9
jan
Seneste opdatering: 9/1-18 kl. 1130
15 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

Jag lÀser i International Business Times att Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedow infört förbud mot svarta bilar. Orsak? Han menar att fÀrgen svart för otur med sig. Det lÄter som en typisk internationell nyhet vi svenskar skrattar gott Ät.

Det borde vi inte göra. Vi lever sjĂ€lva i ett land med den sortens vanförestĂ€llningar. Svarta bilar Ă€r visserligen tillĂ„tna i Sverige – Ă€nnu sĂ„ lĂ€nge i alla fall – men vi fĂ„r leva med att alla religioner utom en gĂ„r att skoja med eller kritisera. Vi fĂ„r ocksĂ„ leva med att det anses berikande med en groteskt stor förekomst av vĂ„ldsbrott, frĂ„n den enkla misshandeln över gruppvĂ„ldtĂ€kten till mordet.

Vi fĂ„r ocksĂ„ vara tacksamma för att vi har en tryckt press och en digital nyhetsförmedling som dagligen meddelar oss att det Ă€r en plikt att erbjuda bostĂ€der, sjukvĂ„rd och skolgĂ„ng till asiater och afrikaner, oavsett om de har nĂ„gon i landet som bjudit in dem eller erbjudit sig att stĂ„ för kostnaden. Det enda vi kan vara sĂ€kra pĂ„ Ă€r att det anses föra tur med sig att instĂ€mma i allt svenska myndigheter och svensk politikerklass beslutar. Att kritisera utifrĂ„n studier och samtal betraktas som mer eller mindre subversivt. Om inte annat kan denna kritik i nĂ€mnda medier stĂ€mplas som en eller annan form av politisk defekt. DĂ„ beskrivs kritikern som – ja ni vet vad.

Problemet med Sverige kan sĂ€gas vara vĂ€ldigt likt Turkmenistans. Sveriges överhet kan, precis som president Gurbanguly Berdimuhamedow, fatta hur tokiga beslut som helst utan att det fĂ„r nĂ„gra konsekvenser för dem. Överheten kvitterar ut sina arvoden som vanligt. Och blir de utbytta eller gamla fĂ„r de rejĂ€la pensioner. Att de gĂ„ngna Ă„rens massimport av islams proselyter Ă€r att betrakta som suspekt, bĂ„de ur praktisk och ekonomisk synpunkt, hindrar inte att den fĂ„r fortsatta. Nu kallas den bara nĂ„got annat och bokförs i en annan statistisk stapel.

Men Àr det inte lika vidskepligt att förestÀlla sig en lycklig framtid för ett sÄdant Sverige, som det Àr att förbjuda svarta bilar för att ha lite mer tur i livet? Jag menar att det Àr fullt jÀmförbara beslut. Det de har gemensamt Àr att de saknar vetenskaplig grund och att de fattats utifrÄn vidskeplighet, omotiverat god vilja och en stor portion politisk makt.

SÄ inte Àr det nÄgot konstigt med ett förbud mot svarta bilar! Och president Gurbanguly Berdimuhamedow Àr inte ett dugg konstigare Àn statsminister Löfven.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

15 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

Moderaterna: ”Reinfeldt-nivĂ„ pĂ„ invandring Ă€r normalt”

9 januari, 2018

https://samnytt.se/moderaterna-reinfeldt-niva-pa-invandring-ar-normalt/

I ett Twitter-inlĂ€gg gĂ„r Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell ut och pratar om att de nivĂ„er som rĂ„dde under Reinfeldts era Ă€r ”normala”. ”Tycker ni integrationen fungerade pĂ„ de nivĂ„erna?” frĂ„gar SD:s riksdagsledamot Sven-Olof SĂ€llström retoriskt.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

Nu ogsĂ„ pĂ„ lederplads i “selveste” Expressen – tiderne er i sandhed ved at skifte ? Mon der snart er nogle naive, uvidende og groft uansvarlige svenske politikere, der sĂ„ smĂ„t begynder at fĂ„ meget kolde fĂždder og ryste indvendigt over, hvad de med lukkede Ăžjne har pĂ„fĂžrt deres eget folk, kultur og og engang sĂ„ fredelige, sikre, velfungerende og med rette beundrede nation af irreversible ulykker og destabiliserende samfundsnedbrydende forandringer, der efterhĂ„nden vil ĂždelĂŠgge sammenhĂŠngskraften i Sverige for al fremtid. https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/vem-ska-betala-om-sverige-blir-som-malmo/?social=fb PATRIK KRONQVIST Vem ska betala om Sverige blir som Malmö? Publicerad 9 jan 2017 21.28 Lars Åbergs nya… Read more »

sussebassa
sussebassa
3 years ago

Oih dÄ..Hva med alla dom som er fargeblind..Her har jag gÄtt i flere Är och trodd min Porsche er rosa, sÄ er den typ beigeich/gullaktig..snygg endÄ.

Henning Jensen
Henning Jensen
3 years ago

Hvad med gamle sort-hvide film og fotos? Skal den sorte del ogsĂ„ fjernes der? Og hvad med alle disse sorte bogstaver her pĂ„ min pc-skĂŠrm – og i mine bĂžger? Og hvad med natten? Snart mĂ„ det vel heller ikke vĂŠre mĂžrkt om natten. BĂžrnebogen “Lille sorte Sambo” er ogsĂ„ blevet kontroversiel, og er et problem. Den lille fiktive dreng mĂ„ ikke vĂŠre sort i f.eks. Norge, men mĂ„ dog endnu beholde sin farve i Danmark: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/lille-sorte-sambo-er-lille-sorte-sambo OgsĂ„ i den modsatte ende af farveskalaen er der af og til problemer. MĂŠlk blev for en del tid siden nĂŠvnt som vĂŠrende… Read more »

olesiggaardandersen
olesiggaardandersen
3 years ago

Jeg tror snarere hvide biler bliver forbudt I Sverige. Det er jo rendyrket hvid racisme.

UHeep
UHeep
3 years ago

Genuscertifierade svarta bilar dÄ?

Oxis
Oxis
3 years ago
Reply to  UHeep

Helst iförda niqab! GÄr det att köra dÄ?

Henning Jensen
Henning Jensen
3 years ago
Reply to  Oxis

Er niqab ikke ofte sort? Hvordan lĂžser man det problem?
https://da.wikipedia.org/wiki/Niqab

InHocSignoVinces
InHocSignoVinces
3 years ago
Reply to  Henning Jensen

Dypper dem i gylletanken…med indhold?

UHeep
UHeep
3 years ago
Reply to  Oxis

om de Ă€r certifierade – ja!

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago
Reply to  Oxis

comment image

FritziRitz
FritziRitz
3 years ago
Reply to  UHeep

RegnbÄgsfÀrgade bilar med en svart bög bakom ratten Àr den tidsenliga modellen.

Kasper K
Kasper K
3 years ago

Precis. Turkmenistan eller Absurdistan. Det Àr bara ytan, sjÀlva lacken, som skiljer.

Lars-Erik Eriksson
Lars-Erik Eriksson
3 years ago

Jag vill lacka bilen…

KnudMadsen
KnudMadsen
3 years ago

Fin og trist liknelse!