14
jun
Seneste opdatering: 14/6-19 kl. 1946
37 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Oscarsborg

Jeg er forelsket i historien om s√¶nkningen af den sv√¶re krydser Bl√ľcher i Oslofjorden. Den er det private initiativs usandsynlige sejr mod overv√¶ldende odds. Det er den sunde fornufts sejr over angsten for de storpolitiske implikationer. Det sikre ville have v√¶ret, ikke at skyde,¬† ni ud af ti ville have valgt det. og Birger Eriksen og Andreas Anderssen ville v√¶re blevet endnu to i hoben af anonyme landssvigere. Men nej.

Natten til den 9 april 1940 var Norge egentlig neutralt. P√• papiret.¬† F√¶stningen Oscarsborg ved Oslofjordens smalleste sted, der kun er 500 meter, var kun bemandet med en uge gamle rekrutter, to forl√¶ngst pensionerede befalingsm√¶nd, nogle antikke¬† kanoner og torpedoer. Kommand√łrkaptein Andreas Anderssen fra Dr√łbak havde v√¶ret pensionist siden 1927.

“Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller s√• blir jeg krigshelt. Fyr!”

Ved firetiden om morgenen den 9 april ser udkiggen en eskadre p√• syv skibe med slukkede lanterner, heraf tre sv√¶rtbev√¶bnede krydsere. Kl. 4:21 giver kommandant Eriksen ordre til at fyre l√łs p√• det forreste skib. ¬ęEnten blir jeg stilt for krigsrett, eller s√• blir jeg krigshelt. Fyr!¬Ľ

P√• 1800 meters afstand tr√¶ffer kanonerne ¬ęMoses¬Ľ og ¬ęAron¬Ľ krydseren Bl√ľcher, der glider videre mod Oscarsborgs √łstvendte torpedobatteri. Ingen ved, om de virker, de er 40 √•r gamle og af √ėstrig-Ungarnsk fabrikat. P√• 500 meters afstand affyrer den pensionerede kommand√łrkaptajn Anderssen tre torpedoer med katastrofal virkning. Bl√ľcher er d√łdsd√łmt og sp√¶rrer fjorden.

Rekrutter, pensionister og tusind d√łde tyskere

Kl. 6:22 ruller Bl√ľcher rundt og g√•r til bunds med n√¶sten tusind unge tyskere – marinere som Wehrmacht soldater. Der ligger de den dag i dag. Kongen og regeringen n√•ede at flygte fra Norge – som bekendt ikke til Sverige – p√• grund af en samling rekrutter og pensionister. Det hele er detaljeret beskrevet her: Senkingen av ¬ęBl√ľcher¬Ľ.

Billedet er fra da jeg for en m√•ned siden passerede Dr√łbak for f√łrste gang i 41 √•r, hvor den 70 kilometer lange Oslofjord viste sig fra sin allersmukkeste side. Jeg har sejlet jorden rundt nogle gange, og det m√• v√¶re en af de smukkeste vandveje i verden.

De andre sommerbilleder er fra K√łbenhavn og af Oslo Operaen og det nye, endnu ikke √•bnede Munch Museum p√• havnen og en sauna med herskabelig udsigt. Jeg kigger forbi bloggen i sommer, men ikke hver dag. Fotos ¬© Snaphanen.dk, klik for helsk√¶rm.
0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

37 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Arne
Arne
1 year ago

Til dette er der kun dette at sige: Der bliver kl.04.20 1940 landsat tropper p√• Langelinie fra troppetransportskibet ‚ÄĚHansestadt Danzig‚ÄĚ, til stor forundring for det tjenstg√łrende politi og told, og kun ganske f√• hundrede meter fra det danske forsvars centrum, uden at der bliver l√łsnet et skud! De tyske tropper med kun 600 mand, kunne uhindret marchere ind i den danske h√¶rs hovedkvarter Kastellet, hvor de fandt portene √•bne, ingen vagter, og n√¶sten intet tjenstg√łrende personel!!! Det ikke bev√¶bnede troppetransportskib blev fulgt til kaj af lyskastere fra fortet ‚ÄĚMiddelgrunden‚ÄĚ, og det danske krigsskib ‚ÄĚNiels Juel‚ÄĚ hvis kanoner pegede p√• det… Read more »

Tim Pallis
Tim Pallis
1 year ago
Reply to  Arne

Jeg har en ekstra oplysning til Arnes kommentar. MIn onkel √Öge Sternow var ejer af skibsproviantfirmaet Julius F. Schierbeck’s Efterf√łlger. Han har fortalt mig, at der l√• et finsk handelsskib p√• Langeliniekajen den 8. april, som han provianterede. Han fik en telefon opringning fra K√łbenhavns Havnev√¶sen, at denne finneb√•d skulle skifte kajplads, fordi der i l√łbet af natten skulle gives plads til et andet skib. Der var nogen i Stat og Kommune, som vidste, hvad der skulle ske.

Den nerv√łse
Den nerv√łse
1 year ago
Reply to  Arne

Skam skam skam

Torsten K
Torsten K
1 year ago

‚ÄĚog Birger Eriksen og Andreas Anderssen ville v√¶re blevet endnu to i hoben af anonyme landssvigere‚ÄĚ

Artiklens forfatter mener med andre ord, at går man ikke fysisk til angreb på en formodet fjende, er man landsforræder.

Interessant!

Torsten K
Torsten K
1 year ago
Reply to  Steen

Som værnepligtig eller underordnet befalingsmand tager man ikke selvstændigt initiativ til at åbne ild mod en formodet fjende. Det er slet ikke ens job!

Det er f√łrst n√•r ordren kommer oppefra, at man g√łr sit job.

Man kan ikke have, at alle mulige idioter skyder til h√łjre og venstre, fordi de ikke √łnsker eventuelt at blive udr√•bt som landssvigere.

T. Snorrason
T. Snorrason
1 year ago
Reply to  Torsten K

Du har en noget besynderlig opfattelse af milit√¶r. Kender du den danske forholdsordre, ellers sl√• den op. Den er indf√łrt for netop at undg√•, at nogen ikke angriber en indtr√¶ngende fjende p√• stedet og fjerner dermed undskyldninger om at f√łrst s√łge tilladelse “oppefra”. Der var forr√¶deri i b√•de de danske og norske styrker ved bes√¶ttelserne af begge lande. Historien om en br√¶kket t√¶ndstik stukket ned i affyringsmekanismen p√• en af kanonerne p√• en af kanonerne i et af batterierne er velkendt. I Norge var forr√¶deriet, s√•vidt jeg husker det,mest udbredt blandt infanteriofficererne. Enhver menig vagtpost er forpligtiget til og tilladt… Read more »

Torsten K
Torsten K
1 year ago
Reply to  T. Snorrason

‚ÄĚKender du den danske forholdsordre, ellers sl√• den op‚ÄĚ

Kommentaren minder i umiskendelig grad om, n√•r √©n eller anden totaltumpe, der garanteret aldrig selv har haft √•bnet en bog, ytrer ‚ÄĚl√¶s noget historie‚ÄĚ.

T. Snorrason
T. Snorrason
1 year ago
Reply to  Torsten K

Udm√¶rket ide. ūüôā
Jeg vil foreslå, at Du læser noget historie.

Casper
Casper
1 year ago
Reply to  Torsten K

Der var vel netop ikke s√•dan en ordre i 1940? Er reglen ikke f√łrst indf√łrt efter 1945?

T. Snorrason
T. Snorrason
1 year ago
Reply to  Casper

Korrekt,reglen er indf√łrt efter WWII.
Frygten for kupfors√łg fra kommunistisk side, lig hvad der var sket i flere √łsteurop√¶iske lande, var stor og n√¶ppe uberettiget.
Af samme √•rsag oprettes hjemmev√¶rnet, for at afbev√¶bne og derigennem kontrollere diverse frihedsk√¶mpere. Socialdemokratiet arbejdede s√¶rdeles aktivt med sin egen efterretningsorganistion (medlemmerne, ledelsen ser man senere som ministre, overborgmester osv.) mod kommunisterne, lige som de oprettede de s√•kaldte O-grupper et par dage f√łr befrielsen, s√•ledes at man fik socialdemokrater, uden hensyn til tr√¶ning eller milit√¶r v√¶rdi, ind i alle frihedsk√¶mpergrupper som modv√¶gt til den kommunistisk styrede BOPA.

Brandmand
Brandmand
1 year ago
Reply to  T. Snorrason

Jeg var garder. Vi skulle skyde og frem for alt forhindre en indtr√¶ngning i de kongelige slotte. Enhver skudafgivelse ville blive pr√łvet af milit√¶raudit√łrerne, ligesom politiets ogs√• altid pr√łves af statsadvokaten. Men det √¶ndrer ikke p√• forholdsordren at standse indtr√¶ngende med brug af v√•ben. Det blev rigelig sp√¶ndende for en garder fra 2. Vagthold i haven p√• Marselisborg, da tre kn√¶gte om natten l√łb over gr√¶spl√¶nen i m√łrket mod slottet. Garderen r√•bte‚ÄĚstands eller jeg skyder‚ÄĚ, tog gev√¶ret ned, klar til at tage ladegreb, og efter fem minutter i en rododendron l√łb den f√łrste tilbage alt hvad han kunne og s√•… Read more »

Træt
Træt
1 year ago

Svar til Margrethe: Kim M√łller er ivrig amat√łrfotograf, og Steen Snaphane er ikke mig bekendt uddannet fotograf.

X&Y
X&Y
1 year ago

Njut medans ni kan.

“Veronica Maggio – Il ragazzo della via Gluck (Lyckliga Gatan)”: https://www.youtube.com/watch?v=Ao0RVmoNUtc

AlFredsModer
AlFredsModer
1 year ago

Fra Wikipedia:
To 28 cm granater fra de henved 50 √•r gamle Krupp-kanoner “Moses” og “Aron” var det eneste, det underbemandede hovedbatteri p√• S√łndre Kaholmen n√•ede at affyre, men begge blev fuldtr√¶ffere, mens det lykkedes to batterier p√• Dr√łbak-siden at ant√¶nde betydelige benzin-brande. To torpedoer fra Nordre Kaholmen fuldf√łrte beskydningen.

Det ironiske er at tyske Krupp-kanoner startede voldsomme brande p√• Bl√ľcher – s√• kunne tyskerne l√¶re det. Men tyskerne har meget sv√¶rt ved at l√¶re, hvordan man modst√•r fjendtlige invasioner!

Brandmand
Brandmand
1 year ago
Reply to  AlFredsModer

Det parakdoksale er, at tyskerne fortsat er sv√¶rt √łvrighedstro, har bare skiftet de ydre farver. I 2015-2016 var der rasende r√łd-gr√łnne, som ophidset forlangte, at Danmark ikke tog en suver√¶n beslutning om at indf√łre gr√¶nsekontrol, men overtog den r√łd-gr√łnne ideologi og masseindvandrede.

AlFredsModer
AlFredsModer
1 year ago
Reply to  Brandmand

Tyske historikere forbandt ikke navnet Teuton med deres Proto-Germanske forf√¶dre f√łr 1200-tallet. “Deutch” kommer muligvis fra Proto-Germansk *√ĺeudanaz (‚Äúhersker, folkets f√łrer‚ÄĚ) eller *√ĺeudŇć (‚Äúfolk‚ÄĚ). Hvis Tyskerne nedstammer fra Teutonerne=*√ĺeudŇć, kommer de fra Thy i Nordjylland. Man kan roligt sige, at det er g√•et meget st√¶rkt tilbage for disse Teutonere, efter at de flyttede syd for Danmark og skiftede navn. Men b√•de engl√¶ndere, norske og svenske var jo ogs√• i lange perioder danske – det skulle de aldrig have opgivet til fordel for at blive yallaher.

Brandmand
Brandmand
1 year ago
Reply to  AlFredsModer

Hvis vi vil genskabe ‚ÄúNords√ł Unionen‚ÄĚ, s√• dur det ikke, at vi uddanner s√• mange mandlige p√¶dagoger!

Ole Madsen
Ole Madsen
1 year ago

Sjovt at se, at det ikke kun er Uriasposten, der er en dygtig fotograf.

Margrethe
Margrethe
1 year ago
Reply to  Ole Madsen

:-DDDD! – Det var ikke s√• heldigt….
(Blot som ledetr√•d er Kim M√łller ikke fotograf )

AlFredsModer
AlFredsModer
1 year ago

Det forlyder fra Bornholm, at radigale, enfoldighederne og socialakrobaterne nu vil danne en ny regering. Den nye regerings f√¶lles motto vil, i globaliseringens og mulikultiens hellige navn, v√¶re denne: “Support all asslifters and kiss my ass”.

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago

Der er n√¶ppe nogen tvivl om, at regering og generalstab under de givne nedrustede forhold kunne have gjort ufatteligt meget … ‚Äď og endda med meget begr√¶nset tab af mandskab.
Poul H√łjlund.
udsnit af kommentar på:
http://snaphanen.dk/2009/04/09/operation-weserubung/

T. Snorrason
T. Snorrason
1 year ago

Hold da kæft hvor er den operabygning dog hæslig!
Ikke at vor lokale br√łdrister er k√łnnere.

X&Y
X&Y
1 year ago

“Alf Robertsson-Mitt Land”: https://www.youtube.com/watch?v=4eIq_yui1c8

P.S: “Alf Robertson – Balladen om Nisse Karlsson”: https://www.youtube.com/watch?v=kxFhwKPYMq4

Maren i Kjæret
Maren i Kjæret
1 year ago

Jeg synes, alle skal se denne video: biologists, doctors and pilots talk about chemtrails til borgerm√łde i Californien. https://youtu.be/DPnWaBsMYnY Det vejr, vi har i disse dage, de skyer, det er altsammen geoengineered, alts√• er luften fuld af aluminium, Barium og strontium! Jeg f√łlger tubere fra uk, USA og lidt i Norge ogs√•, og det er n√łjagtigt samme slags skyer og m√¶rkv√¶rdigt vejr. ‚ÄėT√¶t‚Äô og ul√¶kker luft! Vi kommer til at se en eksplosion i alzheimers ogs√• her i Europa, hvor de har sprayet i 10 √•r. I USA er det langt over 20 √•r, men de har skruet ekstremt op… Read more »

Torsten K
Torsten K
1 year ago

Is√¶r skyerne og den t√¶tte samt ul√¶kre luft er ikke geoengineered, men skyldes noget s√• enkelt som st√łv, der bl√¶ser herop fra Sahara. Ikke noget nyt i det.

Viderebring gerne budskabet til tubegenierne fra UK, USA og Norge.

Brandmand
Brandmand
1 year ago
Reply to  Torsten K

Link til billeder af atmosf√¶re-spr√łjtefly fra US Air Force eskadrille 910:

https://www.zerohedge.com/news/2017-09-09/mind-chemtrails-us-air-force-dispatches-sprayer-aircraft-response-harvey

Fra Zerohedge: “The Pentagon has just dispatched C-130H Sprayers from the Air Force Reserve’s 910th Airlift Wing residing in Youngstown, Ohio to Texas in response to Hurricane Harvey.

The aircraft are outfitted with spraying equipment tasked with ‚Äėminimizing the impact of the brutal storm‚Äôs aftermath‚Äô.

According to the article, the specially outfitted C-130Hs can spray wide areas with various chemicals for ‚Äėmultiple applications, including dispersing oil spills, destroying invasive vegetation, and controlling insect population‚ÄĚ

Casper
Casper
1 year ago
Reply to  Brandmand

Der er ikke noget nyt i at man spr√łjter torden- og orkanskyer for at sprede dem. Det er ikke noget bevis p√• den helt store konspirationsteori.

Brandmand
Brandmand
1 year ago
Reply to  Casper

Men det berettiger definitivt til at kr√¶ve offentlig indsigt i atmosf√¶re-spr√łjteprogrammerne. Ikke?

Arne
Arne
1 year ago

Artikelf√∂rfattaren br√∂star sig √∂ver att 1000 unga tyska m√§n miste livet vid s√§nkningen av kryssaren Blucher. √Ąr detta inte ett landsf√∂rr√§deri i h√∂gsta grad att ta livet av 1000 potentiella soldater kampklara att bek√§mpa bolsjevismen. Hade Danmark och Norge haft ett mer v√§nligt sinnelag √∂ver f√∂r de tyska soldaterna, s√• hade kanske krigets utfall blivit ett annat. D√§rtill Sverige. Vi hade haft ett annat Sverige och Europa idag om Tyskland hade vunnit kriget. Vi hade inte haft en massinvandring av icke europeiska folkslag i Europa som efterhand utvecklats till massinvandring. Vem √§r landsf√∂rr√§dare n√§r man s√• sm√•ningom skall redovisa ett… Read more »

AlFredsModer
AlFredsModer
1 year ago
Reply to  steen

Ligesom man efter WW2 sendte tyskerne gennem et kursus i afnazificering, burde man sende alle til Danmark invaderende muslimer gennem et kursus i afislamisering. Den politiske del (75%) af islam er rendyrket nazisme. Det er komplet uforst√•eligt at nazisme er afskyet og forfulgt i verden; men ikke islamisme, der tv√¶rtimod beskyttes og forsvares af de r√łrende naive migrationstosser.
I nazi-tyskland sagde de “heil Hitler”; i nazi-islamistan siger de “inch-Allah” (eller noget lignende).

Casper
Casper
1 year ago
Reply to  Arne

Man kan inddrage 100 aspekter i det. Jeg vil s√• p√•pege at hvis Sverige var tr√•dt i karakter og havde haft krig mod Tyskland, ville Sverige v√¶re blevet et ganske andet land efter krigen. De ville v√¶re langt mere bevidste om at forsvare sig selv, og deres indvandring ville v√¶re blevet bremset i tide. De ville mere ligne Danmark og Norge. Tyskland og Sovjet var allierede p√• tidspunktet for angrebene p√• Danmark og Norge. S√• den anti-bolskevistiske front du taler om, var allerede uaktuel fra 1939. Det m√•tte vel v√¶re tydeligt at Hitler og Stalin var to forbrydere som midlertidigt… Read more »

sussebassa
sussebassa
1 year ago
Reply to  Casper

Du har helt rett i at om Sverige ikke samarbeidet med tyskerne.. WW2 historien hadde de hatt noe √• sammenligne med..som Danmark og Norge fikk, og dermed st√łrre motstand imot islamismen/ondskapens ideologi.
I tillegg lot svenske regjeringen naziene lov å frakte kull ifra nordnorge igennom Stockholms gater som forlenget krigen og elenndigheten i Norge/Europa..defacto.
Noe selvsagt L√łfven/sosser benekter.

Brandmand
Brandmand
1 year ago
Reply to  Arne

Arne, pr√łv en maskinel overs√¶ttelse at denne artikel af det store kinesiske statsmedie Sohu. Det er vist slut med sjov
https://m.sohu.com/a/121478090_545223/?pvid=000115_3w_a