5
maj
Seneste opdatering: 5/5-14 kl. 2045
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Geert Wilders, who has a fatwa issued against him for his views on Islam, wants to form an anti-EU bloc with Nigel Farage’s party. ¬†Dutch MP Seeks Tie-In With UKIP

Svensk sensur

Av ELIN √ėRJAS√ÜTER¬†p√• Document.no

En kri­tisk bok om inn­vand­ring har blitt best­sel­ger i Sve­rige. Komisk nok debat­te­res den bare i Danmark.

Sve¬≠rige det lan¬≠det i Ves¬≠ten som mot¬≠tar flest flykt¬≠nin¬≠ger i for¬≠hold til befolk¬≠nin¬≠gen, Malta og Kyp¬≠ros unn¬≠tatt. Ni av ti asyl¬≠s√ł¬≠kere har ikke papi¬≠rer p√• hvem de er. Sve¬≠rige gir dem like¬≠vel opp¬≠hold, i et langt st√łrre omfang enn andre nor¬≠diske land. De stil¬≠ler hel¬≠ler ikke krav til fami¬≠li¬≠ens for¬≠s√łr¬≠ger¬≠evne ved familiegjenforening.

Boka ‚ÄĚInvand¬≠ring och m√łr¬≠kl√§gg¬≠ning‚ÄĚ av Karl-Olov Arnst¬≠berg og Gun¬≠nar San¬≠de¬≠lin er en kri¬≠tisk gjen¬≠nom¬≠gang av denne s√¶r¬≠svenske inn¬≠vand¬≠rings¬≠po¬≠li¬≠tik¬≠ken. Boka har solgt i ti tusen eksemp¬≠la¬≠rer. De f√łrste fem tusen ble solgt uten medie¬≠om¬≠tale. Eneste unn¬≠tak var Aft¬≠on¬≠bla¬≠det, som slak¬≠tet boka under over¬≠skrif¬≠ten ‚ÄĚSamma gamle rasism‚ÄĚ. Artik¬≠ke¬≠len var illust¬≠rert av mar¬≠sjere¬≠nede nyna¬≠zis¬≠ter, i seg selv en grov tra¬≠kas¬≠se¬≠ring av de to skik¬≠ke¬≠lige forfatterne.

Dans¬≠kene deri¬≠mot, har gitt boka f√•tt solid omtale. I Jyl¬≠lands¬≠pos¬≠ten ble den kalt ‚ÄĚden vik¬≠tigste svenske bok p√• mange √•r‚ÄĚ. Filo¬≠so¬≠fen Lars √ėstman kalte den mor¬≠somt nok ‚ÄĚSve¬≠ri¬≠ges for¬≠budte bog‚ÄĚ i Ber¬≠ling¬≠ske.

For¬≠fat¬≠terne, hen¬≠holds¬≠vis pro¬≠fes¬≠sor i etno¬≠logi og jour¬≠na¬≠list, er s√¶r¬≠lig opp¬≠tatt av at inn¬≠vand¬≠rer¬≠nes mang¬≠lende del¬≠ta¬≠kelse i arbeids¬≠li¬≠vet. Inn¬≠vand¬≠rerne til Sve¬≠rige er for en stor del analfa¬≠be¬≠ter, mens svenske arbeids¬≠plas¬≠ser er tek¬≠no¬≠logi¬≠in¬≠ten¬≠sive og kre¬≠ver solid grunn¬≠ut¬≠dan¬≠ning. Ghet¬≠to¬≠fi¬≠se¬≠rin¬≠gen gj√łr at andre¬≠ge¬≠ne¬≠ra¬≠sjon ikke inte¬≠gre¬≠res. Uten¬≠riks f√łdte utgj√łr fem¬≠ten pro¬≠sent av befolk¬≠nin¬≠gen men hele 60 pro¬≠sent av trygde¬≠bud¬≠sjet¬≠tet. Kri¬≠mi¬≠na¬≠li¬≠te¬≠ten i ghet¬≠to¬≠ene er enorm. Svenske medier opp¬≠gir ikke gjer¬≠nings¬≠man¬≠nens etni¬≠si¬≠tet ved for¬≠bry¬≠tel¬≠ser. Folk har ikke godt av √• vite det, mener svenske medier.

For¬≠la¬≠get Troll¬≠tekst, der jeg er med¬≠eier, utga ‚ÄĚInvand¬≠ring och m√łr¬≠kl√§gg¬≠ning‚ÄĚ som ebok i fjor. En dag p√• sen¬≠h√łs¬≠ten eks¬≠plo¬≠derte sal¬≠get gjen¬≠nom nett¬≠si¬≠den v√•r. For¬≠fat¬≠terne hadde nem¬≠lig ryk¬≠ket inn en hel¬≠si¬≠des annonse for boka i Dagens Nyhe¬≠ter, for √• gj√łre boka kjent. Annon¬≠sen, som over¬≠ho¬≠det ikke var rasis¬≠tisk etter norsk m√•le¬≠stokk, avf√łdte raseri i svensk kul¬≠tur¬≠elite og demon¬≠stra¬≠sjo¬≠ner p√• gaten. Til og med en bis¬≠kop, √Öke Bon¬≠nier, gikk hardt ut mot Dagens Nyhe¬≠ter fordi de hadde tryk¬≠ket den ‚ÄĚrasis¬≠tiske‚ÄĚ annon¬≠sen. Som bokas ebok¬≠for¬≠leg¬≠gere satt vi litt for¬≠bl√łf¬≠fet p√• side¬≠lin¬≠jen og biv√•¬≠net br√•¬≠ket i Sve¬≠rige.

Vi hadde ogs√• utgitt essayet ‚ÄĚOpp¬≠dra fol¬≠ket‚ÄĚ av Bj√łrn St√¶rk tid¬≠li¬≠gere den h√łs¬≠ten. Svensk elite lyt¬≠ter ikke til fol¬≠ket, de vil hel¬≠ler opp¬≠dra det, hev¬≠der St√¶rk. Harde fakta om inn¬≠vand¬≠ring anses ikke som sunt for fol¬≠kets opp¬≠dra¬≠gelse og blir der¬≠for for¬≠tiet. Debat¬≠ten om annon¬≠sen ble en eneste lang bekref¬≠telse p√• at St√¶rks ana¬≠lyse var riktig.

Harald Eia fram¬≠he¬≠vet ogs√• nylig,den store avstan¬≠den mel¬≠lom svensk elite og folk, under over¬≠skrif¬≠ten ‚ÄĚS√• f√•r man inte s√§ja‚ÄĚ i Klasse¬≠kam¬≠pen: Mens bare 16 pro¬≠sent av nord¬≠menn har ingen eller liten til¬≠lit til mediene, sier hele 44 pro¬≠sent av svens¬≠kene at de har ingen eller liten til¬≠lit til sine medier, if√łlge under¬≠s√ł¬≠kel¬≠sen Eia refererer.

Hilde Sand¬≠vik, Kultur- og debatt¬≠re¬≠dak¬≠t√łr i Ber¬≠gens Tidende fulgte p√• med en artik¬≠kel i danske Poli¬≠ti¬≠ken, under over¬≠skrif¬≠ten ‚ÄĚSomet¬≠hing is rot¬≠ten in the state of Sweden‚ÄĚ. Hun p√•pekte den sterke selv¬≠sen¬≠su¬≠ren i svenske medier, paral¬≠lellt med at svens¬≠kene fak¬≠tisk har en sterk fascis¬≠tisk tra¬≠di¬≠sjon. Det er en eks¬≠plo¬≠siv og far¬≠lig miks. Hver 1. mai mar¬≠sje¬≠rer svenske nyna¬≠zis¬≠ter i J√∂nk√∂ping.

I g√•r stop¬≠pet Troll¬≠tekst sal¬≠get av ‚ÄĚInvand¬≠ring och m√łr¬≠kl√§gg¬≠ning‚ÄĚ Hvor¬≠for? Fordi for¬≠fat¬≠terne har lagt ut boka gra¬≠tis p√• nett. En god tekst lar seg ikke stanse. Heldigvis.

Til h√łs¬≠ten er det valg i Sve¬≠rige. At boka er blitt gra¬≠tis og til¬≠gjen¬≠ge¬≠lig for alle er et lovende opp¬≠spark for valg¬≠kam¬≠pen. Debat¬≠ten om inn¬≠vand¬≠ring b√łr ikke over¬≠la¬≠tes ekstremister.

Artik­ke­len står i  Vårt Land idag, som  har endnu en artikel om bogen Innvandringskritisk bok er blitt bestselger i Sverige

‚Äď Svensk presse burde benytte anledningen en slik bokutgivelse gir, til godt og grundig journalistisk arbeid, sier Hilde Sandvik, kultur- og debattredakt√łr i Bergens Tidende. Sensurerer kritikk. Debatt¬≠redakt√łr Sandvik skrev nylig kritikken ¬ęSomething is rotten in the state of Sweden¬Ľ, der hun kritiserte svenskenes ¬ęsensur¬Ľ av innvandringskritikk. Hun tror nettpubliseringen kan gi en ny sjanse til √• diskutere boken.

‚Äď Svenske medier b√łr slutte √• late som om denne boken ikke fins, sier Sandvik, som synes det er rart [m√¶rkeligt] at ikke de st√łrre mediene har brukt anledningen til √• diskutere saklig de problemstillingene som tas opp i boken, gjerne ved √• im√łteg√• fakta eller gjennom problematisering. Sandvik skriver for tiden bok om debattkulturen i de tre skandinaviske landene.

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

18 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
HH
HH
6 years ago

Men herreduminskapare Bjowulf – b√∂rjar ni bli lika vansinniga i Danmark som i Sverige? Korch b√∂cker som jag har p√• svenska, en hel radda, blev en fin dansk filmad serie som uppskattades mycket i Sverige. Jag tar mig f√∂r pannan! Jag kan icke annat!! Korch nazistisk…jo, jag tackar jag! Ig√•r k√§nde jag mig verkligen el√§ndig. F√∂rst den galna kvinnan med den p utande underl√§ppen som jag alltid fascinerats av – jag menar Birgitta Dahl – som anser att v√•r nationals√•ng √§r fel. Nu √§r det faktiskt s√• att svenskar i gemen inte √§r nationalistiska. Det beror helt enkelt p√• att… Read more »

Utlandssvensk
Utlandssvensk
6 years ago
Reply to  HH

“Jag √§r tr√∂tt p√• hela sk-ten”

Jag med! Fy f*n vad tr√∂tt jag √§r detta el√§nde. Men jag kan inte sluta f√∂lja det, trots m√•nga f√∂rs√∂k. Det √§r som en gammal v√§n som har fallit in i missbruk. Man f√∂rs√∂ker och f√∂rs√∂ker hj√§lpa men vid n√•gon tidpunkt inser man att det √§r hoppl√∂st. Likv√§l kan man inte sluta att bry sig….

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago
Reply to  HH

Ja, √∂ppenbarligen – det √§r kanske n√•t sorts virus i luften eller i maten? Vi har ju faktiskt haft en ganska mycket √∂stenvind p√• senare tid ūüėÄ Langt de fleste danskere i dag ser jo kun disse gamle MK-film for at hygge sig og grine ad dem ‚Äď √•nden, skuespillet, det sjove gammeldags sprog, manglen p√• tempo, de flade vittigheder, de fjollede (silly) og naive sange, d√•rligt koreograferede slagsm√•l og den yderst forudsigelige handling etc. Der er n√¶sten ingen, der tager dem seri√łst og tror at den tid var s√•dan, men den var dog nok mere naiv, simpel og uskyldsren… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago

Dagens rigtigt gode grin ūüėÄ – set via Uriasposten: http://www.uriasposten.net/archives/56547/comment-page-1#comment-2548241 Filmforsker: Morten Korch-film tr√¶kker p√• nazistisk tankegods De folkek√¶re Morten Korch-film bygger p√• nationalromantiske ideer, som ogs√• var typiske for nazismen [!!!], mener filmhistoriker Lars-Martin S√łrensen. [ Alts√• med andre ord: nationalromantik & nationalf√łlelse = nazisme – Jamen, s√• sig det dog i det mindste lige ud af posen, lille Lars ūüėČ ] http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/Boeger/2014/05/05/05170513.htm 05. Maj 2014 kl. 19:01 [ Bem√¶rk ogs√• lige datoen! – DRs magel√łse evne til konstant at h√•ne danskerne og deres kultur for deres egne licenskroner viser sig nok engang ūüėČ ] Af Elisabeth Cecilie Munck… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago
Reply to  Bjovulf
Skåning
Skåning
6 years ago

Jag f√•r verkligen hoppas att UKIP, DF och m√∂jligen √§ven Lega Nord tar sitt f√∂rnuft till f√•nga och samarbetar brett med √∂vriga invandrings- och EU-etablissemangskritiska partier. De enda partier jag tycker man kan utesluta direkt √§r Gyllene gryning och Jobbik (vet egentligen ganska lite om dem, men deras uniformsmarscher verkar vara av typen Svenskarnas parti). Det h√§r med antisemitiska Front National (och Vlaams Belang/FP√Ė) √§r ju ren humbug. Vad journalister i enskilda l√§nder g√∂r, √§r att fullst√§ndigt medvetet epitets√§tta partier i andra l√§nder f√∂r att de vet att deras befolkningar inte vet n√•got om dessa partier i andra l√§nder. En… Read more »

intetnavntak
intetnavntak
6 years ago
Reply to  Sk√•ning

Gr√¶kenland er et land som er fuldst√¶ndigt √łdelagt, jeg ser intet ekstremt med gyldent daggry. Deres flag er fra f√łr nazisterne, lige som det danske. SVP oprinder fra et nazistisk parti men de er ikke nazister, det er en l√łgn. Den stammer fra et Svensk stats st√łttet studie. Jeg ved ikke hvad du snakker om, ang√•ende uniforms march men demonstrations marcherne ser meget normale ud. Skriver jeg 1-2 dage efter Jimmie √Ökesson fra SverigeDemokraterna, udtaler at SVP er nazister som er farlige. Hvor han s√• senere selv samme dag bliver angrebet, af kommunister 2 gange p√• 1 dag. SVP vil… Read more »

Skåning
Skåning
6 years ago
Reply to  intetnavntak

Jag har inte sagt att SvP √§r ett nazistiskt parti. Brukar f√∂rs√∂ka begr√§nsa det till den √§kta varan, som nog i √§rlighetens namn var betydligt r√•are √§n dessa har kapacitet att bli. Kryptonazister tycker jag d√§remot att man kan kalla dem, eller m√∂jligen etno-nationalister om man vill vara sn√§ll. Ang√•ende Gyllene gryning s√• √§r det inte fel att kalla dem fascister. Det √§r s√• de betecknar sig sj√§lva. Men till saken. Utdrag ur SvP:s partiprogram: “1, Sverige skall √§ven i framtiden vara svenskt: Endast m√§nniskor som tillh√∂r det v√§sterl√§ndska genetiska och kulturella arvet, d√§r de etniska svenskarna ing√•r, skall kunna… Read more »

intetnavntak
intetnavntak
6 years ago
Reply to  Sk√•ning

“1, Sverige skall √§ven i framtiden vara svenskt: Endast m√§nniskor som tillh√∂r det v√§sterl√§ndska genetiska och kulturella arvet, d√§r de etniska svenskarna ing√•r, skall kunna vara svenska medborgare.” Det er jeg ikke selv enig i, jeg vil kun have nordiske/tyske/baltiske medborgere og jeg ved det bliver den vej tingene kommer til at g√•. Du t√¶nker med stor sandsynlighed nazistiske flashbacks da du l√¶ste dette. Nr 2 og Nr 3 er ikke for meget at forlange, hvis du synes det s√• er der noget galt. “deras migrationspolitiska program s√• klarg√∂rs det tydligt att landet ska mer eller mindre rensas via ‚Äúhuman‚ÄĚ… Read more »

Maja Dacke
Maja Dacke
6 years ago
Reply to  steen

Men, Steen, DR har f√•tt svenska lyssnare! (I Sk√•ne) Numera, sedan flera √•r, ser jag inte p√• TV √∂verhuvudtaget, men jag lyssnar p√• radio. F√∂r n√•got √•r sedan slutade jag i stort sett lyssna p√• svensk radio. Jag har ist√§llet radion inst√§lld p√• den danska tv√•an – och lyssnar p√• nyheterna!!! Men jag r√§knas v√§l inte? En s√∂ndag t√§nkte jag att det skulle passa att h√∂ra en svensk gudstj√§nst med lite psalmer … Nej, jag √§r inte religi√∂s och gick ur svenska kyrkan p√• 1980-talet. (Varf√∂r √§r en l√•ng historia.) Vad fick jag h√∂ra i SR P1? Jo, arabisk musik… Read more »

Robin Shadowes
Robin Shadowes
6 years ago
Reply to  Maja Dacke

Ironiskt nog har jag gått samma väg. Tröttnade först på tv och sedan på SR. Enda skillnaden är att jag lyssnar på DR P4 istället. Efter flera år kan jag bli lite trött på låtvalet men går inte tillbaka till SR med sin infantila 30-års regel. På DR kan man i alla fall få höra mer blandad musik, även från 60- och 70-talet. Dessutom tycker jag atmosfären är allmänt mer avslappnad och trevlig än på SR.

Peter Andersen
6 years ago

“A Dutch MP who leads a far-right party in the Netherlands has said he hopes to join forces with UKIP”

Jeg har stadig sv√¶rt ved at se hvad “far-right” der er over, at kritiserer islam.

Men s√• l√¶nge “far-left” pressen har mulighed for, at g√łre brug af s√•dan et sprog, t√łr vel hverken DF eller UKIP associere sig med Wilders…

I √łvrigt stejler Googles stavekontrol over ordet far-left..? Det er der √•benbart ikke noget der hedder…

HH
HH
6 years ago

Vilken m√§rklig tid jag lever i. F√∂r n√•got √•r sen mitt i sommaren stod jag med n√•gra tillf√§lliga danska bekanta – vi m√∂ttes av en h√§ndelse p√• en vacker blommande plats – och tillsammans sj√∂ng vi v√•ra l√§nders nationals√•nger. Vi var ungef√§r lika gamla och hade l√§rt oss de s√• kallade stams√•ngerna i v√•ra skolor. Men skam meeej! Birgitta Dahl √§r en f d socialdemokratisk minister som nu anser att v√•r svenska nationals√•ng √§r en skam eftersom den talar om v√•r krigiska forntid! “D√• √§rat ditt namn fl√∂g √∂ver Norden”. Var det Karl XII som sp√∂kade? Dahl √§r inte inl√§st… Read more »

Utlandssvensk
Utlandssvensk
6 years ago
Reply to  HH

Jaha, Birgitta Dahl klagar….

68-tanterna har verkligen ingen som helst skam i kroppen.

Googla Birgitta Dahl och Pol Pot…….