16
aug
Seneste opdatering: 17/8-11 kl. 1148
13 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Videooptagelsen hvor Per Mysling stiller sp√łrgsm√•l til Helle Thorning om det ikke eksisterende betalingsbalanceunderskud og om udlandsg√¶lden:

“Thorning faldt ikke i f√¶lde” hedder det nu i forskellige medier om de ber√łmte national√łkonomiske sp√łrgsm√•l af Per Mysling til Helle Thorning-Schmidt p√• det fynske cafem√łde den 1. juni, hvor hun var dagens g√¶st. Nu er videoen endelig blevet offentliggjort, og her fremg√•r med al tydelighed, at Thorning ikke svarer p√• sp√łrgsm√•lene, og hun forst√•r heller ikke, hvad han sp√łrger om. S√• hvorfor slutter medierne ring om hende? Det satte jeg mig for at finde ud, s√• jeg ringede ganske enkelt til Per Mysling og fik en snak om national√łkonomi, som han ved en del mere om end jeg. I r√łret fik jeg en b√•de h√łflig og begavet mand. Alex Ahrendtsen: Mysling-aff√¶ren II: Kristian Jensen (V) fik samme sp√łrgsm√•l som Thorning…….Mysling-aff√¶ren – eliten slutter ring om Thorning

Englands befolkning eksploderer – kun Belgiens og Sveriges mere

Sveriges befolkningstilv√¶kst er stabil, p√• kun fem √•r er Sveriges folketal vokset med 422.626 mennesker. Alligevel er rubrikkerne p√• Statistika Centralbyr√•ns seneste statistik den beroligende: Trenden med √∂kat barnaf√∂dande bruten – Invandringen av somaliska medborgare har minskat. P√• kun en halv generation er Sveriges befolkning vokset med en million til nu 9.446.812 mere eller mindre svenskere, men p√• Sveriges enorme areal er der jo plads til mindst 50-80 mio mennesker, som flere konkret indstillede svenskere s√• rigtigt har bem√¶rket. Hvis de pakker sig lige s√• t√¶t som holl√¶nderne, kan der v√¶re 160 mio – n√¶sten hele Pakistan. Hvorfor g√łre tingene halvt?

Britain’s population is growing at more than twice the European average.The number living in the UK soared by 400,000 last year ‚Äď almost a third of the increase across all 27 EU countries.The rise is underpinned by high levels of migration and a baby boom itself brought about mainly by immigrants.Eurostat said the UK’s population growth of 409,000 in 2010 amounted to 30 per cent of the 1.4million added to numbers across the whole EU.The only other country to experience a population increase of more than 300,000 was France. Britain’s population went up at a rate of 6.6 new people for every 1,000 already in the country, well over double the EU average rate of 2.8 for every 1,000.Only two countries ‚Äď Belgium and Sweden ‚Äď and the tiny nations of Malta and Luxembourg saw higher rates of increase. UK population grows at twice EU average: Migrant baby boom fuels 400,000 rise in one year

“Det er helt uacceptabelt. Nu er det nok! Det er meget alvorligt”

Hvorfor skal svenske, forhenv√¶rende s√•kaldte myndighedspersoner i madammesamfundet, lyde ligesom den stakkels l√¶rervikar man havde i skoletiden, og som bare tiggede om at blive chikaneret til et nervesammenbrud? Det jo patetisk her p√• tyvende √•r. Rollinger kan starte 3 verdenskrig uden at risikere andet end en “bekymringssamtale.” N√•r myndigheder er til grin, s√• ligger vejen √•ben til Tottenham og Croyden. S√¶tningen her: “Polisen har satsat stort p√• att f√∂rs√∂ka h√•lla tillbaka de v√•ldsamheter som normalt intr√§ffat vid skolstart,” betyder oversat fra Newspeak til dansk: “N√•r “flygtninge” med svensk pas vender “hjem” fra ferie i deres egentlige hjemlande,” bare at man ved det. G√łteborgpolisen er kun n√•et til hors d’oeuvren i den menu, svenske politikere har serveret for dem.

I Angered kastades molotovcocktails mot en polispatrull samtidigt som poliserna blev belysta med gr√∂n laser. √Ąven en v√§ktarbil blev attackerad av en molotovcocktail. Tv√• polisbilar utsattes ocks√• f√∂r skadeg√∂relse n√§r de stod parkerade utanf√∂r polisstationen i Angered.I Backa p√• Hisingen kastade ungdomar sten mot en patrull. Att kasta brandbomber, bensinbomber, mot polisen f√∂r upp det h√§r till en niv√• d√§r vi absolut inte ska vara. Jag har aldrig i min poliskarri√§r varit med eller h√∂rt om n√•got liknande, s√§ger han. Men nu vill jag √§nd√• att vi tar krafttag och f√•r hj√§lp av allm√§nheten, som s√§ger till de h√§r ungdomarna att det f√•r vara bra nu. Poliser attackerades i G√∂teborg(“En Londoneffekt”, Krism√∂ten efter polisattackerna.)

Danske biskopper og realiteterne i Somalia

Historisk f√¶lles appel fra biskopperne: Hj√¶lp √ėstafrika nu! Half of Somali UN Food Aid Stolen.

Kronik: Hadets drejebog
Terrorister er selv-radikaliserede

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Hvorfor havde en mand som Anders B. Breivik og de d√łmte fra Glostrupsagen, Vollsmosesagen og Glasvejsagen ikke en psykisk barriere mod at udf√łre d√łdsvold og terror ? Er vores hjemmeavlede terrorister m√•ske sindslidende ? Terrorister fort√¶ller selv om ydmygelse, ensomhed, misundelse, raseri og forurettethed. Det man kalder ondskab har altid rod i en r√¶kke individualpsykologiske og sociale processer.

Breiviks far forlod ham tidligt og kontakten var angiveligt d√•rlig. Det forlyder at hans udseende gav anledning til drillerier.De kendte terroristers personlighed er afvigende, ja, men de kan generelt ikke fortjene en psykiatrisk diagnose. Fanatisme og parathed til d√łdsvold mod uskyldige ukendte er dog forbundet med en pervertering af normale psykologiske processer. Generelt kan de hellige krigere – korsridder som jihadister – heller ikke siges at v√¶re d√•rligt begavede. Hellige krigere, som er blevet interviewet i forbindelse med et ganske langvarigt forskningsprojekt beskrives som ydmygede, ensomme og rasende. Vrede er egentlig en sund normal reaktion. Derimod anser vestlige psykologer ikke og had og voldelig aggression for psykisk sunde reaktioner hos folk over puberteten.

Den amerikanske psykologiske forsker Donald S. Dutton har l√¶nge bek√¶ftiget sig med m√¶nd, der bruger vold for at n√• deres m√•l. Kort fortalt fandt han tre gennemg√•ende karakteristika: en usikker tilknytning til moderen , borderline tr√¶k og reaktioner p√• traume. N√•r en mor (prim√¶r omsorgsperson) ikke opfylder det sp√¶de barns behov, f√•r barnet ikke mulighed for at knytte sig til moderen, og det bliver tidligt skadet. Et tidligt skadet barn f√łler ikke selvv√¶rd og kan ikke udvise tillid. En s√•dan udviklingsforstyrrelse kan ikke repareres senere i livet. Udgangspunktet for udvikling af en personlig moral, som ikke blot er udvendig efterplapren, ligger ogs√• i sp√¶dbarnets tilknytning.

Individets moraludvikling er afg√łrende for om man kan form√•s at tage ind p√• Jyllandspostens Redaktion for at binde folk med strips i den velovervejede hensigt at sk√¶re halsen over p√• s√• mange uskyldige som muligt i l√łbet af 20 minutter eller lignende. M√¶nd, der anvender vold for at n√• deres m√•l, har haft det sv√¶rt, som deres vilk√•r har formet sig, med at opn√• anerkendelse og dermed selvv√¶rd, siger vestlig psykologisk teori. Det ligger s√•dan med opn√•elsen af den personlige identitet – ‚ÄĚ hvem er jeg ‚ÄĚ – at den er meget sv√¶r, nok umulig at n√• frem til, hvis ikke individet har en afklaret forst√•else af sin kollektive identitet, alts√• af sit tilh√łr.

Det forlyder at moderen -ligesom tidligere faderen ‚Äď nu ogs√• har sl√•et h√•nden af massemorderen Breivik fra Norge. Indre utilpassethed og umodenhed (narcissisme) projiceres ud af kroppen og v√¶k fra individet over p√• en sag (chosen trauma). I stedet for skam og ydmygelse kan individet nu f√łle magt og handlekraft. Breivik mente at han burde udn√¶vnes til forsvarsminister og at hans (u)gerninger var b√•de heltemodige og efterlignelsesv√¶rdige.Et milj√ł, der er uforeneligt med de grundl√¶ggende menneskelige behov som fx tryghed og tillid, udg√łr en ‚ÄĚunderskudslogik ‚ÄĚ og det belaster barnet og den unges almene udvikling. N√•r for√¶ldre bliver skilt,sker det oftest f√łlelsesm√¶ssigt et par √•r f√łr det egentlig foreg√•r. Det er en meget utryg periode for b√łrn. Breiviks for√¶ldre er skilt og levede derefter i hvert sit land.

Fire unge m√¶nd havde sidste √•r f√¶rdige planer om angreb p√• amerikanere i Tyskland. Netop som de var ved at √¶lte spr√¶ngstof sammen blev jihadisterne taget p√• fersk gerning. Ikke desto mindre betegner de fire sig som religi√łse, men ikke voldelige! I Tyskland er dommerne forundrede og har ‚ÄĚikke kunnet finde de menneskelige grunde til, at unge mennesker fra veletablerede familier lader sig forf√łre af religi√łse fanatikere og begiver sig ind i terrorismens vanvid ‚ÄĚ. Hvem siger at de unge er blevet forf√łrt? Forsker Manni Crone fra Dansk Institut for Internationale Studier har netop p√•peget, at de unge m√¶nd selv ops√łger rekrutteringen til hellig krig! De unge har surfet rundt mellem muslimske milj√łer til de fandt det ekstreme.

Det afg√łrende i personlighedsudviklingen er s√•ledes indtruffet l√¶nge f√łr terroristen leder efter ligesindede til en kvartet, der vil plante selvmordsbomber i britiske og spanske tog. Vil man forst√• en terrorists psyke, m√• man begynde med det lille barn, for at se hvordan fanatisme og parathed til vold bliver en del af selvet. Hvordan er hans kognitive udvikling, alts√• status og forl√łb for erkendelse, t√¶nkning og l√¶ring? Hvordan er hans f√łlelsesm√¶ssige udvikling? Hvordan er hans relationer til andre udviklet? Osv.

For at n√• frem til en personlig moral, der ikke er ukritisk p√•taget ideologi, kr√¶ves en vis kognitiv udvikling. At erkende, analysere og l√¶re foruds√¶tter social interaktion med voksne, der svarer p√• sp√łrgsm√•l og diskuterer. Sammen med egne hjerneprocesser danner den konkrete erfaring med voksnes v√¶rem√•de et niveau for erkendelse, analyse og l√¶ring, som er foruds√¶tningen for at udvikle en personlig moral. Det sker i Vesten i 11-√•rs alderen.

Flere af de fangede terrorister er s√• unge at deres hjerne ofte ikke er f√¶rdigudviklet. De vilk√•r deres t√¶nkning har kunnet udvikle sig under har meget stor betydning for den logiske og moralske t√¶nkning, de kan pr√¶stere. Et kan individ kan f√łrst forventes at have et voksent analyseberedskab og kunne t√¶nke abstrakt og logisk fremadrettet i 25 √•rs alderen. Netop fordi terrorister selvrapporterer megen ydmygelse, misundelse og forurettethed, mens de modsat kaster skyld p√• og dehumaniserer ‚ÄĚde andre‚ÄĚ m√• f√łlelseslivet i opv√¶ksten mere i fokus i terrorismeforskningen. Ekstremt radikaliserede har tendens til en selektiv forholden sig til facts og at se alle √•rsagsforklaringer udenfor sig selv. Som de egentlige ofre de kan heller ikke selv v√¶re skyldige, n√•r de ‚ÄĚretf√¶rdigt‚ÄĚ sl√•r igen.

Fra forskningen i Hellig Krig er der er forskellige bud p√•, hvad der kan skabe en terrorist f√łdt i fredelige Europa. Det er unge m√¶nd der √łnsker action og sp√¶nding, og vil v√¶re de bedste, forklarer Manni Crone, der har talt med personer i Danmark anklaget for terrorisme. ‚ÄĚDe er muslimer og de st√łtter jihad ‚ÄĚ observerer hun.

Ovenp√• de fatale skuffelser i den tidlige barndom, s√• begynder opbygningen af mod-identiteten med at individet endnu engang ikke f√łler sig set, h√łrt eller respekteret. Muhammedtegningerne, indvandrede b√łller eller politik provokerer ham. Han oplever ikke gensvar. Han bliver vred. Psykisk set er det i f√łrste omgang ‚ÄĚbilligere‚ÄĚ at blive vred. Han l√¶gger problemet udenfor sig selv, det er ‚ÄĚden andens skyld‚ÄĚ, og s√• skal der heller ikke bruges psykisk energi p√• refleksion. Dynges vrede p√• vrede kan der bunkes sammen til en overbevisning om en skyldig, der kan v√¶re en person, en struktur eller en stat. Udnyttelsen m√• oph√łre, for at terroristen kan f√łle sig veltilpas. Tanken om at de(n) skyldige skal straffes opst√•r, og den ufuldst√¶ndige moraludvikling hindrer en reflektiv analyse af om m√•let egentlig vil blive n√•et med de p√•t√¶nkte midler, og hvilke utilsigtede bivirkninger en h√¶vn m√•tte have.

For√¶ldrenes rolle er blandt andet at l√¶re barnet at handle hensigtsm√¶ssigt p√• sine f√łlelser, samt hj√¶lpe det med at f√• passende erfaringer, og at blive reflekterende. Ganske tidligt i livet er det en af for√¶ldrenes opgaver at l√¶re barnet at tr√łste sig selv ved skuffelse. I l√łbet af et menneskeliv kommer man ud for hobevis af skuffelser, der jo helst ikke skal s√¶tte sig i psyken som uforl√łst vrede.

Breivik havde surfet lidt rundt i politiske grupperinger og endte med at se en √¶refuld fremtid for sig som en datidig korsridder. Manni Crone opfatter ud fra sin forskning de terrord√łmte og terroranklagede som unge m√¶nd, der vil ‚ÄĚv√¶re de bedste‚ÄĚ , og vil ‚ÄĚg√łre en forskel‚ÄĚ. Men de vil ikke v√¶re spejderdrenge og v√•ben er attraktive for dem ! Disse unge m√¶nds ‚ÄĚg√łren en forskel‚ÄĚ m√• imidlertid ofte foreg√• i udlandet ‚ÄĚfordi i Danmark har de PET i nakken ‚ÄĚ som Manni Crone forklarer. Den manglende anerkendelse for m√•den at v√¶re hank√łn p√•, kan sagtens f√łre til frustreret udadrettet negativ adf√¶rd hos individer hvis vurderingsgrundlag er d√•rligt udviklet. Det er en gammel sandhed, at det g√¶lder om at v√¶lge sine for√¶ldre med omhu.

Kirsten Damgaard

Henvisninger

Durre S. Ahmed : Gender and Islamic spirituality : a psychological view of ‚Äúlow‚ÄĚ fundamentalism in Lahouchine Ouzgane (ed) : Islamic masculinities. 2006.

Manni Crone : Den saudiske forbindelse : islamisme salafisme og jihadisme p√• nordlige breddegrader i Danmark og de fremmede, Tonny Brems Knudsen, J√łrgen Dige Pedersen og Georg S√łrensen (red.), 2009 ; samt arrangement i Trykkefrihedsselskabet 23.02.10

Kirsten Damgaard. Afhandling DLH 1993

Donald S. Dutton: The Abusive Personality. 2008

Carsten Ren√© J√łrgensen: Terrorisme, fundamentalisme og identitet i Carsten Ren√© J√łrgensen: Identitet. Psykologiske og kulturanalytiske perspektiver.2008

Alice LoCicero and Samuel J. Sinclair: Creating Young Martyrs: Conditions That Make Dying in a Terrorist Attack Seem Like a Good Idea (Contemporary Psychology Series). 2008

Fathali M.Moghaddam and Anthony J. Marsella: Understanding Terrorism: Psychosocial Roots,Consequences and Interventions. 2003

Ayse Onal : Honour Killing: Stories of Men Who Killed .2008

Michael Rothstein: Рog det fortsætter med religionen i Kultur og opdragelse. Bent Gynther og Ole Varming (red.) 1996

Marc Sageman:Leaderless Jihad: Terror Networks in the Twenty-first Century. 2008

Walid Shoebat : Why We Want to Kill You ! (2007)

Jessica Stern: Terror in the Name of God: Why Religious Militants Kill. 2004

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

13 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
J√łrn P.
9 years ago

Jeg er af den opfattelse, at psyko-sociale faktorer’s betydning for radikalisering / voldsparathed er temmelig underbelyste, s√• meget gl√¶deligt med Damgaard’s fokus p√• opv√¶kstens betydning. I BBC-dokumentaren “Generation Jihad” – http://www.youtube.com/watch?v=PPpdhdcWIHo – konstaterer den unders√łgende journalist Peter Taylor denne tilsyneladende meget overraskende f√¶llesn√¶vner for radikaliserede unge i det islamiske milj√ł : De fleste er F√ÜDREl√łse ! For at danne mig et indtryk af forholdet mellem hhv. religi√łse og psykologiske √•rsager til radikalisering / terrorisme udf√łrte jeg for godt et √•r’s tid siden et hurtigt, uvidenskabeligt og tilf√¶ldigt tjek af nogle kendte ekstremister.., plus et par ‚ÄĚmoderate‚ÄĚ, – omvendte / konverterede,… Read more »

Prudentius
9 years ago
Reply to  J√łrn P.

“at finde islam med rodl√łshed i rygs√¶kken”

En slave der tigger efter sine lænker!

Jeg br√¶kker mig…

Axel
Axel
9 years ago

På Ahrendtsens blog protesterer en Carl Valentin, der selv var til stede:

“Myslings sp√łrgsm√•l udstr√•lede uvidenhed, og der er ingen tvivl om, at Helle undlod at tale om ulands- [sic] og √ėMU-g√¶ld, fordi hun ikke ville h√¶nge ham ud.

Da han s√• pludselig sagde, at det var et trick-sp√łrgsp√łrgsm√•l og sked, kunne vi alle se, at han bare var en klovn, der fors√łgte at danne et billede af Helle Thorning som v√¶rende uvidende.”

Fotografen undlader taktfuldt at dokumentere Myslings uh√łrte opf√łrsel, men det er vel fastsl√•et, at den mand ikke er stueren.

Axel
Axel
9 years ago
Reply to  PBr

Men hvad har tukanen på hans t-shirt haft snuden i?

Torben Snarup Hansen
Torben Snarup Hansen
9 years ago

Tak for indl√¶gget. Kun en h√•ndfuld personer orker og vover at grave i dette emne – og offentligg√łre den type overvejelser. Det handler bl.a. om “selvgjort hjernevask”. Sk√•ning b√łr forklare hvilken kulturel sammenh√¶ng, der skulle v√¶re tale om. Er internettet en kultur? M√•ske handler det om frav√¶r af kultur – d.v.s. mangel p√• normer og p√• anvendelige rollemodeller.

Henning Steen
Henning Steen
9 years ago

Disse udm√¶rkede psykosociale betragtninger om Breivik har trods alt en stor mangel: de forklarer ikke hvorfor det var unge socialdemokrater han sk√łd p√•, og ikke p√• en spejderlejr eller p√• DF’s landsm√łde. For at n√¶rme sig dette ret vigtige sp√łrgsm√•l kunne Sk√•nings efterlysning af den kulturelle kontekst faktisk v√¶re meget relevant (debatklima, norsk nationalisme etc. – b√•de p√• internet og andetsteds).

Anette Skovgaard
9 years ago

K√¶re Torben Snarup Hansen. Vi har pr√łvet at f√• kontakt til dig p√• anden vis, men nu pr√łver jeg alts√• at skrive til dig her. Copydan Tekst & Node indg√•r aftaler om brug af ophavsret og udbetaler vederlag til rettighedshavere for brug af deres v√¶rker. Vi har modtaget meddelelse om kopiering af nogle af dine artikler i “Den jyske historiker”. Det betyder, at du har vederlag til gode. Du kan tilmelde dig direkte via vores hjemmeside her: https://www.copydan-online.dk/erp.aspx?AccountID=3 (Bem√¶rk: hvis du arbejder p√• en Mac, skal du bruge Mozilla som browser. Den kan downloades gratis p√• http://www.mozilla.org) Du er ogs√•… Read more »

Skåning
Skåning
9 years ago

Låter rätt mycket som freudiansk mumbo-juhumbo i mina ögon. Skulle en taskig kontakt med mamman kunna utveckla psykopater. Jag tror inte det. Kulturell kontext är i så fall en betydligt mer trolig förklaring (om än inte för Breivik).

Marit
Marit
9 years ago
Reply to  steen

Anders Behring Breiviks kj√łdelige far, ansatt i utenrikstjeneste, har v√¶rt totalt frav√¶rende i sin s√łnns oppvekst. Et tv-intervju med faren, som n√• lever sine pensjonistdager i Frankrike, virket ikke udelt sympatisk. At s√łnnen hadde gjort denne bestialske ud√•den, var visst aller verst for faren. Hva med ofrene, tenkte jeg da. Ingen empati, der i g√•rden. Faren avsluttet intervjuet med √• si at s√łnnen burde ha tatt livet av seg. Jeg fikk inntrykk av at her ligger det mye psykiatri, b√•de hos far og s√łnn- som ikke kjenner hverandre. Og det kan IKKE s√łnnen klandres for, mener jeg. Jeg s√• en… Read more »

Prudentius
9 years ago
Reply to  Marit

“virket ikke udelt sympatisk”

Det er en total underdrivelse.

Manden fremstod som et afstumpet r√łvhul af uendelige dimensioner!

MetteD
MetteD
9 years ago
Reply to  Marit

Prudentius skrev: ‚ÄĚDet er en total underdrivelse. Manden fremstod som et afstumpet r√łvhul af uendelige dimensioner!‚ÄĚ Ja, det gjorde han. Men det kan sagens v√¶re en fejlvurdering. Ved stor sorg, reagerer nogle mennesker med en grotesk vrede, der kan v√¶re meget st√łdende for andre at opleve. Der er ikke s√• meget andet at g√łre end at lade dem komme til sig selv igen og eventuelt bede dem om at tage hensyn til omgivelsernes f√łlelser. Ved tidligere lejlighed udtalte Breiviks far, at han ikke havde set sin s√łn i femten √•r, og at det havde v√¶ret s√łnnens √łnske, at det skulle… Read more »