christiansborgs Kongeport, hvor mindetavlen for byens forsvar findes.

Deltagerne skal v√¶re fremm√łdt og p√• plads i porten senest 16.30.

(Kongeporten er hovedporten mellem Slotspladsen (med statuen af Frederik VII) og den indre slotsgård 

(ud mod Ridebanen og statuen af Christian IX)).

Arrangementet forl√łber derefter s√•ledes:

16.30: Alle deltagere opstillet og p√• plads. √Üresg√¶sten (endnu ukendt) modtages ved porten mod slotspladsen og f√łres forbi de opstillede deltagere. Derefter tale (v. AS‚Äô formand) og kranseoph√¶ngning ‚Äst

AS oph√¶nger f√łrste krans. Dansk-Skaansk Forening l√¶gger ogs√• en krans.

17.00 (ca.):Afgang til reception i Kanonhallen p√• T√łjhuset, publikumsindgangen, T√łjhusgade 3

19.00 (ca.): Receptionen slutter.

Vi h√•ber, at mange af Dansk-Skaansk Forenings medlemmer har mulighed for at m√łde op.

Adam Wagner, Dansk Skånsk Forening

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

22 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Casper | Borgerlig bums

Jonny > Jag har aldrig n√•gonsin h√∂rt uttrycket “svenskesvin”. Det l√§r vara uppst√•tt i n√•gon svensks fantasi.

Casper | Borgerlig bums

P.S. Det som de nationale danske kredse håbede på i 1920 var antagelig ikke at få Flensborg indlemmet i Danmark, men måske Flensborg med en slags neutral, internationaliseret status. Det ville næppe have været fornuftigt med endnu et Danzig eller Memel, og heller ikke rimeligt over for det tyske flertal.

Casper | Borgerlig bums

Godt med et historisk emne p√• bloggen. Men jeg m√• lige anholde denne s√¶tning: “1920 da de Radikale for√¶rede Flensborg bort” Der var 75 % tysk flertal i Flensborg i 1920 – i mods√¶tning til valget i 1867, f√łrste valg under pr√łjsisk herred√łmme, hvor der var dansk flertal. Det skyldtes bl.a. den store tilflytning af industriarbejdere, som var sket mellem 1864 og 1920. S√• Flensborg var tabt, og det var kun nogle f√• nationalkonservative kr√¶fter i Danmark som ikke ville acceptere det. Man kan ikke beskylde de radikale for dette, selv om de har skyld i meget. Der var tale… Read more »

Magga
Magga
12 years ago

rettelse: Selv tak. :)))

Magga
Magga
12 years ago

Sekv tak Anna. Vi m√• holde fast i perspektiverne, og det er meget v√¶sentligt at v√¶re aktive i denne tid, hvor kulturkampen er g√•et ind i en mere √•ben og hidsig fase, men det ved du jo alt om. Jeg f√łler mig s√• t√¶t p√• dem, der kom f√łr os, for jeg har l√¶st meget om det, der skete med dem, og alligevel er der en masse, som aldrig vil komme frem, fordi man bed det i sig. Vi ved, at mange kvinder blev voldtaget under Svenskekrigene, men hvad enten de var hustruer, m√łdre eller d√łtre er dette n√¶sten usynligt… Read more »

JensH
JensH
12 years ago

Steen skriver om de Radikale:

“1983, da de var p√• f√¶rde igen og tvang Schl√ľter ud i smatten”

Jeg formoder du t√¶nker p√• udl√¶ndingeloven af 1983. I s√• fald, sp√• kunne du fra samme periode have n√¶vnt fodnote-politiken, hvor de Radikale og venstrefl√łjen tvang regeringen til at f√łre en pro-Sovjetisk politik i NATO, lodret imod landets sikkerhedspolitiske interesser. Vi blev jo tilsidst af vore allierede set som “Sovjets stemme i NATO”.

Anna Lyttiger
12 years ago

Tak for den historiske gennemgang, Magga!

HelgeD-H
HelgeD-H
12 years ago

112-dag, Folketinget diskuterer sikkerhedsforanstaltninger og effektiviseringer heraf Рdet var også dagsordenen i dag.
Hvad der kom ud af det ved jeg ikke, men det var noget om at kunne tacle
Schalburgtage i Danmark for fremtiden.

Magga
Magga
12 years ago

1600-tallet kaldes tit Sveriges √•rhundrede, og den svenske h√¶rs march over Storeb√¶lt m√• v√¶re noget af det mest dristige, der findes i milit√¶rhistorien. Den franske ambassad√łr k√łrte i sl√¶de efter den svenske h√¶r over Storeb√¶lt, og i hans rapport st√•r der, at det sidste stykke over isen stod vandet stod en halv meter op over mederne. Danmark kom i en r√¶dselsfuld forfatning og Sk√•nelandene endnu mere. Omkring en fjerdedel eller mere af befolkningen i det sydlige Jylland d√łde af de sygdomme og epidemier, der altid f√łlger med krigr og store h√¶re..Der var ikke den krise,med der ikke stod i fuldt… Read more »

Janne
Janne
12 years ago

Og har du (blod)penge så kan du få, men har du ingen så må du gå..:

“Jemens ambassad√łr i Norge sier at et rettsoppgj√łr med blodpenger er ett av to alternativ for √• straffe den antatte gjerningsmannen i Martine-drapet.”

h t t p://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=546970

Dette barbariske land er også medlem af FN der vil forbyde os at kritisere barbari.

Jonny
Jonny
12 years ago

@ Morten Mitt f√∂rra inl√§gg fastnade visst i spamfiltret… Du k√§nner v√§l √§ven till vad de “svenska” h√§rarna gjorde nere i Tyskland? Nu var ju det i och f√∂r sig inga “skandinaviska broderfolk”. √Ö andra sidan tvivlar jag starkt p√• att den svenske kungen och hans adelskamrater p√• 1600-talet s√•g dansk eller sk√•nsk allmoge som “broderfolk”. “Svenskarna” gjorde inte ett skit, om du inte med “svenskarna” menar den svenska staten (ledd av en kung av guds n√•de). Och vad “danskarna” skulle ha gjort om de hade tagit t.ex. G√∂taland f√•r vi aldrig veta. Men helt klart, det √§r sm√§rtfriare att… Read more »

AN
AN
12 years ago

Stockholm lader til at have et m√¶rkeligt forhold til Sk√•ne. Et sted langt v√¶k, p√• samme m√•de som vendelboen Hausg√•rd, dengang han var Hausg√•rd og sang om atomkraften – p√• Sj√¶lland eller ogs√• p√• Fyn i den √łstre ende. F√łrst l√¶gger stockholmerne et atomkraftv√¶rk langt nede i Barseb√§ck klods op ad K√łbenhavn. Og derefter l√¶gger de Sveriges st√łrste k√¶mpeghetto og r….rede langt nede i Malm√ł klods op ad K√łbenhavn.

Jorgen
Jorgen
12 years ago

Uffe √ėstergaard er leder af Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Alene af de grund er det interessant, hvad han har skrevet om forsvenskningen af Sk√•ne: “Nationstaten ‚Ķ ekspanderede ved hj√¶lp af krig; men p.g.a. den kulturelle homogenitet i Europa var det oftest muligt at inkorporere erobrede omr√•ders befolkninger, som da Sverige efter den sk√•nske krig 1675-79 i l√łbet af halvanden generation svedicerede en dansk befolkning, der i 1670’erne massivt havde gjort opr√łr mod de nye herrer” Og andetsteds skriver Uffe √ėstergaard: “Svediceringen var resultat af en historisk enest√•ende denationaliseringsproces” og et eksempel p√• “et succesfuldt gennemf√łrt skifte i national… Read more »

Jonny
Jonny
12 years ago

@ Morten
√Ąr det Sk√•ne du talar om? Fanns svenskar och danskar i v√•r mening d√•? Har dagens svenskar och danskar n√•got ansvar f√∂r 1600-talskrigen?
“Danskdj√§vlar och svenskesvin”
http://www3.lu.se/info/lum/LUM_12_95/LUM12_08_svenskesvin.html

Nå, så här blir det alltid när man diskuterar historia. Det är därför européerna bör fokusera på nutiden istället, för här finns nog med problem.

Morten - - -
12 years ago

P. S.

Er arkiverne desang√•ende i Stockholm blevet √•bnet ? Vistnok ikke alle … for de indeholder oplysninger af en art, som “ingen i dag kan have interesse i at se”.

– – –

Morten - - -
12 years ago

@ Jonny Der findes ingen modv√¶gt til begivenhederne i 1600-tallet. De er enest√•ende i Nordens historie, idet de var et fors√łg p√• folkemord p√• et andet skandinavisk folk. Epoken er forvansket i svensk historie p√• det h√¶sligste, og stort set udredigeret i dansk. Men det er muligt selv at ops√łge fakta. Du har ret i, at der findes masser af tragedier. Og tusindvis af b√łnders d√łd i forholdsvis ukendte slag er iblandt dem. Dem har vi ogs√• en hel h√•ndfuld af i Danmark. Det helt specielle her, er at svenskerne gjorde noget i 1600-tallet, som intet andet nordisk folk ville… Read more »

Jonny
Jonny
12 years ago

Kan v√§l bjuda p√• en historisk “motvikt” till “storm p√• K√łbenhavn i 1659”: De tusentals svenska bondesoldater, som stupade i det blodiga L√•ngfredagsslaget i Uppsala 1520, begravdes troligen f√∂rst sent p√• h√∂sten. Det f√∂rklarar varf√∂r det n√§stan inte finns n√•gra hela skelett i den massgrav som uppt√§cktes i Slottsbacken sommaren 2001. Det skriver arkeolog Bent Syse p√• Upplandsmuseet i boken L√•ngfredagsslaget, en arkeologisk historia, som kommer ut p√• Sk√§rtorsdagen. Massgraven i Slottsbacken inneh√•ller en stor m√§ngd skelettdelar d√§r f√∂rruttnelsen g√•tt s√• l√•ngt att benen fallit is√§r i lederna. Detta och f√§rgen p√• benen visar att de stupade m√•ste ha legat… Read more »

Janne
Janne
12 years ago

JensH

Det er lidt svært at forvente andet end ros til Irans præstestyre i en minaret-avis som Information. :o)

JensH
JensH
12 years ago

Pamfletten Information: Islamisk revolution i Iran har skabt “bem√¶rkelsesv√¶rdige fremskridt” http://www.180grader.dk/nyheder/Information_Islamisk_revolution_i_Iran_har_skabt_bem_rkelsesv_rdige_fremskridt.php Men hvad kan man forvente sig af en ‘avis’, som da Formand Mao d√łde i 1976 udkom med s√łrgerand. Dengang i 1970’erne var Marxismen det helt store p√• venstrefl√łjen, og idag er det s√• blevet islamismen man hylder. Der m√• virkelig v√¶re et sandt had mod vesten og demokratiet i de kredse. Hele Informations artikel kan l√¶ses her: http://www.information.dk/182263 Og her er en lille smagspr√łve p√• apologien: “Over 80 procent af befolkningen i Iran kan l√¶se og skrive, sammenlignet med blot 20 procent f√łr 1979. Der er ogs√• et… Read more »

Janne
Janne
12 years ago

“Nu f√•r vi v√§l √§nd√• st√• upp f√∂r v√•rt v√§lfungerande demokratiska system, ist√§llet f√∂r att st√§ndigt kritisera det s√∂nder och samman,‚ÄĚ menar Annika Borg, som f√•tt nog av den svenska masochismen.”

Ja tak. Godt at der enkelte steder begynder at vise sig noget rygrad i Sverige.

Jonny
Jonny
12 years ago

Leve Svi√ĺi√ļ√į! ūüėČ

Magga
Magga
12 years ago

“N√§r jag flyttade till Sk√•ne f√∂r snart tolv √•r sedan slogs jag av den vitala diskussionslusta som finns h√§r. Det √§r liksom en h√∂gre niv√• p√• det offentliga samtalet √§n i √Ėsterg√∂tland. Vassare och ofta blixtrande intelligent. Folk tycks inte lika konfliktr√§dda heller. Mots√§ttningarna ligger mer i √∂ppen dager” Dette synes jeg er virkelig interessant, og jeg husker det jo fra min tid p√• Liding√∂. Sm√•spydige bem√¶rkninger i vores to stockholmsaviser, der gang p√• gang p√•pegede, at nede i det landlige Sk√•ne mente folk tit noget andet, end godt var. Og hvor jeg ogs√• husker forskellen, n√•r vi havde v√¶ret… Read more »