16
sep
Seneste opdatering: 16/9-15 kl. 0802
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

Indspilning i fuld skærm 16-09-2015 055522

I höstens första nummer av tidskriften Författaren skriver Isabelle Ståhl om sin barndomsstad Ängelholm. Hon berättar att en reklamfirma fått 450.000 kronor betalt av kommunen för att hitta på en slogan, eller som det numera heter, ett varumärke. Det blev ”Land och hav. Liv och lust.” och det gick lös på nästan en halv miljon vilket är svindlande 70.000 kronor per ord. Ett av många sätt som den politiska klassen numera tar sig rätten att slösa bort medborgarnas pengar. Ståhl säger att sådana ”varumärken” bara vill säga till oss att ”verkligheten är en fin och trevlig upplevelse som ska konsumeras”. Därför finns det heller ingen plats för smuts, våld, problem, motsättningar, kriminalitet eller annat mörkt i dem. De ljuger helt enkelt. Och de tar betalt för att ljuga.

Jag lärde känna en del av Ängelholm i början på 1980-talet, då jag var med under ett helt läsår på Rebbelbergaskolan drev projektet Elvaårslandet i en årskurs 5. Det utmynnade i en bok som föreningen Liv i Sverige utgav 1986. På skolan fanns det något enstaka invandrarbarn. I klassen där jag arbetade var det en pojke vars föräldrar hade ex-jugoslavisk bakgrund, annars hette barnen Andersson, Nilsson, Petersson, Svensson med inslag av andra svenska familjenamn. En av flickorna på skolan var Kosovo-alban. Jag kände hennes pappa Sherif, så vi förstod varandra bra från första början.

Det var ju så på 80-talet, att invandrare och flyktingar var enstaka individer. De kom inte i stora folkmassor. De kom gruppvis, det är sant, men de var bara undantagsvis fler än att de gick att få in i normalt samhällsliv. Antingen tog de okvalificerade jobb på fabriker eller i butiker, eller så utbildade de sig. De blev inte dygnet-runt-gäster på torget med radband och vattenpipor, de var ofta familjefäder och de slet på för tillvaron. Jag umgicks med albaner utan att ha en aning om att de var muslimer. För det var de bara i formell mening, och för övrigt lika sekulariserade som vi svenskar. De talade aldrig religion, de gick inte i några moskéer, de hade vuxit upp i Titos Jugoslavien där det sammanhållande kittet var något helt annat (och kanske just sprack med så förödande kraft och våldsamhet på 1990-talet).

”Jag känner framför allt att det är det här som jag vill jobba med i framtiden. Som butikschef på MQ kan jag hjälpa folk att hitta sin stil. Men jag vill hellre hjälpa folk att hitta sina liv!”

Orden kommer från en Ängelholmskvinna och fanns att läsa i Helsingborgs dagblad. De är typiska för väckelsen som går över land och rike. Att hjälpa människor blir här synonymt med frälsning. Kvinnan tillhör, som butikschef, den svenska medelklassen. Men hon vill något annat nu. ”Det här” nämligen. Och vad är det? Jo, det är att bedriva välgörenhet, den gamla välbekanta välgörenheten som välmående människor ägnat sig åt i århundraden, för att skänka nådegåvor till dem som intet har, men framför allt för att själv må bra, känna att de är frälsta och att de tillhör det rätta lägret (den rätta religionen): de godas läger.

Varken hon eller andra jag ser bekänna sin tro i medierna tycks förstå att jihadisterna aktivt ansluter människor till sina nätverk i dessa människomassor och att IS sedan länge ser till att placera så kallade sovande celler bland dem. Förr eller senare kommer de att användas för terrorattentat i Europa. JP skrev 11 september:

”Den kendte tyske islamist, Pierre Vogel, har offentliggjort en liste over, hvordan man kan overbevise flygtninge om islamisme. Han opfordrer bl.a. til at rekruttere flygtninge på landets flygtningecentre. Det har fået den tyske sikkerhedstjeneste til at advare om, at landets sikkerhed er truet.”

Tyskland är förstås inget undantag, och vi skåningar utgör rent geografiskt deras inkörsport till Sverige,

Det finns två mycket välbekanta kvinnor som kommer från Ängelholm. Ulrikka S. Gernes, född 1965 i staden och är idag att betrakta som en av sin generations allra finaste danska poeter. Staden har därmed automatiskt en förbindelse med Danmark. Den andra kvinnan är sångerskan Jill Johnson. Hennes popularitet har vuxit kraftigt de senaste åren. Jag tror det beror på att hon med sin country-musik står med båda fötterna på jorden. Hon gör sig inte till, hon är äkta och sympatisk.

Bristen på äkthet är ett av vår tids främsta kännetecken. Skolade i efterkrigstidens massmedier är vi några generationer, född från 1940-talet och fram till 1990-talet, som alla varit nedsänkta i den mediala lögnbilden av verkligheten. De äldsta av oss växte upp med kalla krigets logik. Våra barn med ett just avslutat Indokina-krig och en sovjetisk invasion av Afghanistan.

Våra allra yngsta hade kanske just börjat skolan när den globala islamismen gjorde entré. Från den stund då al Qaidas män flög in i tvillingtornen och i Pentagon började nästa lögnmaskin arbeta. Islamismen, detta organiserade massvåld, hade ingenting med islam att göra. Islam är fredens religion. Islam kan göra gott för oss alla. De av oss, unga eller gamla, som fortsatte hävda att det måste finnas en förbindelslänk mellan Koranen, moskéerna och terrornätverken blev raskt utsedda till ”onda” och ”mörka” krafter, vi ansågs stå för en särskilt sorts ”hat” som spred sig som en löpeld genom samhället. Men liksom kalla kriget hade sina lögner har vår omedelbara nutid sina. För lögner är vad det handlar om, och det spelar ingen roll hur många individer eller institutioner som angrips av islams jihadister, lögnen om freden och kärleken kommer fortsätta spridas.

När vi nu ändå vandrat i Ängelholm finns det skäl att påpeka att vi inte befinner oss så långt ifrån Höganäs, det lilla skånska samhälle där konstnären Lars Vilks föddes. Han är väl den skåning som fått betala det allra högsta priset. Men inte ens när han och mötesdeltagarna i Köpenhamn angreps av en vilt skjutande islamist slutade lögnkampanjen. Ytterst är det Vilks själv som är den skyldige, hummade man och log mot varandra.

Nyspråkets tid pågår. Lögnerna haglar över oss. Det gäller att genomskåda både reklambyråernas sockrade budskap och islamismens godhetspropaganda, den som förmedlas av politiker och mediamänniskor i hela västvärlden.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ɱØяñιηg$ʇðя
5 years ago

@Thomas. Hur 9/11 gick till i verkligheten. Inte den saga vi har blivit serverade i nu 14 år. According to the author’s hypothesis, the FTS-captured-and-silenced planes landed at a nearby Air Force base with gigantic hangars, which Roth identifies and a colleague who was there confirms happened, less than 20 minutes after takeoff. Once on the ground, selected flight attendants and passengers were guided (or forced) to place cell phone calls, during which they read from scripts prepared by the perpetrators. This scenario is very similar to one planned by the entire Joint Chiefs of Staff in 1962: the infamous… Read more »

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago

OT

Hvis man skulle foele trang til at takke Ungarn, kan det passende stiles til Ungarns ambassade:

mission.cph@mfa.gov.hu

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago

OT

Medierne elsker billeder af smaa flygtningeboern. De kunne jo proeve at vise dette:

https://www.youtube.com/watch?v=Wj9LLC7GZQk

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago

En løgn bliver ikke en sandhed, selvom den fortælles mange gange. Islam betyder ikke fred ( i anden forstand end, at når islam har sænket sig over hele verden skulle der, efter sigende, blive fred – fordi der ikke er flere vantro ) og kan aldrig blive en del af en multikulturel ligning. Multikultur betyder flerkulturelt fællesskab, men islam ønsker kun eet fællesskab – og det indeholder ikke andre religioner eller kulturer, som andet end slaver på tålt ophold. Ikke så mærkeligt, at andre kulturer og religioner flygter fra islamiske lande. Men heller ikke så mærkeligt at islam “smutter” med,… Read more »

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago
Reply to  Peter Zichau

Og nu man er ved David Trads.
Han er jo så glad for USA. Kunne det tænkes, at USA havde set en anelse anderledes ud, hvis ikke europæerne havde skabt det gennem massiv indvandring..? Eller var det blot et spørgsmål om tid, inden indianerne ville havde gjort det samme..?

sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  Peter Zichau

En løgn blir ikke sannhet…..Nei, men om det kjøres i PKmedia flere ganger tar folk det for sannhet…deri ligger problemet.

magdalena bengtsson
magdalena bengtsson
5 years ago

Mycket bra krönika, Thomas. Jag har exakt samma erfarenheter som du. Under Balkankriget, när det kom många flyktingar arbetade jag med språkundervisning och fick således hand om grupper av dessa, Det var söndertrasade, olyckliga och riktigt utsatta människor, m.a.o. riktiga flyktingar. De var ofta nödtorftigt klädda (efter att ha flytt hals över huvud), pratade aldrig religion, förutom att det någon gång var en arab som frågade dem om de inte var riktiga muslimer. – Bara på papperet, fick han till svar.

Louis B Knockel
Louis B Knockel
5 years ago

Vel talt, hr. Nydahl. Der bliver ingen fristeder tilbage, og reklamekampagnerne kunne efterhånden lige så godt handle om Berlin i 1945. Lys og luft og livsglæde, ikke sandt?