27
mar
Seneste opdatering: 27/3-17 kl. 2046
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det plejer jeg at skrive i emnerubrikken til mine venner, nĂĄr jeg sender noget musik til dem. NĂĄr det kommer til fanatikere, er Glenn Gould min absolutte favorit. Der sidder han pĂĄ sin barndoms stol, han kunne ikke spille pĂĄ nogen anden. Bindegal? MĂĄske. Vi elsker ham alligevel eller mĂĄske derfor. Han er mere Bach end Bach, det er muligtvist lidt galt. Men vi  bærer over med det, fordi kærligheden har sine egne privilegier. Vi kan ikke komme Gould nærmere end “kærlighed.”

Måske Gould alene gjorde Bach til billedet på Vesten, dens svaghed og dens styrke: Troen og medfølelsen, der ellers er fremmed i verden, den findes ikke i andre kulturer. Man finder den ikke i Japan, Kina, Nigeria eller Afghanistan, men de udnytter os hellere end gerne indtil der ikke er noget tilbage at udnytte. Se Sverige.

Hvem vil “flygte” til Sverige? Kun de elendigste af de elendige. Svenskerne er gode kristne, de har ødelagt sig selv. MĂĄske deres forhenværende Gud er tilfreds nu, landet ikke kan genoprettes efter endnu et “galent kvartsekel.” Ethvert skriveri om Sverige er en elegi, katastrofen er sket.

Nu er jeg hjemme hos Bach i Leipzig. Ellers er jeg ikke meget til fanatikere af en hvilken som helst observans. “Hør, hør,” som Kierkegaard skriver. En andagt, hvis der er nogen, der kender det ord nu for tiden.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Andre´Kristian
Andre´Kristian
4 years ago

Mycket smakfullt, äkta kulturberikande och rogivande inslag efter arbetsdagens slut.
Undertecknad ber att få tacka för dessa lika överraskande som angenäma toner framförda av den i alla avseenden oefterliknelige Gould på sin legendariska barnkammartaburett.
Andreas, hängiven tillbedjare av J. S. Bach – den femte evangelisten.

Lazze
Lazze
4 years ago

Er lige vendt retur efter et par dage i England. Tag ikke fejl af englænderne, altsĂĄ de hvide, historisk rigtige englændere. Var i Birmingham og oplandet omkring, besøgte nogle af deres største sværindustrier. De kan noget, de gæve britter! Gigantiske fabrikshaller, tusindvis af ansatte, fantastiske produkter og eksport til alle verdens lande. Fik mulighed for at besigtige deres produktion og Ă©n ting slog mig – det var hvide, britiske mænd i kedeldragter, som svejsede, kørte i truck, pakkede og fik det hele til at fungere. Ikke Ă©n ikke-europæisk sĂĄ jeg i arbejde, der hvor der skulle knokles og svedes for… Read more »

PBrad
PBrad
4 years ago
Reply to  Lazze

Det lyder godt, håber at det også afspejler en del af virkeligheden, for klokken er altså ved at være over 12.

invernes
invernes
4 years ago

Pedofeten Muhammed likte å kle seg i dameklær, kan vi lese i hadith. Her i kniplinger og blonder. Noe for Hasic?

http://www.sian.no/sites/default/files/styles/inline_image/public/5780.jpg?itok=ev1uoMCh

PK svada
PK svada
4 years ago

Finnes det i historien noen stor muslimsk komponist, dikter, poet eller hva som helst?

Jeg vet ikke om noen, selv om det i dag finnes 2 milliarder muslimer.

Tilfeldig? Neppe.

Ole Siggaard-Andersen
Ole Siggaard-Andersen
4 years ago

Jeg er helt enig. Jeg prøver selv af spille Inventionerne og sidder lige nu og lytter til Bach’s 4 orkester suiter med Freiburger Barokorkester.

Henning Jensen
Henning Jensen
4 years ago

Du bør udvide repertoiret 🙂 – Hvad med f.eks. Rachmaninoffs “Rødhætte og den store stygge ulv”:

https://www.youtube.com/watch?v=RFMNhx2-VDE