13
mar
Seneste opdatering: 13/3-15 kl. 1252
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av HANS RUSTAD 

Den danske forfatteren Carsten Jensen var torsdag gjest pÄ Norsk RedaktÞrforenings ÄrsmÞte. Det slo meg som en meget sigende og spesiell invitasjon. Jensen er ikke lenger den kontroversielle stemmen som liver opp debatten. Etter fredag 14. februar omtales han som ekstrem.

cj

Den betegnelsen har han fĂ„tt fordi han tre dager etter terroren skrev en artikkel i Politiken: I to Ă„rtier har vi mĂ„lrettet styret mod konfrontationen – nu har vi fĂ„et den.

Terroren var altsĂ„ danskenes egen skyld. Med sin karikaturstrid og skarpe debatt har de nedkalt terroren over sine hoder. Jensen liker Ă„ gni det inn. Han kaller Danmark “den selvradikaliserte nasjon”.

Dette synspunkt vant ikke megen sympati. Det ville vĂŠrt som om noen etter 22/7 skulle sagt at Norge selv hadde bedt om det med all innvandring og flĂžrt med terrorbevegelser.

Norsk RedaktÞrforening ser ikke problemet, de ser ikke at Jensen tramper pÄ bÄde folket og det danske demokrati.

Jeg finner ingen annen forklaring enn at de liker Ä hÞre en danske som tramper pÄ sitt eget land. De visste godt hva de fikk.

Jensen har vĂŠrt konsistent i sitt Danmark-hat. Etter 22/7 sa han at det Breivik skrev ikke var noe annet enn det som ukentlig blir sagt fra Folketingets talerstol.

Det var drÞy kost. Selv med dansk takhÞyde. NÄ rammet terroren danskene selv. OgsÄ da finner Jensen grunn til Ä sparke folk i skrittet. Slik ble det opplevd. Derfor er ikke Carsten Jensen lenger noen populÊr mann.

Er det virkelig dette som norske redaktĂžrer finner tiltrekkende? Har de noe av den samme rem av huden? Er det dette vulgĂŠre, nederdrektige de tiltrekkes av? Synes de det er god humor?

I styret sitter Harald Stanghelle som leder og Adresseavisens Arne Blix som nestleder. De mÄ ha lest Politiken-artikkelen og funnet den god, sÄ god at de inviterte ham opp.

Hans Magnus Enzensberger snakker om sekundÊranalfabeter, som betegnelse pÄ utdannede mennesker som savner dannelse.

Den som leser Jensen oppmerksomt oppdager fort at han har mistet ikke bare moralen, men ogsÄ de mentale fortÞyningene.

Jensen bommer totalt pÄ stemningen i Danmark i timene etter terroren. Han kaller statsminister Helle Thorning Schmidt for platt og tom. Han sier at nasjonen ikke virket overrasket. Han er ikke lenger i kontakt med det virkelige liv. Thorning Schmidt var dypt beveget og nasjonen var lammet.

Til nationens borgere meddeler hun mat, at »de skal leve, som de plejer«.

Efter 11. september opfordrede USA’s davĂŠrende prĂŠsident George W. Bush amerikanerne til uanfĂŠgtet at shoppe videre. Er det den samme besked, Helle Thorning-Schmidt giver danskerne? StĂ„ nu ikke i vejen for det Ăžkonomiske opsving. FortsĂŠt, som om intet var hĂŠndt.

Sa George W. Bush at amerikanerne skulle shoppe videre?

Hvis man ikke kjenner nasjonen man er en del av bedre, eller enda verre: Hvis man gir seg til Ă„ sparke den i dens mĂžrke time, har man i realiteten sagt at man har meldt seg ut. Man er ikke lenger del av dette Danmark.

Å snu terrorens vokabular mot Danmark i en slik stund, er en bevisst provoserende handling. Jensen bruker det mest sĂ„rende uttrykk han kan finne.

Selvradikaliseret, vil vi mÄske ende med at kalde gerningsmanden. Men intet menneske er en Þ, sÄ hans motiver og inspiration kan komme mange steder fra. Kan vi selv vÊre en af smittekilderne?

Er Danmark en selvradikaliseret nation?

Selvsagt fÄr hÞyreflÞyen sÄ hatten passer. Men det er ikke bare den, det er hele det politiske miljÞ som han avskriver. OgsÄ Socialdemokratiet dÞmmer han nord og ned. OgsÄ de har solgt seg.

Danmark er ubestridt det land i Europa, der i sit parlament har den stÊrkeste fremmedfjendtlige hÞjreflÞj, Dansk Folkeparti, der ved nÊste valg tegner til at blive landets stÞrste, og hvis synspunkter pÄ fremmede deles af et flertal af Folketingets partier, herunder Socialdemokratiet.

Det finnes ingen politiker som finner nÄde for Jensens Þyne. Han bruker honnÞrord som verdighet og ansvar, men hva legger han i dem nÄr han fraskriver samtlige politikere slike kvaliteter?

Men vĂŠrdighed og ansvarsfĂžlelse er det i dag nĂŠrmest umuligt at forbinde med flertallet af danske politikere.

Jensen postulerer at det finnes et sivilsamfunn der ute som deler hans verdier. Som er anstendige pÄ hans mÄte. Den siste rest? MeningsmÄlinger viser at den blÄ blok er nÊr alle for en tilstramming av asylpolitikken og den rÞde er delt pÄ midten. Er det disse 25 % han taler om? Som mangler politisk representasjon?

Men det tolerante Danmark adresseres ikke af nogen politikere. Det opmuntres ikke af nogen partier. Det inviteres ikke til at tale foran nogen mikrofoner. Det tolerante Danmark er i fÊrd med at blive stumt, og fra i morgen vil det vÊre pÄ stÞrre afstand af mikrofonerne end nogensinde fÞr.

Carsten Jensen er blitt profet. Han minner om en norsk kollega, Jostein Gaarder, som under Libanon-krigen i 2006 sa at israelerne oppfÞrte seg slik at de hadde mistet retten til sitt land. Han dÞmte dem til en ny diaspora. Jensen fÞlger samme spor. Dvs. han later som om det er danskene som hele tiden har sÞkt konfrontasjonen.

Da terrorattentatet fandt sted lÞrdag eftermiddag, var det fravÊret af forblÞffelse, der var det mest bemÊrkelsesvÊrdige ved reaktionen pÄ de sociale medier. Alle havde ventet det. Vi er et land, der i to Ärtier har styret mÄlrettet mod konfrontationen. Nu har vi fÄet den.

Å forsvare ytringsfriheten gjĂžr deg altsĂ„ fortjent til terror. Da har du selv bedt om det.

Danskene er onde. De tenker det verste om folk. Det er et slags nasjonalt syndefall Jensen proklamerer.

Vores politikere har forberedt os pÄ det. Og vi har selv forberedt indvandrere, flygtninge og deres efterkommere pÄ det i en selvopfyldende profeti: Inde bag slÞret, inde bag fuldskÊgget, inde bag moskeernes mure er det jo sÄdan, I er. Volden ligger pÄ lur i jeres religion, i jeres kultur, i jeres historie, i jeres vrede, i jeres sind.

Danskene har nedkalt terroren:

I de diskussioner, der fulgte efter terrorangrebet pÄ Charlie Hebdo, blev der i Danmark aldrig skelnet mellem satire og hetz.

Og hvem skal avgjÞre hva som er hva, nÄr man mener at danskene hele tiden, konstant, hetser alle muslimer, hele tiden:

I dag vil der blive holdt der mandtal i Danmark. SÄ skal en kvart million muslimer hver for sig stÄ frem og tage afstand. Ellers er de under mistanke. De vil alle vÊre kendt skyldige, indtil de selv har bevist det modsatte.

Jensen er blitt fundamentalist, pÄ muslimenes vegne og pÄ danskenes bekostning. De fleste normale mennesker reagerer pÄ en slik konfrontasjonslinje. PÄ en slik skyldbelegging av et helt folk.

Han fikk svar fra en jĂždisk student, Jonathan Mizrahi-Werner:

Du graver grĂžfter, Carsten Jensen.

Ekstremisterne vil sÊtte dagsordenen, spÄr han. Men indtil videre er de fÄ, og han er selv en af dem.

Den tid, hvor jeg kun oplever sympati, kalder han kold. De politikere, hvis stÞtte jeg er sÄ taknemmelig for, kalder han iltfattige og matte. De mord, vi alle sÞrger over, kalder han selvforskyldte.

Carsten Jensen er en 68’er, og vi var en gang i tiden venner. En del av 68’er-kulturen var skadefryden over Ă„ spotte og rive ned. Jensen ble en beundret polemiker fordi han tĂžylet sin skarpe tunge. Men nĂ„ er det ikke morsomt lenger. De ordene han skrev etter terroren var en nidstang over ham selv.

Dette synes norske redaktĂžrer var verdt Ă„ hĂžre. Lever de fortsatt i en tidslomme der skadefryden – Ă„ se noen blir skadet – er den stĂžrste fryd?

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Buch
Peter Buch
6 years ago

Carsten Jensen er blitt profet.

Det giver mig associationen til profet Olsen, jeg har en pose Hovedblade liggende, jeg mÄ finde den frem til ferien.

http://skeptica.dk/artikler/?p=8042

Danskene er onde.

Det er muligt. Jeg synes dog ikke ondest. Generelt, eller i betydeligt omfang. Men hver sin isme. Er det ikke lidt som at ville diskutere alfabetets berettigelse blandt skibenter?

Rune Hansen
Rune Hansen
6 years ago

PĂ„ overskriftsniveau kan vi alle give CJ ret i, at Danmark har styret mod konflikten i 20 Ă„r.

NĂ„r man lukker 300.000 mennesker ind fra lande, som man erfaringsmĂŠssigt har store problemer med, nĂ„r man ikke stiller krav til dem, nĂ„r man tillader gadebander, ghettoer og parallelsamfund, nĂ„r man tillader sharia, og nĂ„r man stigmatiserer dem, der vover at kritisere kĂŠdeindvandringen — ja, sĂ„ har man styret mod konflikten.

Dette terrorangreb var hverken det fĂžrste eller det sidste.

Nilsv
Nilsv
6 years ago

Jeg ved ikke om Carsten Jensen er en god skĂžnlitterĂŠr forfatter. Det er muligt, han er. Men nĂ„r det gĂŠlder hakkelsen i dĂžgnets rejsestald, sĂ„ kan han kun et trick: At vĂŠre perfid. Med skam at melde lĂŠste jeg altid hans anmeldelser i Det Fri Aktuelt – ja, det var en avis, der fandtes engang – med stor fornĂžjelse, fordi han altid var leveringsdygtig i velformuleret ondskabsfuldhed. Ellers er han jo helt tom. Der er ikke noget interessant ved hans politiske analyser.. Det er det gĂŠngse blĂžde venstreflĂžjsblidderbladder, som alle kan udenad – men han gĂ„r altid et skridt lĂŠngere… Read more »

klaujs jensen
klaujs jensen
6 years ago
Reply to  Nilsv

Han er det nĂŠrmest skilmende kĂŠldermenneske jeg overhovede har oplevet -frastĂždende-arrogant,-
bedrevidende.

machiavelli
machiavelli
6 years ago

Jeg har fra fĂžrste fĂŠrd betragtet ham som en rendyrket idiot.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago
Reply to  machiavelli

CJ er sĂ„mĂŠnd bare en ĂŠgte skabssvensker af den allervĂŠrste selvgode PK-type 😉 SĂ„ han kunne jo passende flytte derover pĂ„ hinsidan … permanent. De har sikkert mange flere fine prestigepriser at tildele ham for alle hans “rigtige” og “gode” meninger, selv om han helt Ă„benlyst som sĂŠdvanlig ikke har begreb skabt om, hvad han taler om. Der er sgu intet land, der har ligget mere pĂ„ maven over for deres muslimske indvandrere, talt dem sĂ„ meget efter munden og undgĂ„et enhver ellers yderst berettiget kritik af dem og deres meget anstregende herrefolksopfĂžrsel end lige netop Sverige, og alligevel er… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago
Reply to  snaphanen

Just precis – det var den, jeg hentydede til.

Eller “Oluf Kvalme”-prisen som den vist hurtigt blev omdĂžbt til i folkemunde ved samme lejlighed. 😉

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago

Carsten Jensen er bare en sĂžlle stakkel. I 80’erne var han en venstreorienteret provokatĂžr af guds nĂ„de, men hele verdens idĂ©grundlag ĂŠndrede sig langsomt, uden Carsten fik fulgt med. Da han sĂ„ endeligt begyndte at provokerer igen (han skal sgu ikke tale om tolerance) havde verden forandret sig og han fik sĂ„ smĂ„t lagt sig ud med de forkerte. SĂ„ nu prĂžver han at redde lidt af ĂŠren ved, at slĂ„ omkring sig til alle sider. Han har overhovedet ikke fattet alvoren af den situation vi befinder os i, men fortsĂŠtter bare med de samme platheder som altid, i stedet… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
6 years ago
Reply to  Peter Zichau

https://www.youtube.com/watch?v=YgT8Y6_VEmA
SÄ lÄ den der bare lige, sang publikum kor pÄ optagelsen?