(Mobilvideo, ses i 1080 HD.) Det er langt fra altid moderne kunst i meget gamle bygninger, er hundrede procent vellykket, tit skal man vĂŠre glad, hvis den bare er harmlĂžs. Lemmerz’ marmoralter i Lyngby Kirke (1150) indviet efter restaureringen af kirken i 2012, skiller sig ud fra mĂŠngden.
Det fÞjer sig smertefrit ind i omgivelserne, samtidigt med at det gÞr sÄ tilpas meget opmÊrksom pÄ sig selv, at man mÄ hen og rÞre ved det, for at forsikre sig om,  at det er af marmor. Selvom det nok skal associere til Jesu ligklÊde, er det alligevel sÄ fuld af implicit betydning, at tanken og Þjet kan hÊnge ved det lÊnge.
Lemmerz’ alter er langtidsholdbart i mere end Ă©n forstand, selvom marmor er en blĂžd stenart. (Se Lemmerz’ andre arbejder i marmor). © Snaphanen, click for full screen.
Vi var ogsĂ„ pĂ„ Ordrupgaard lĂžrdag, ikke for at se den aktuelle Gauguin og Van Gogh i Arles, man skal ikke gĂ„ pĂ„ museer lĂžrdag-sĂžndag, men for at se Zaha Hadids tilbygning og arkitektens Finn Juhls hus fra 1942, som er tilfĂžjet til museet. Tilbygningen er post-post Bauhaus, men jeg synes alligevel om den som den fĂžjer sig ind i det kuperede landskab, selvom mine Ăžjne er sĂ„ trĂŠtte af Bauhaus’ knusende sejr og hĂŠrvĂŠk i Europa, at de behĂžver briller.
Hvor lindrende for Ăžjnene er ikke denne kloakpumpestation i Lyngby fra 1909, som vi passerede i det gamle Lyngby? Jeg gĂŠttede 1908 til 1910, og nĂŠrmere kunne jeg ikke have ramt. Jeg har lĂŠnge kvalificeret til DR’s Kunstquizz, selvom jeg ikke helt kan hamle op med den suverĂŠnt vidende Martin Bigum. Kun Ă©n ud af ti gange er jeg bedre end ham.
Det er til gengÊld Êrgerligt, at der er gÄet sÄ meget cafeteria og cuisine i den, men sÄdan skal det altsÄ vÊre jvf. den gennemfÞrt mislykkede ombygning af Statens Museum for Kunst. Uden noget i skrutten, ingen kunder i kulturen. Hvis maven er tom, kan kuratorerne  ikke tÊnde op under Änden, og det er altsÄ sÄ vigtigt,  at meget af kunsten mÄ vige. Nede i opvasken stod om jeg sÄ mÄ sige en neger-opvasker, sÄ jeg ind af vinduet.
Jeg ved  ikke, om Hadid fik til opgave at bygge en udstillingsbygning eller en restauration, og der er da plads at bygge mere pÄ i fremtiden til alle disse  kernesunde efterlÞnner-kvinder og deres duknakkede mÊnd, der som hvis de endnu er i live, gÄr pÄ muséer ganske uafvidende, at de er overhalet af en ny tid, der tror at de er jordens salt, lÞver og leoparder, sjakaler og hyÊner, og vil skide ganske inderligt pÄ dem, sÄvel som pÄ mig. Vi er allerede Leptis Magna  og Verden af i gÄr for dem.
Gamle fÞler sig i det store hele altid aflÞst af barbari, det ligger i livets natur. Iblandt tager de heldigvis fejl, men desvÊrre langtfra altid. Utallige verdener er gÄet under, bevidstheden om undergang er lige sÄ fortrÊngt i psykologien, som den er levende i litteraturen og historien.
Finn Juhls hus er en rigtig attraktion, ikke mindst  indvendigt. Det er gennemfĂžrt i Ă©n Ă„nd og intimt, som Matisse’s kapel i Vence, hvor jeg har vĂŠret og fotograferet, selvom jeg ikke mĂ„tte. En Leica M-3 pĂ„ maven er lydlĂžs nok til at trodse en nonne.  De forbudte fotografier er de sjoveste, der er dog stor forskel pĂ„, hvem der forbyder. Nonner gĂ„r ikke fysisk til angreb pĂ„ fotografer, modsat visse andre. Host!
[…] Kirke nord for KĂžbenhavn den 4 januar. Det er en fin 1100 talskirke, jeg var der i 2014 for at se Christian Lemmerz’ alter. NĂŠrmere tidspunkt fĂžlger. Foto: Gertrud som 88-Ă„rig pĂ„ bronzealdergravene TrehĂžje pĂ„ […]
” Kun Ă©n ud af ti gange er jeg bedre end ham.”.
Konturerne af en succesfuld spindoktor skimtes. Vi andre ville sige: “Ni ud af 10 gange er han bedre end mig”.
hehe, den rĂŠkkefĂžlge ordene dog ankommer til hjernen đ