5
apr
Seneste opdatering: 5/4-20 kl. 1420
30 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af: Lars Hedegaard  – foto © Snaphanen.dk

“Klimaet” og den rene overlevelse

Uanset, hvordan coronaen ender – var det en virus af en farlighed som den spanske syge, eller lignede den mest en alvorlig influenza? – bliver verden aldrig den samme. Når hundreder af millioner står over for massearbejdsløshed, konkurser, muligvis varemangel, sult og fattigdom, som vi ikke har kendt i umindelige tider, må politikken, som vi kendte den indtil marts 2020, vige for det mest basale, nemlig den rene overlevelse.

Det vil næppe længere være muligt at opildne folket til kamp for flere kvinder i bestyrelserne eller til kollektiv udskamning af mænd, der har sagt noget frækt på arbejdspladsen. Stillet over for død og elendighed mister mennesker interessen for ”klimaet” og bliver ganske uvillige til at hælde milliarder i ”grønne” projekter. Spørgsmålet bliver ikke, om Jorden bliver en anelse varmere om hundrede år, men om man kan betale huslejen næste måned og have penge nok til at købe mad.

Der vil også gå nogen tid, før multi-kulti-prædikanter og anklagere om den hvide mands ondskab og ansvar for alverdens nød og elendighed igen kan dominere medierne. Mange vil ræsonnere, at når vi end ikke har styr på vore egne lande og økonomier, hvad skal vi så kunne udrette i Afrika eller Mellemøsten? Og på hvilken måde har vi pådraget os noget ansvar for de mistrøstige forhold i disse fjerne egne?

Økonomien er erstattet af coronomien

Alle økonomiske indikatorer tyder på, at vi befinder os midt i den værste økonomiske kontraktion i historien. Enhver forudsigelse er taget af bordet, og den økonomiske videnskab er kun egnet til at forklare, hvad der er sket, og har ingen anelse om, hvad der venter. Økonomien er erstattet af coronomien.

Det er tænkeligt, at det hele går nogenlunde i orden, fordi man finder en mirakelkur mod COVID-19, men, som Kate Andrews påpeger i Spectator (4.4.), har den globale kapitalisme pådraget sig nervøse trækninger, der vil bryde frem næste gang, der er rygter om en ny virus. Vi ved nu, at katastrofen – eller frygten for katastrofen – kan ramme os når som helst, og at vi derfor bliver nødt til at organisere livet og samfundet på en ny måde.

Vedtagne politiske sandheder er under pres. Den engang så indiskutabelt fordelagtige globalisering var måske ikke en så god ide, når staterne lukker grænserne, indfører eksport- eller importforbud og går over til massiv statssubvention af virksomhederne, der savner sidestykke i den vestlige kapitalismes historie. Den globale arbejdsdeling, hvor livsnødvendige varer bliver fremstillet i Kina eller andre fjerne destinationer, bryder sammen, når forsyningssikkerheden ikke kan garanteres. Som den svenske kommentator Lars Bern for få dage siden udtrykte det: Dette er globalismens sidste suk.

EU er truet på livet, mens medlemslandene slås som hund og kat om, hvem der skal betale hvor meget for at komme de nødstedte lande, Spanien og Italien, til hjælp. Den tidligere så stolte union har mistet sin betydning. Tilbage står et antal stater, der kæmper for deres liv. En langt højere grad af selvforsyning og statsregulering bliver nødvendig. Præsident Trump har allerede vist vejen ved at aktivere den amerikanske Defense Production Act fra 1950, der giver præsidenten udstrakte beføjelser til at regulere private virksomheders produktion, USA’s samhandel med andre lande og den civile økonomi. Denne omfattende bemyndigelseslov blev til under indtryk af Korea-krigen, men nu står landet – og vi andre – midt i en ny krig.

Nationalisme eller tribalisme?

Hvad kommer til at erstatte globaliseringen og ”det internationale samfund”, der har vist sig ikke at eksistere?

I øjeblikket tegner der sig to muligheder: nationalisme eller tribalisme.

Nationalisme betegner en situation, hvor folket, nationen, rykker sammen til forsvar for de fælles værdier – om de så er økonomiske, politiske eller kulturelle. For få dage siden talte Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, om nationens alvorlige situation, og som bagtæppe havde han valgt det svenske flag. Det samme flag, som socialdemokraterne blot få uger forinden havde hånet som udtryk for fascisme. Nu var Löfven selv blevet fascist.

Det er dog langt fra sikkert, at nationalismen bliver nogen bæredygtig erstatning for globalismen. I 2006 holdt jeg et foredrag i Sverige [Global Axess, samt interview med en synligt rystet Thomas Gür, nu ikke tilgængeligt] og beskrev her en helt anden mulighed, nemlig staternes opløsning til fordel for parallelsamfund inden for de gamle statsgrænser. Det er kommet på mode at kalde en sådan udvikling ”tribalisering”.

Det er en situation, hvor statens indbyggere ikke føles noget nationalt fællesskab, men organiserer sig i grupper eller stammer efter etniske, religiøse, ideologiske eller racemæssige kriterier, og hvor staten, som vi kendte den, i praksis er ophørt med at eksistere. Vi kender det fra den tid, da kimbrere og teutoner (formentlig fra Himmerland og Thy) lavede ravage i Romerriget.

Nationalstaten vil vise sig at have været historisk parentes

Mit foredrag blev ikke vel modtaget, men i de forløbne 14 år er jeg desværre blevet mere overbevist om, at vores fremtid bliver tribalisering, og at nationalstaten vil vise sig at have været historisk parentes.

Det var ikke nogen uafvendelig udvikling, men et resultat af politiske beslutninger, der går tilbage til 1970’erne og 1980’erne, da det ene vestlige land efter det andet fandt på, at fremtiden skulle være multikulturel og multietnisk og derfor tog fat på en masseindvandring af kulturfremmede. De herskende klasser og deres medier var fuldt overbeviste om, at de fremmede i løbet af en generation ville blive som gammelsvenskere, -danskere, -nordmænd, -tyskere osv. De ville tilegne sig sproget og kulturen og lære at elske landets traditioner og historie.

Det er aldrig blevet klarlagt, hvad der egentlig animerede politikerne til at kaste sig ud i verdenshistoriens mest risikable eksperiment. Måske kedede de sig og søgte nye udfordringer.

Men uanset, hvad de forestillede sig, må vi leve i en virkelighed, hvor tribaliseringen allerede er en realitet. Tribaliseringen er ikke en mulig fremtid, men en realeksisterende nutid.

Post-corona bliver interessant

Meningsmålinger viser, at muslimske indvandrere bliver mere ”religiøse” – dvs. mere optændte af islams politiske ideologi og erobringsplaner – jo længere, de har opholdt sig i landet. Der foregår ingen ”integration”, men det modsatte. Staten mister kontrollen over stadigt flere områder, hvor shariaen i praksis hersker.

Det store spørgsmål bliver, hvordan landenes oprindelige befolkninger vil reagere på denne udvikling. Hvordan vil de organisere sig, når de opdager, at de selv tilhører en stamme og ikke kan påregne hjælp fra den hendøende stat?

Tiden efter coronaen bliver ikke smuk, men i det mindste interessant.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

30
Deltag i debatten...

avatar
11 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
nevilleAllan Gorm LarsenguestReneDen Nervøse Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Bitten-Kirsti Nielsen
Guest
Bitten-Kirsti Nielsen

en trøst, at vi måske kan slippe fri af EU og diktaturet i Bruxelles. Mig skulle det ikke genere, hvis vi fandt sammen om at være danske med udstrakt selvforsyning. Hvis de muslimske samfund vil smitte hinanden i deres enklaver, bliver det deres sag. Så kunne vi måske blive dem kvit.

Peter Buch
Guest
Peter Buch

Spørgsmålet bliver ikke, om Jorden bliver en anelse varmere om hundrede år, men om man kan betale huslejen næste måned og have penge nok til at købe mad.

Herren var mig nådig. Var på landet i nyttehaven, uoptagne kartofler havde overlevet og formeret sig, så jeg samlede de første og for mit vedkomendes tidligste spisekartofler jeg nogensinde selv har haft en finger med i i noget år- smagte uforligneligt.
De første rødløg blev sat.

guest
Guest
guest

Muslimkrisen, Migrantkrisen, Overbefolkningskrisen, Globaliseringskrisen, EUkrisen er forudsætninger for Klimakrisen. Havde vi hverken muslimer, migranter, overbefolkning, globalisering og EUtåber – havde vi ingen Klimakrise! Flyt muslimer, migranter, overbefolkning, globalisering og EUtåberne til eksempelvis de arktiske egne: Der må de så klare sig selv. Den civiliserede verdens Klimakrise forsvinder da med et trylleslag. Hvilke politisk inkompetente hattenåle har skaffet os muslimer, migranter, overbefolkning, globalisering og EUtåber på halsen?

Den Nervøse
Guest
Den Nervøse

Lars Hedegaard har fuldstændigt ret, Danmark er i fuld gang med at blive delt op. Ghettoerne bliver mere og mere afskåret fra det øvrige samfund. Vi har på snart sagt utallige måder forsøgt at inddrage dem i samfundet, de har fået gratis lægehjælp, de har gået gratis undervisning, de skal faktisk bare bukke sig ned og samle den op, vi har i stor stil forsørget dem, vi ofre 35 mia. netto og 82 mia.brutto årligt på dem. Og alligevel er integrationen, for ikke at nævne assimilisationen en dundrende fiasko, den er ikke eksisterende, det går mod mere og mere opsplitning!… Read more »

Jørgen Nielsen
Guest
Jørgen Nielsen

Prøv at læse Thilo Sarrazin bog: Feinliche Übernahme (Fjendtlig Overtagelse), hvor han gennemgår Sura for Sura fra Koranen.
Problemet er, at de frelste ikke læser Koranen, og nærmest mener at muslimer bare er som kristne og jøder; men bare kalder deres Gud for Allah.
Islamisk Stat har f.eks. ikke sagt noget, som ikke er direkte citater fra Koranen.
Denne uvidenhed er måske den vigtigste årsag til, som Sarrazin også skriver, at det intet sted i den Vestlige verden er lykkedes at integrere muslimer i verdslige samfund.

Charles
Guest
Charles

Nå krybben bliver tom, bides hestene.
DVS: Muslimerne komme ud. Og måden på det er total underordnet.
Kan i se det for jeg Gutter.???

Sonata Olympia
Guest
Sonata Olympia

Flott skrevet.

Allan Gorm Larsen
Guest
Allan Gorm Larsen

Ja, det er som jeg hele tiden hat frygtet, kaos. Den globale landsby har simpelthen spillet fallit.
Jeg tror på at en ny verdensorden vil dukke op efter dette her. National bevidsthed.
Det vil betyde at vi, vesterlændinge vil begynde at bekrige indvandringen, allerede så småt begyndt i Sydeuropa så snart vi har overvundet corona krisen.
Det vil nok tage tid, men jeg er overbevist om at det nok skal komme.
For resten godt gået, Lars Hedegaard.

Peter Buch
Guest
Peter Buch

En langt højere grad af selvforsyning og statsregulering bliver nødvendig. Det første nævnte, selvforsyning, er uden tvivl en stor fordel. Om statsregulering er det er herfra tolket meget mere tvivlsomt. At stat, og teknik er i stand til at overvåge og regulere ganske meget er ikke ensbetydende med det er et ubetinget gode på alle områder. https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-04-05-tilliden-til-politikerne-skyder-i-vejret-er-det-her-vendepunktet-for Det knæk i tilliden, som politikerne i et årti har lidt under, kan således spores tilbage til finanskrisen, har professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, tidligere forklaret.udsnit slut Herfra set er der tale om der har eksisteret en opposition mod politikere fra… Read more »

Brandmand
Guest
Brandmand

“Ikke smuk, men interessant” – hel sikkert

jiohn
Guest
jiohn
Himmelblå
Guest
Himmelblå

Det var jo dejligt for Lars Hedegaard, at han fandt et nyt rædselsscenario at underholde folk med i disse dage, hvor vi med stor sandsynlighed bevæger os ind i corona-krisens værste uger i hvert fald for denne omgang og derfor har brug for håb og mental styrke. Hedegaard har allerede oplevet i hvor høj grad hans projekt Trykkefrihedsselskabet er blevet tribaliseret til Tommy-fansene.

Personligt vil jeg hellere lytte til dronning Elizabeth II’s tale i dag, men her på sitet er katastrofer jo den daglige manna.

Realist2
Guest
Realist2

Det er den holdning der skaber alle de problemer. Ligegyldigheden.

Det er en god artikel Hedegaard har skrevet.

Den Nervøse
Guest
Den Nervøse

Nuvel Dronning Elizabeth ll er værd at lytte til, men hel ærligt det du Himmelblå ikke! Tror du migrantkrisen er forsvundet bare fordi, vi har en pandemi? De enorme træk på de offentlige kasser som forårsages af migranterne vil naturligvis ikke blive mindre, men kagen bliver en hel del mindre, så deres bid bliver forholdsmæssigt større, og når muslimerne for alvor bliver syge, skal de nok forstå at mase sig frem i køen, og så er det måske dig der må vige! Gad vide hvor længe danskerne finder sig i det?

Himmelblå
Guest
Himmelblå

Den Nervøse, det er nok ved at være en uge siden, det føles sådan, at jeg på en af Snaphanens tråde skrev, at en af corona-krisens følger vil blive, at indvandringen stopper. Der vil ikke være overskud til den, og jeg har også flere gange skrevet, at jeg som Morte Uhrskov mener, at det er helt nødvendigt, at så mange ikke-vestlige indvandrere som overhovedet muligt mere eller mindre frivilligt returneres til hjemlandene. Lars Hedegaard praler også på facebook af, at han er corona-ramt, forstået på den måde, at den Michelin-restaurant, hvor han havde inviteret sin datter og hendes kæreste til… Read more »

Steffen Richter Nielsen
Guest
Steffen Richter Nielsen

Du (Himmelblå) virker som en interessant og tænksom person, ikke et af de sædvanlige venstreorienterede tågehorn, men når du angriber Lars Hedegaard for at fremsætte en dystropi, som han argumenterer for, på sigt er langt farligere end Kina-virusen, så skylder du i det mindste at redegøre for, hvor han tager fejl.

Himmelblå
Guest
Himmelblå

Steffen Richter Nielsen. Det var venligt af dig at skrive noget pænt om mig, jeg er vant til at få et flercifret antal minusser. Lars Hedegaard og jeg er som nat og dag, og jeg må nøjes med en overordnet kommentar til hans sidste opus. Jeg har det som en af Berlingskes lederskribenter, der forleden kritiserede lærernes seneste krav og fandt dem horribelt grådige i en tid, hvor mange indenfor dansk ehvervsliv har “blodsmag i munden”. Jeg kender selv flere, der nu kæmper hårdt for at holde på deres livsværk og levebrød, men den slags tager man sig ikke af… Read more »

Rene
Guest
Rene

Og…..han(hedegaard) plejer ikke at tage fejl.

Den Nervøse
Guest
Den Nervøse

Sikken dog en gang sludder. Men spis du bare din havregrød!

Himmelblå
Guest
Himmelblå

Vi kommer alle til at “spise havregrød”.

Jeg skal ikke forstyrre din og andres råhygge om verdens undergang yderligere men afslutter med en musikalsk set raffineret udgave af en passende Dylan sang, hvor der både forekommer en borgerkrig, en slagmark, martyrer, en bedemand, en Gud og en blind McTell, der synger blues om et ødelagt land. Hvad mere kan du ønske dig!

https://www.youtube.com/watch?v=tnaYShtO-Ys

Brandmand
Guest
Brandmand

Covid-19 var intet problem overhovedet, hvis ikke vi havde sparet sundhedsvæsenet kaput, så det allerede kørte på reserverne sidste sommer i “milde” tider. Og nu smadrer de politiske vandaler i stedet for at løse sundhedsvæsenets flaskehalse.

Poul
Guest
Poul

Jeg må nok give himmelblå ret her, dommedagsscenarierne er en form for porno for mange på højrefløjen, og de her ekkokammer-blogs kan i den forbindelse sammenlignes med de små kabiner i kælderen hos pornoklubberne. Læs kommentarene på uriasposten hvis du er i tvivl om hvad jeg mener, især “off-topic” hvor sølvpapirshattene er spændt så hårdt at hjernen forlængst har opgivet at fungere normalt. Dermed ikke sagt at emnerne som selve bloggen tager op ikke er vigtige, men hvornår har en anonym angstdrevet kommentar nogensinde ændret noget på problemet? Her er min, så kan i selv vurdere om den ændrer på… Read more »

Margrethe
Guest
Margrethe

Forstår så ikke, hvorfor du selv har travlt med at finde et egnet, muslimfrit land at emigrere til?

Poul
Guest
Poul

“Margrethe: Forstår så ikke, hvorfor du selv har travlt med at finde et egnet, muslimfrit land at emigrere til?” Så læs det stykke hvor jeg skrev at det vil tage 1.000 år at komme af med dem vi har i danmark. Nok er jeg tålmodig, men 1.000 år er måske lige at strække den. Den optimisme jeg taler om efter corona krisen er kortvarig. Hverdagen, med alt hvad den inkluderer af “mangfoldighed”, vil vende tilbage, og danskerne kollektive hukommelse rækker sjældent længere end et par år. Det ser vi efter hvert terrorangreb hvor de forfærdes i et par måneder, og… Read more »

Margrethe
Guest
Margrethe

Du klandrer andre for at være nogle sortseere og sølvpapirshatte, mens du selv vil emigrere, fordi du ikke gider vente 1.000 år på bedre tider. Fair nok. Men at den reaktion på tingenes tilstand skulle være mindre pessimistisk, end hvad Hedegaard og andre mener at se i krystalkuglen, ja det overstiger, hvad mit ringe intellekt kan forstå. Snart kommer Riget til for alvor at fattes penge. Ingen muslimer kunne drømme om at finde sig stiltiende i at blive beskåret i hverken ydelser, eller retten til fri hospitalshjælp. De vil i begge tilfælde kræve at komme forrest i køen. Med trusler… Read more »

Poul
Guest
Poul

Forskellen er at du og hedegaard taler som om vi allerede er løbet tør for penge, at alle virksomheder er lukkede for altid, og den er 5 minutter i dommedag hvor de sidste overlevende vil slås om de sidste brødkrummer. Baseret på at vi har holdt fri i et par uger. Det er en absurd overreaktion på et midlertidigt problem. Om et år eller to vil du huske corona som en tynd øl, men der vil stadig være danskere der “dør med mangfoldighed” for nu at bruge pressens sprog. Hvor er SARS i dag? Hvor er kogalskab? Hvor er svinepest?… Read more »

Himmelblå
Guest
Himmelblå

Hjertelig tak, Poul. Heller ikke jeg har nogen gud, men jeg har stor tillid til menneskers evne til at overleve og rejse sig under nye omstændigheder. Jeg er også klar over, at pandemier har været meget undervurderede i beredskabsplanlægningen. Forleden loggede jeg mig undtagelsesvis ind på Uriasposten. Bloggen har haft sin berettigelse med mange hverdagshistorier, som næppe ville være blevet offentligt kendte, hvis Kim Møller ikke havde refereret dem. Men kommentatorsporet er nu så gyseligt, at hele bloggen virker frastødende, for Møller spiller jo erfarent på sit hæmningsløse ekkokammer. Jeg koncentrerede mig om de to indlæg om hhv. Rasmus Paludans… Read more »

Træt
Guest
Træt

Paludan KUNNE slet ikke svindle, da alle vælgererklæringer blev afgivet via Nem-ID.

neville
Guest
neville

Hold kæft for en naivitet. Med venner som dig og den anden næstformand kan alting ske.

Brandmand
Guest
Brandmand

Corona-soten og klimakatastrofen er dommedagskluter for politisk rød-grønne. Dommedagskulter studerer vi med samme interesse, som antropologer studerer Moon-bevægelsen.