22
feb
Seneste opdatering: 23/2-13 kl. 0733
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

med engelske undertekster og her uden, hvis man foretrĂŠkker det.

Thomas Nydahl: Lars Hedegaard i Landstingssalen, Christiansborg

IgÄr fick Lars Hedegaard tillstÄnd av danska sÀkerhetspolisen att tala om det som hÀnt honom. Hela hans anförande finns översatt till svenska, och hÀr saxar jag tvÄ viktiga passager:

“Sedan Trykkefrihedsselskabet startade i slutet av 2004 har vi Ă„r ut och Ă„r in beskyllts för att vara frĂ€mlingsfientliga, rasistiska, högerextremistiska – och inte ett dugg intresserade av yttrandefrihet. Det lustiga Ă€r att om man ser till de mĂ„nga gĂ€ster vi inviterat till Köpenhamn under Ă„rens lopp sĂ„ har minst hĂ€lften av dem varit av det man brukar kalla ”annan etnisk hĂ€rkomst” – folk frĂ„n olika lĂ€nder som Pakistan, Indien, Kina, Ryssland och sĂ„ vidare – vi har Ă€ven haft svenskar pĂ„ besök.”

“Men pressen har inte intresserat sig ett dyft för vad som har sagts och diskuterats pĂ„ dessa möten, dit envar har kunnat komma och dĂ€r ordet har varit fritt. Ingen frĂ„n Danmarks Radio eller de fina tidningarna har orkat komma och rapportera om vad vĂ„ra mĂ„nga intressanta gĂ€ster har haft att berĂ€tta. Men om nĂ„gon av oss frĂ„n TFS har rĂ„kat fĂ€lla en ynka obetĂ€nksam sak, har de varit över oss som hökar. DĂ€r ser man vilka stora svin vi Ă€r, och att vĂ„rt egentliga syfte Ă€r att införa en fascistisk tyranni med lynchningar och gaskamrar och allt annat som kan höra till.”

Jag tycker att detta Ă€r centralt och viktigt. Jag har haft en lĂ„ngvarig förbindelse med mĂ„nga av de danska tryckfrihetsvĂ€nnerna, i deras sĂ€llskap, pĂ„ nĂ€ttidningen Sappho och inte minst med Steen pĂ„ Snaphanen. Nu har jag det ocksĂ„ med kretsen som ger ut Dispatch International, dĂ€r bĂ„de Hedegaard och Ingrid Carlqvist Ă€r chefredaktörer. Inte en enda gĂ„ng har jag hört nĂ„gon av dessa mĂ€nniskor uttrycka sig nedlĂ„tande om en mĂ€nniska pĂ„ grund av hennes hudfĂ€rg eller nationalitet. Hedegaard pekar pĂ„ den stora bredden bland de förelĂ€sare man haft under Ă„rens lopp. Vad det handlar om Ă€r att uppmĂ€rksamma, kritisera, ja ocksĂ„ angripa, den politiska rörelse som fötts i och vuxit ut ur en religion: islamismen. Och nog fĂ„r man ta tillfĂ€llet i akt att pĂ„peka att islam Ă€r en religion och inte en “ras”.

Polisen uppger nu att man efterlyst tre mÀn i samband med mordförsöket.

Uddrag af Naser Khaders tale

Se det herlige billede: Khader pĂ„ dametoilettet med sine ‘sorte fĂŠtre’
Lars Hedegaard: Det personlige tapet

Hele medie-Danmark stimlet sammen i det danske Folketinget i gÄr kveld. For fÞrste gang etter attentatet 5.februar skulle Lars Hedegaard opptre offentlig. Det var en Hedegaard i ny utgave som mÞtte en fullstappet Landstingssal. Tross de samme intellektuelle taktene og den velkjente skarpe humoren fra talerstolen, var det ikke mulig Ä skjule den brutale virkeligheten.

Hedegaard har mistet det umistelige, den personlige friheten. Det stod Ä lese i ansiktet hans og i ordene om hans nye liv. Tross at et samlet politisk Danmark stÞttet han fra podiet, fÄr man fÞlelsen av at noe grunnleggende er tapt i samfunnet vÄrt. Og politikerne er bakpÄ.

Frihetstap

Hedegaard sa det som det var pÄ personlige spÞrsmÄl fra journalistene, i overkant av to uker etter at han mirakulÞst overlevde attentatet ved sitt eget hjem i KÞbenhavn 5.februar og straks ble sluset under jorden av sikkerhetstjenesten: HRS.NO

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] For Lars Hedegaard var det mindre stilfĂŠrdigt 5 febrar: Pressekonference med Lars Hedegaard, Lars Hedegaards tale i Landstingssalen, Efter attentatet – hele […]

Prudentius
8 years ago

Er der stadig nogen der er i tvivl om, at nĂ„r islam fĂ„r mere magt i vores samfund (og ja, islams magt vokser sammen med antallet af muslimer), sĂ„ stĂ„r den pĂ„ en endelĂžs spiral af dĂždbringende politisk vold? Er der stadig multikulturalister derude, der tror de kan undslippe hadet og volden, efterhĂ„nden som den islamiske springflod lukker sig omkring dem? HĂžr pĂ„ det kogende sydende had i beskederne til Naser Khader! “ForrĂŠder”, “hund”, “luder”, “urene vantro”… alle dolkestĂždene i islams retoriske arsenal. Og hvem er Naser Khader? Han er selve inkarnationen af den moderate demokratiske muslim man vil have… Read more »

Ven
Ven
8 years ago

Vilken stilig man!

Intelligent, kultiverad och med humor!