15
nov
Seneste opdatering: 19/11-16 kl. 1634
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

p1090559

(klik foto f. helsk√¶rm) – Jeg havde v√¶ret til m√łde i Det J√łdiske Hus bag synagogen med gode venner og gik efter et pit-stop p√• Cafe Halvvejen hjem, da jeg s√• lysene i K√łbmagergade rundt om Christian d.4′ observatorium, som Tycho Brahe fra Knutstorp var anledningen til. Meget smukt, m√•ske er det et kunstv√¶rk, m√•ske nogen ved det? Nu i de m√łrke n√¶tter er det en fordel at have et kompaktkamera med bl√¶nde 1.4, s√• man kan fotografere p√• frih√•nd i m√łrke.

Jeg har en ven, der boede oven over Cafe Halvvejen i mange år, den blev hans halve hjem, så han måtte flytte, da han ville beskære sit alkoholindtag. Det er selvpædagogik at forlade sådan en adresse, jeg beundrer. Halvvejen er fra 1789, og navnet er godt, man kommer forsinket hjem og begynder at skrive.

Hvor det j√łdiske hus nu ligger, l√• tidligere det j√łdiske plejehjem. Her s√• jeg sidste gang Elias Levin i november 2005, som jeg kendte lidt ligesom hans s√łn Dan, jeg gik i klasse med i gymnasiet. Elias Levin d√łde i januar 2006 som 97-√•rig, og hans ukuelige livsmod gjorde et st√¶rkt indtryk p√• mig.

Han var ‘krankentr√§ger” i Theresienstadt i to √•r, en nazieufemisme for ligsl√¶ber, man kender forbrydere og svindlere p√• deres sprog. Det ville have kn√¶kket de fleste, men ikke ham. Han kom hjem med Bernadottes Hvide Busser og drev i mange √•rtier derefter sine forretninger i √ėstre Farimagsgade og N√łrrevoldgade. Erik Henriques Bing har skrevet den smukke bog¬†En vintersamtale med Elias Levin om ham.

Kvarteret fra Domkirken over Fiolstr√¶de, det litter√¶re L√łvstr√¶de, Krystalgade og til K√łbmagergade, er mit yndlingomr√•de i Middelalderbyen. P√• den anden side af K√łbmagergade smadrede prosaiske politikere √Öbenr√•-Landem√¶rket i begyndelsen af 60’erne med h√¶sligheder.

Det var huse fra Holbergs tid med bindingsv√¶rk og indvendige trapper i g√•rdene, og nok boede der ludere og lommetyve, men bare ti √•r efter, ville ingen have fundet p√• det h√¶rv√¶rk. Det var under socialdemokraten Urban Hansen, der desv√¶rre d√łde i 1986, s√• vi ikke kan straffe ham efter fortjeneste. Det var ogs√• i disse gade de russiske j√łder, der kom omkring √•r 1900, kom til at bo f.eks. teatermanden Sam Besekow og digteren J√łrgen Gustava Brandt.

De udsatte Borgergade-Adelgade for den samme vandalisme, men s√• stoppede deres fest ogs√•, antagelig p√• grund af lykkelig indtruffet pengemangel. I Sverige havde de desv√¶rre for bykernerne masser af penge, som man kan se resultatet af i enhver st√łrre by. Tyske byer d√łde af bomber, svenske af fred og velstand, resultatet ser ud p√• samme m√•de.

En dansk arkitekt ville g√łre Sergels Torg i Stockholm til et sted, folk ville opholde sig p√• og ikke bare krydse s√• hurtigt som muligt, men b√¶nke kunne ikke √¶ndre p√• et faktum, at folk bare ville v√¶k i en fart.

Piet Hein kunne meget, men han kunne ikke skabe en italiensk piazza, sp√łrgsm√•let er, om vi overhovedet kan frembringe pladser folk elsker kunstigt, eller om de kun opst√•r organisk gennem lang tid.

Hein var en k√łlig ingeni√łr og kunne ikke. I Danmark var vi endnu efterkrigsfattige i 1960, og s√• med m√•ben p√• svenskernes fine t√łj og biler, n√•r vi tog til Malm√ł. I K√łbenhavn k√łrte der ikke Buicks og Volvoer, men f√łrkrigsbiler, hestevogne og Nimbusmotorcykler.

En af mine begavede l√¶rere, forfatteren J√łrgen Duus, som jeg sender en venlig tanke ned til Nyhavn, hvor han bor endnu p√• den ‘p√¶ne side de lige numre, som det hed fordi der ingen ludere var p√• den side af havnen (som i√łvrigt er gravet af svenske krigsfanger), tog os 2. klasser med p√• en byvandring, s√• vi s√• kvartererne inden bulldozerne gjorde dem til historie for evigt p√• sorthvide fotografier. I hukommelsen st√•r de der endnu, fordi en skolel√¶rer ville give en 8-√•rige billeder p√• nethinden at tage med til 2013.

Byen er de billeder jeg g√łr mig af den. Den virkelige by er kun en mindre del af det hele, helheden er forestillingen om den, der bundf√¶lder sig som erindringen lagrer sig, hvad enten det er Rom, Lissabon, Trieste, Valetta, Beirut, Tanger, Limassol, Paris, New York, Hong Kong, Bangkok eller Berlin. Der er hjem og hjeml√łshed i dem allesammen, som kan genopst√• uden videre. Man kan tage dertil igen, men jeg vil hellere rejse tilbage i tankerne. Verden er stor, jeg har unders√łgt det. Nu g√łr jeg kun kortere rejser.

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] En rigtig smuk ide, som jeg f√łrst kom forbi den 15 december: Stjernehimlen i gaden […]

Claus E. Petersen
Claus E. Petersen
7 years ago

Uden i √łvrigt at forholde mig til teksten…

Hammer godt billede!

Jeg er helt vild med kontrasten i h√łjre side (lys og bev√¶gelse) og det mere dunkle i venstre (m√łrke og stilstand).
Og s√• i √łvrigt den st√¶rke foto kontrast i billedet som helhed.

mvh. Claus

Thomas Nydahl
7 years ago

Steen, s√• bjuder du igen p√• en av dessa fina, personliga texter. Den √§r v√§ldigt fin, inte bara i sin beskrivning av gator, hus och m√§nniskor, utan ocks√• i det f√∂rh√•llningss√§tt du formulerar s√• bra p√• slutet: “Byen er de billeder jeg g√łr mig af den. Den virkelige by, er kun en del af det hele, helheden er forestillingen om den, der bundf√¶lder sig som erindringen lagrer sig…” S√• t√§nker jag ocks√• n√§r jag ser tillbaka p√• de magiska st√§der jag levt och vandrat i, framf√∂r allt Lissabon. N√§r h√§lsan s√§tter stopp f√∂r flera vandringar i Bairro Alto eller Alfama,… Read more »

Arne von Kappelgaard
Arne von Kappelgaard
7 years ago

Til Snaphanen, en dejlig beskrivelse af kvarteret, som jeg kendte som “kn√¶gt” i 1950√©rne. Is√¶r kvarteret omkring √Öbenr√• og Landem√¶rket kendte jeg godt, det myldrede med sk√¶ve eksistenser, ludere og lommetyve, knejper og marskandisere, og husene passede til omgivelserne, og s√• v√¶ltede man det hele, for at bygge det intetsigende Gutenberghus, en skandale. N√•r jeg ser “ildebrandsbilledet” af engl√¶ndernes bombardement hvor Rundet√•rn er afbilledet, t√¶nker jeg altid p√• den tid. Hele min m√łdrende sl√¶gt har boet i byen siden Christian IV dage, mange i Nyboder, s√• ja, n√•r du priser Latinerkvarteret. Man kan i dag have √łnsket, at der var… Read more »

Nils
Nils
7 years ago

M√¶rkeligt med s√•dan et rigt samfund, hvor man kan rive ned og √łdel√¶gge, men ikke bygge noget, der er smukt eller bare nogenlunde √¶stetisk tilfredsstillende. Ud fra, hvad der kan iagttages, s√• er arkitektur det modsatte af huse. Man kan tage til Rom og se resterne og sige: S√• storsl√•et, sikke en tid. N√•r vores efterkommere engang kigger p√• ruinerne af K√łbenhavn, kan de konstatere, at det var en grim tid med tilsvarende bygninger. Men n√•r man passerer endnu en grim bygning eller en d√łdfunden bymidte med tegn af arkitektens klo, kan man sige til sig selv: Det er grimt,… Read more »

Stefan Borg
Stefan Borg
7 years ago

Inte bara Stockholm och Klara, s√• gott som alla st√§der i Sverige f√∂ll offer f√∂r socialdemokratisk stadsplanering under 60- och 70-talen. F√∂r att f√• en f√∂rest√§llning om omfattningen rekommenderar jag dokument√§ren “N√§r Domus kom till stan” av Anders Wahlgren. Den finns att se p√• Youtube (uppdelad i 10-minutersavsnitt): http://www.youtube.com/watch?v=JHipmHB0Plo Det √§r tragiskt att se vad rikedom i h√§nderna p√• m√§nniskor utan v√∂rdnad f√∂r sin egen historia kan √•stadkomma av f√∂rst√∂relse i namn av en utopisk framtid. I min f√∂delsestad √Ėrebro uppf√∂rdes n√•gra √•r efter Domusvaruhuset ett monument som av folkhumorn genast d√∂ptes till “Domus familjegrav”. Och medan Domusvaruhusen numera mycket… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
7 years ago

Pladsen omkring Rundet√•rn og Trinitatis er udvidet, s√• kirken har f√•et et ‚ÄĚgulv‚ÄĚ at st√• p√• og i selve pladsen er der nedlagt belysning, som skal symbolisere stjernehimlen, og refererer til Tycho Brahes observatorium p√• toppen af Rundet√•rn.
Fra:
http://www.building-supply.dk/article/view/95793/byfornyelse_klar_til_indvielse#.UoWfhoJ8K8c

steen

@Peter: Tak, det var lige det, jeg ikke kunne finde i går aftes.