29
apr
Seneste opdatering: 29/4-13 kl. 2103
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

SUN tv, 15 april, 2013

Et trist syn

Den sure stank af slukket brand hænger over Esplanaden og de netop udsprungne træer.

frihedsmuseet 29.04.2013 013

For de tidligere frihedskæmpere er der ikke tvivl om, at museet skal genopføres og være tro mod hele museets grundidé og design. Jørgen Kieler, der var medlem af Holger Danske og blev fanget af nazisterne og deporteret til KZ-lejren Porta Westphalica, siger: »Museet blev skabt for at mindes frihedskampen og ære de faldne. Den grundtanke skal fastholdes, Det vil være en udtyndning, hvis man begynder at gøre temaet bredere og f.eks. vil fortælle en bredere historie om besættelsestiden eller vil gøre det til en fortælling om kampen for frihed i det 20. århundrede.«

Jørgen Kieler, der nu er 93 år, fik resolut fat i en bil, da han søndag blev klar over, at museet brændte, og han opholdt tre timer ved museet. »Jeg blev oprigtig glad, da jeg blev klar over, at det meste var reddet. Vi skal bevare genstande og steder til minde om Danmarks mest dramatiske historie. Jeg regner med, at et nyt museum vil svare til det oprindelige fra 1957,« siger han. Lis Mellemgaard var også medlem af Holger Danske. Hendes kammerater blev taget af nazisterne og henrettet. I år er det Lis Mellemgaard, der holder hovedtalen 4. maj i Mindelunden.

»Det nye museum skal være som det gamle. Man skal ikke lave om på tematikken eller indholdet. Det eneste, jeg kan tænke mig, der skal ændres, er publikumsfaciliteterne. De må gerne blive bedre, så vi kan modtage flere unge besøgende,« siger Lis Mellemgaard. Sådan ønskes Frihedsmuseet genopført (klik fotos f helskræm)

frihedsmuseet 29.04.2013 004kieler, 25.09.2012, I 005

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Skjoldungen
8 years ago

Jeg tvivler paa, at nogle kulturberigere selv har fundet paa at stikke Frihedsmuseet i brand, da de naeppe aner hvad det er – endsige hvad det symboliserer. Men hvem hader Danmark i almindelighed og Modstandsbevaegelsen i saerdeleshed nok til at ville braende det af? – Her falder min mistanke oejeblikkeligt paa ‘segmentet’ omkring Samarbejds-Politiken. Dog kan det udelukkes, at en radigaler selv har soerget for det praktiske, idet de jo ikke maa lege med taendstikker og slet ikke vaere ude saa sent paa natten. Saa mon ikke en diskret henvendelse til deres protegeer ude i Albertslund har vaeret tilstraekkelig? –… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
8 years ago
Reply to  steen

Jeg tør ikke afskrive anti-nationale venstreradikale. Modstandskampen har fået en (velfortjent) renaissance i offentligheden med film (Flammen og Citronen og Hvidstengruppen) og omtale og fokus har her været på de “borgerlige” modstandsgrupper, ikke de kommunistiske, så modstandskampen kan være blevet fortolket som “nationalisme” i nogle venstreskruede hjerner. Men måske har du ret. Unge, vrede muslimer har jo en del erfaring i ildspåsættelse og “fronterne” synes at blive trukket mere skarpt op på det seneste. Men nynazister har det nok ikke været. Jeg frygter iøvrigt at man ikke finder dem, ligesom m Lars Hedegaards gerningsmænd. Politiet halser efter deres opgaver med… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
8 years ago

Jeg er lidt ligeglad med bygningen, bare genstandene blev reddet. Små genstande lavet af KZ fanger, sidste breve fra modstandsfolk der skulle skydes af Gestapo, Anders Lassen’s VC; de er alle sammen uerstatelige. Det er en bygning ikke. Sidste nye er at branden var påsat. Af mulige gerningsmænd kan man hurtigt skitsere: 1) “Højreorienterede” (fx men ikke kun Uriasposten/Snaphanen læsere): HELT UTÆNKELIGT. “Højreorienteret” er den nye betegnelse for almindelig sund patriotisme og det er lige så utænkeligt at de (det ville vel være “vi” for mit og flere læseres vedkommende) ville nedbrænde Frihedsmuseet som at de ville overmale Jellingestenene eller… Read more »

Polka Charlie
Polka Charlie
8 years ago

Ja, det er i særklasse en tragedie – omend det ser ud til, at den fik den bedst tænkelige afslutning realiteterne taget i betragtning.

Som jeg har forstået det er alt væsentligt materiale reddet og kulturministeriet ‘finder penge’ til genopbygning.

Santor
Santor
8 years ago

Ang : Et trist syn.

Man kan så håbe at den nuværende regering vil vær åben for en finansiering ellers må vi vente indtil vi får en regering der bekymre sig om Danskerne.