22
maj
Seneste opdatering: 25/5-16 kl. 1052
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

IMG_0156

(Det 35. ræs for enhjulede cykler i Rundetårn lørdag. Ole Ritters rekord på distancen var 55 sekunder.)

Det gode ved at have gæster, er at man bliver en ivrig turist i sin egen by. Jeg kom også på Cafe Petersborg, som er fra 1750 erne og så kendt, den er på Trip Advisor. De der kender den, gør det nok mest for Lone Dybkjærs damefrokost med den afskyelige Hillary Clinton i 1995.

Den har sit navn efter Sankt Petersborg, fordi det russiske konsulat lå i ejendommen dengang. og mængder af russiske søfolk netop fra Sankt Petersborg ankom på Nordre Toldbod og forfriskede sig der. I Rundetårn red Peter den Store op på sin hest i 1716 fulgt af tsarinaen i karet. Det er ikke nyt at køre i Rundetårn.

Jeg tænker hellere på en anden end Hillary Clinton. I 1865 opholdt Dostojevskij (Knud Hansens bog om ham) sig nogle uger i København, mens han arbejdede på Rodion Raskolnikov. Han var løbet tør for penge i Tyskland og søgte hjælp hos baron Wrangel, der arbejdede på ambassaden i København. De “diskuterede penge og kvinder,” hans forhold til Polina Suslova var gået definitivt i stykker kort forinden. Det må være dejligt at kende en baron, når man har penge- og kærestesorger.

Han besøgte blandt andet Kierkegaards grav på Assistens Kirkegaard. Kierkegaard var ikke meget læst på det tidspunkt, det kommer først med Georg Brandes’ bog i 1877, men ifølge Niels Jørgen Cappelørn skal Dostojevski have revet sit manuskript i stykker og begyndt helt forfra under indtryk af Kierkegaard. “I forhold til Kierkegaard”, hedder det vel på nudansk.

Jeg spørger mig selv om han overhovedet kan have undgået at spise og drikke med landsmænd på Cafe Petersborg. Der er ingen kilder til det på nettet, heller ikke til hvor han boede, men man kan jo prøve på Det Kongelige Bibliotek. Der er altid nogen, der ved noget, måske endda nogle af bloggens velinformerede læsere. (Fotos Snaphanen, klik for helskærm)

IMG_0157

Jeg var ude i mere turisteri den 17 maj i Frelserkirkens tårn. Det er skræmmede højt at befinde sig på en kun halvanden meter breds afsats, men udsigten over København er forrygende.

May 17 2016 090May 17 2016 051 May 17 2016 056 May 17 2016 068

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Fisken
Fisken
4 years ago

Hvor er den pige sød. Lad hende vokse trygt op i et frit Danmark.

RNE
RNE
4 years ago

Peter den Store red ju upp i Runde Tårn. Så långt känner jag till det. Men jag har ibland undrat, red han hela vägen upp? Sista biten är ju trappor, kan inte vara lätt för en häst? Kan jag tro att han red fram till trapporna och gick sista biten?

Niels Henriksen
Niels Henriksen
4 years ago
Reply to  snaphanen

Blev han ikke kørt derop i en vogn?

MollyM
MollyM
4 years ago

Han red derop, konen fulgte efter i hestevogn – stiligt! 😉

Niels Henriksen
Niels Henriksen
4 years ago
Reply to  MollyM

Nå, sådan 😉

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x