1
sep
Seneste opdatering: 1/9-10 kl. 1612
20 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Efter att TV4 vägrat sända den reklamfilm som Sverigedemokraterna producerat, har partiet idag tillsänt TV4 en ny reklamfilm. Då TV4 tidigare menat att den ursprungliga filmen brutit mot lagen, har SD nu försökt tillgodose de av TV4 påstådda lagöverträdelserna. Detta har inte varit helt lätt då TV4 aldrig preciserat vad det är i den ursprungliga filmen som varit olaglig – På tvärs med juridisk expertis, och med censurkritik från den danska regeringen som följd, har TV4 nekat oss att sända den reklamfilm som vi avtalat om. Utan precisering från TV4 avseende vad det är i vår reklamfilm som skulle vara lagvidrigt har det varit svårt för oss att anpassa oss efter TV4:s godtycke.
– Vi har dock gjort vårt bästa för att få bort alla element i filmen som TV4, ens med största fantasi, kan uppleva som politiskt stötande.Vi beklagar att politisk censur förekommer i Sverige, men ser nu fram emot att få se vår nya reklamfilm rulla i TV4 den 6-17 september. Sverigedemokraterna lanserar ny reklamfilm för TV4

Svensk valgfejde i Danmark

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man næsten tro at der den 19 samtidigt var valg til det danske Folketing: Lars Hovbakke, ph.d., lektor, Aarhus Universitet,Sverigedemokraterna kan blive den store vinder , Kasper Støvring Når politik bliver til moral, begynder volden og Morten Uhrskov Jensen, Lad den svenske elite stege. JP Leder: Rigtige meninger, Desuden på P 1 i dag :Svenske valg er frie men ikke fair, og Lars Trier Mogensen og Erik Meier Carlsen: Dansk-svensk tummel. Valgstederne er åbnet i Sverige. Stemmesedler og valgplakater med det  Sverigedemokraterne bliver fjernet.Det er ikke så ligetil at følge med, og så er Jimmie Åkesson i DR 2 Debatten i morgen:

DR 2 Debatten inviterer Sverigedemokraterne til debat

Sverigedemokraterna, Sveriges svar på Dansk Folkeparti, står i flere meningsmålinger til at komme ind i det svenske parlament ved valget 19/9. Men svensk TV4 nægter at vise partiets valgreklame, som stationen mener hetzer indvandrere. Og formanden, Jimmie Åkesson, er ikke blevet inviteret til den den afsluttende partilederrunde på svensk tv.Åkesson er gæst i sæsonpremieren på DR2’s DEBATTEN, der viser valgreklamen i sin helhed og – i tradition med en dansk partilederrunde – giver Åkesson to minutter til at præsentere sit valgoplæg.Emnet for udsendelsen lyder: Skal Sverige kopiere Danmarks udlændingepolitik? Debatten 02. september 2010 kl. 20:00 på DR2

“Vi kan inte heller mötas utan att kunna ta varandra i handen”

af Lars Berglund, docent (nægtet optagelse på SvD Brännpunkt)

Jesus Alcala skrev på Debatt (2010-08-29) en artikel under rubriken ”Med täckta ansikten kan vi inte mötas” Alcala beskrev på ett föredömligt sätt de problem som uppstår i vårt sekulariserade, moderna samhälle när muslimska kvinnor kräver att få bära heltäckande kläder i offentliga och andra miljöer.

När jag läste denna artikel kom jag osökt att tänka på den debatt som uppstod när en ung, muslimsk kvinna, i samband med en TV-intervju, vägrade att skaka hand med författaren Carl Hamilton. Det är klart att Hamilton blev förnärmad över denna oartiga provokation.(Newsmill 2008-11-04) ”Vem skall anpassa sig till vem”, undrade han och ansåg att folk bör ta seden dit de kommer. Och han frågade sig: ”Vad vill de?

Finns det fler områden där olika religiösa minoriteter anser sig kränkta och diskriminerade om de inte får göra vad de vill. Gäller det också barnuppfostran, relationen man och kvinna, hierarkier på arbetsplatsen, bestraffning av oliktänkande?” Ja, man kan ju undra vad vi har att vänta oss i denna nya, sköna värld eftersom flera framträdande representanter för muslimerna i Sverige vid flera tillfällen krävt att de skall få använda de muslimska sharialagarna istället för våra lagar.

Ett annat fall som upprört många gäller en 28-rig muslimsk man. Han vägrade nämligen att ta en kvinnlig chef på arbetsförmedlingen i hand när han sökte en praktikplats. På grund av detta fick han inte praktikplatsen. Och hans ekonomiska ersättning drogs in. Mannen åberopade då att han inte tog främmande kvinnor i hand av religiösa skäl. Han ansåg sig diskriminerad och vände sig därför till diskrimineringsombudsmannen, DO, som i sin tur krävde100.000 kronor i skadestånd för mannen. I våras fick han ett skadestånd på 60.000 kronor från arbetsförmedlingen.

Nyligen anmäldes även en överläkare på Lunds Lasarett för diskriminering. En muslimsk kvinna påstår nämligen att läkaren blivit rasande när hon vägrat att ta honom i hand vid ett sjukbesök. Hon påstår att läkaren tvingat henne att skaka hand med honom. Fallet är nu uppe hos DO.

För många år sedan var jag inbjuden att bo hos en japansk vän i staden Kyoto. Min japanske väns pappa och mamma bodde också hos sonen vid tillfället. När jag anlände flyttade mamman till några släktingar, men pappan stannade kvar. Jag var då medveten om att japanerna av hävd inte heller tar varandra i hand när de hälsar på varandra. Istället håller de armarna intill sidan av kroppen och bugar. Men detta sätt att hälsa på är inte kopplat till några religiösa föreställningar. Ty, när de hälsar på utlänningar tar de lika gärna i hand.

Nåväl, på kvällen första dagen satt sonen, pappan och jag och pratade. Sonen bjöd på danskt brännvin i dricksglas. Pappan var snart mycket påverkad. Han blev eldröd i ansiktet och stirrade på mig med en barsk uppsyn. Efter en stund morrade han fram något till sonen som jag inte begrep. Sonen svarade irriterat och jag undrade vad det gällde. Det är ingenting, sa han, pappa vill bara ha svar på en fråga som han undrat över länge. Bry dig inte om honom. Men han får gärna ställa en fråga till mig, sa jag. OK då, pappa undrar varför ni västerlänningar alltid tar varandra i handen när ni hälsar. Det svarar jag gärna på, sa jag. Vi hälsar med höger hand och låter den andre personen ta den. Det betyder att vi har fredliga avsikter, det är ett tecken på vänskap. Varför då, undrade pappan när sonen översatt vad jag sagt. Jo, vi sträcker ju fram vår svärdshand, svarade jag, och då förstår den andre att vi har fredliga avsikter. Pappan blev plötsligt nästan nykter och log förvånat med stora ögon och öppen mun. Han såg ut som om han drabbats av en stor uppenbarelse! Va, är det därför, ropade han högt många gånger på japanska – a so desuka, a so desuka! Sonen såg oerhört lättad och glad ut. Nu ligger du bra till hos pappa, sa han, för ingen har kunnat ge honom en vettig förklaring på denna fråga tidigare.

Nästa morgon när jag skulle gå på toaletten kom pappan springande och sträckte fram handen, good morning, good morning! När jag kom ner till frukost sträckte han fram handen igen och log vänligt – welcome, welcome! Sonen var nöjd. Jag var nästan accepterad som en medlem i familjen.

Nu undrar jag om någon förklarat för muslimerna som bor i Sverige varför vi tar varandra i handen och varför vi uppfattar det som en fientlig handling när någon vägrar att ta en framsträckt hand? Vi skakar hand när vi hälsar på en annan person, när vi tackar för något och när vi säger adjö. Det är en fredlig, social gest och kroppskontakt som varit, och är, grundläggande för den sociala samvaron i vår kulturkrets sedan tusentals år tillbaka. Det borde alla muslimer som kommer till Sverige bli upplysta om. Om vissa av dem ändå kräver att få behålla alla sina etniska och kulturella vanor med åberopande av religiösa skäl, oberoende av om de strider mot våra, då borde de överväga om det inte vore bäst att emigrera till ett annat land där deras krav inte ger upphov till allvarliga konfrontationer.

Jesus Alcala skrev att vi inte kan mötas med täckta ansikten. Men vi kan inte heller mötas utan att kunna ta varandra i handen.

Lars Berglund, docent


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Marius

Posted: 1 september 2010 - 13:52 - Svar

Det er flot medieanvendelse!

steen

Posted: 1 september 2010 - 14:10 - Svar

Marius – en slags happening, der vel bare skal vise at TV 4 slet ikke vil have SD annoncer.

Jeg kender ikke de svenske regler, men kommercielt TV i USA , kan ikke nægte folk at annoncere fordi de ikke sympatiserer politisk. Hvis nogen kender de svenske regler, er vi lutter ører……..

Fredrik

Posted: 1 september 2010 - 14:37 - Svar

Låt oss förflytta oss tillbaka till den 1 september 1939. Hitlers styrkor har just påbörjat invasionen av Polen. En vecka tidigare har en ”nonaggressionspakt”, d.v.s. en allians tillkännagivits mellan Tyskland och Sovjet. Kommunister över hela världen blir först lika överraskade som alla andra. Nazism och kommunism var ju dödsfiender, trodde man, men nu en vecka senare stödjer komintern helhjärtat den tusenåriga vänskapen mellan de båda folken, som ju alltid hade varit ödesbestämd.
Churchill talar samma dag i parlamentet för att ställa ett ultimatum mot den tyska aggressionen men blir genast utbuad av labours vänsterflygel, som överöser honom med invektiv och kallar honom krigshetsare. ”Alla tyskar är inte nazister” lyder slagordet, och det har de ju rätt i. I pressen över hela Europa dagen därpå sjunger ledarsidorna samma refräng. Argumenten är slående likartade och t.o.m. nyuppfunna ord som ”tyskofobi” dyker upp överallt samtidigt Det talas om ”gamla rädda brittiska kolonialister” och intellektuella överallt i Europa och USA intygar med bekymrad min: ”Vi kan inte dra alla tyskar över en kam”. Folkfrontsregeringen i Frankrike tvingas böja sig för CGT:s krav: ”Inga fler franska pojkar ska komma hem i likkistor från någon västfront.” Labour driver igenom en misstroendeomröstning i parlamentet och Churchill tvingas avgå.
Stafford Cripps, premiärminister i den nya brittiska labourregeringen, sträcker i ett radiotal ut en hand till det tyska folket och ber om ursäkt för den kränkning den förutvarande, premiärministern har utsatt det för och lovar som en försoningsgest att NSDAP ska få öppna ett tillräckligt antal partilokaler i Storbritannien för att tillgodose de 3 miljoner tyska flyktingarnas behov av intellektuell stimulans och påpekar samtidigt, med udden riktad mot “enstaka bigotta element” i den egna befolkningen, att Storbritannien har en skyldighet att värna sina stolta demokratiska traditioner och bejaka den politiska pluralismen …

Nej, det här är inte sant. Jo, en del av det är det och resten skulle kunna vara det…men vad är Sanning egentligen ? Det är ett så fånigt litet ord. Sanning är väl vad vi gör den till ?

  Gunnar Biering

  Posted: 1 september 2010 - 15:37 - Svar

  Fredrik,
  – bortset fra, at Churchill først blev minister d.3. september 1939 (marineminister) og premierminister d.10. maj 1940 – så er det en tankevækkende parallel, du trækker. Faktisk var holdningen i Vesteuropa overfor Nazityskland noget i retning af det, du antyder, lige frem til Hitlers annektion af Tjekkoslovakiet i 1938.

  Hvem skal have æren af at spille Tjekkoslovakiets rolle i vores tid?

   Fredrik

   Posted: 1 september 2010 - 18:15 - Svar

   Ja, det finns oerhört många paralleller mellan nu och då. Det jag främst vill lyfta fram är det fiktiva argument som aldrig hördes på den tiden att “Alla tyskar är inte nazister” lika väl skulle ha kunnat föras fram på den tiden, om det hade funnits någon då som kunde bedriva en lika sofistikerad psykologisk krigföring mot de västerländska demokratierna som den som idag bedrivs mot samma västerländska demokratier. Argumentet har lika mycket och lika lite relevans för tyskar som för muslimer, men det hade kunnat fungera lika bra då för den som ville underlätta för demokratins fiender.

   Det faktum att alla tyskar inte var nazister kunde inte förhindra kriget eller förintelsen. Inte heller var det i någon väsentlig grad möjligt för de allierade att göra någon skillnad mellan tysk och tysk, nazist och icke-nazist. Alla drabbades av bombernaoch något annat var inte möjligt om kriget skulle vinnas. Nazisterna levde i nationen Tyskland. Nationen Tyskland gav dem i det stora hela starkt stöd och bidrog till krigsinsatsen.

   En annan parallell är att Sovjet och Komintern, och därmed i princip alla kommunister, faktiskt stödde Tyskland mot de västallierade från 23 augusti 1939 till den tyska invasionen 22 juni 1941. Det finns gott om arkivmaterial som visar att de västeuropeiska kommunistpartierna bedrev “antikrigspropaganda” som främst beskyllde västländerna för att vara ansvariga för kriget. Den perioden är det tydligaste beviset för att det inte finns någon våldsideologi över huvud taget som inte extremvänstern skulle kunna alliera sig med så länge den riktas mot väst, mot demokratin och mot marknadsekonomin, så som t.ex. islamismen gör. Och vi ser så tydligt idag att det inte finns någonting som gör att vänstern skull kunna angripa islam eller islamismen för någonting som helst. Det finns helt enkelt ingen ärlig vilja att se och hantera några som helst problem. Jag anser att det är ett bevis för att vänstern gillar det som sker.

   Tjeckoslovakiens roll, ja. Det skulle kunna vara Israel och judarna som intog den, men jag måste tyvärr tvivla på att ens en atombomb mot Tel Aviv skulle vara tillräckligt för att islamisternas försvarare skulle tystna. De skulle nog delta i islamisternas firande.

Mette

Posted: 1 september 2010 - 15:19 - Svar

Steen. Har I set den her leder fra i dag? Det er trods alt DK’s største avis, og i går satte den hele fire sider af til sagen, der i blandt forsiden.

http://jp.dk/opinion/leder/article2168732.ece

  steen

  Posted: 1 september 2010 - 15:39 - Svar

  Mette, jeg er kun lige færdig med at samle danske links om Sverige fra idag. Nu burde jeg nok læse og høre dem, men jeg får det næppe kommenteret.

   Mette

   Posted: 1 september 2010 - 17:46 - Svar

   Steen.

   Det var slet ikke ment som en kritik eller et pres, men som en lille hjælp fra en relativt grundig avislæser, der modtog sin avis præcis kl. 5:08. Jeg ved jo ikke, hvor systematisk, I går til værks, og der vil altid være noget, som man ikke får tid til. I forvejen er det svært at forstå, at I kan nå så meget. Og så for egen regning.

Angantyr

Posted: 1 september 2010 - 15:34 - Svar

Det er genialt at SD nu forsøger at få TV4 til at acceptere en ny reklamefilm. Selvom en ny reklamefilm må lempe lidt på de barske kendsgerninger, så vil det sikkert rykke, selv hvis en politisk korrekt reklamefilm fra SD går igennem.

Gauss

Posted: 1 september 2010 - 16:20 - Svar

Fullständigt lysande om det nu är denna version som TV4 visar. Nästan ännu bättre än den ocensurerade. Budskapet solklart, utan att avskräcka känsliga stackare. Fantasieggande med pixlingen. Leder nyfikna rätt vidare till hemsidan för vidare info.

Lär också i förlängningen bli en absurd effekt för TV4 när tittarna jämför versionerna och undrar vad det var som var så farligt med originalet.

Victor

Posted: 1 september 2010 - 19:43 - Svar

Hvis nogen af jer ikke ved, hvad I skal lave 21.45 i aften, kunne I jo se tyske ARD:

http://programm.ard.de/Programm/Sender//hart-aber-fair/eid_28106599090 8947?sender=28106&list=main#top

JohannaV

Posted: 1 september 2010 - 19:50 - Svar

Jag delar statsvetaren Andreas Johansson Heinös åsikt om filmen:
http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2010/08/taktiskt-misstag-av- sverigedemokraterna.html#comments

Jag blev faktiskt glad när TV4 vägrade oss reklamplats.
Vi hade en chans att framställa oss som varma Sverigevänner som kan dra till sig väljare från alla grupper. Vi tog den inte. Tvärtom, jag skulle tro att många tveksamma väljare avskräcks av en sådan här film.

Den censurerade varianten är inte mycket bättre, tyvärr. Jag hoppas väljarna inte går in för att se originalet.

För en varm valfilm med glimt i ögat, se:

http://valaffisch.se/wordpress/2010/08/30/ny-valfilm-men-vems-ar-den/

  Jonny

  Posted: 1 september 2010 - 21:09 - Svar

  Du håller med Johansson Heinö om att filmen “bekräftar de allra mest fördomsfulla bilderna av partiet”, d.v.s. “bilden av partiet som oseriöst, extremt och främlingsfientligt”? Jaha, om “den grupp som ännu tvekar inför partiet” skräms bort av den här filmen så får det väl bli så då. Men vi får väl hoppas på att mångas bild av svensken inte bekräftas.

  Kan du inte istället med egna ord beskriva vad du känner/uppfattar som så “grovt”? Citerar ett annat inlägg som du kan argumentera mot i ditt svar:

  “Den kritik som framförs från SD:s egna sympatisörer är litet svårare att begripa sig på. Hur kan man som SD-väljare anse att det är ”för grovt” eller ”vulgärt” att påpeka att invandringen slukar resurser som kunde använts till annat? Det är ju just det som är ett av de största problemen med den förda invandringspolitiken och SD:s kanske tyngsta argument. Att våra folkvalda använder skattemedel som kunde ha bekostat pensioner, vård och utbildning till att istället importera social misär, kriminalitet och arbetslöshet. Det är inte grovt eller vulgärt att kritisera en sådan politik. Det är sunt förnuft.

  Frågan är om inte anledningen till att SD:s valfilm är så kontroversiell i alla läger är att den är oerhört slagkraftig. Filmen är professionellt gjord, dramatisk och sammanfattar på 30 sekunder själva kärnan i SD:s politik: Invandring kostar. Den tar i anspråk resurser som annars hade kommit svenskar till del. Det finns inget ymnighetshorn undanstoppat i regeringskansliets källare varifrån ständigt nya guldmynt flödar ned i det allmännas kassakistor. Resurserna är begränsade. Politik handlar om prioriteringar. Om att ställa grupp mot grupp. Och nu har det blivit dags att sluta prioritera invandrare på svenskarnas bekostnad.

  Det budskapet ter sig ganska beskedligt så länge som det uttrycks genom att fästa ord på papper. Men film är ett medium som tenderar att väcka starkare känslor än det skrivna ordet. Och när en skicklig reklammakare kokar ned huvudpunkterna i SD:s politik till en scen där en svensk äldre kvinna ställs mot en hänsynslöst framrusande invandrarhord, skrämmer själva kraften i budskapet både SD:s anhängare och dess belackare.”
  http://adacta.motpol.nu/?p=7

Morten - - -

Posted: 2 september 2010 - 13:28 - Svar

Danskere og svenskere her på bloggen: Kig forbi William Jansens blog og se interessante betragtninger angående indslaget.

http://bohemianrhapsody.dk/2010/09/01/dreams-feel-real-while-were-in-t hem-it-is-only-when-we-wake-up-that-we-realize-that-something-is-actua lly-strange/

Tankevækkende citat, der passer på Danmark i 80’erne – og Sverige i 10’erne.

Herværende LFPC berettede for nylig om den fornemmelse det er at vågne op af en sælsom drøm, der, mens den stod på, forekom helt naturlig: Ubekvemme fakta, ubekvem fremtid.

– – –

Bjovulf

Posted: 2 september 2010 - 17:46 - Svar

Malene Fenger-Grøndahl [!] udlægger romaernes historie i Europa – de er åbenbart de
mest uskyldige mennesker i verden – det er kun os, de racistiske værtsbefolkninger
der konstant forfølger eller misforstår dem, når vi bliver “kulturberiget” af deres
mangfoldighed 😉

Bemærk, hvordan journalisten agerer mikrofonholder og stiller de rigtige PK-spørgsmål,
der kan bekræfte MFG i hendes vanvittige påstande.

http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/Udsendelser/2010/08/27121516.ht m

Den 7. juli i år udviste den danske stat 23 rumænske romaer, som havde opholdt sig i landet.

Romaernes historie handler om en udstødt minoritet , der generelt er blevet regnet for et fremmedelement i de samfund, hvor de har slået sig ned. Forfatteren og journalisten Malene Fenger-Grøndahl har beskæftiget sig med romaernes historie og hun fortæller om et folk omgivet af myter.

  Bjovulf

  Posted: 2 september 2010 - 17:59 - Svar

  Er Sverige bagud ? Debat på P1

  http://www.dr.dk/P1/P1Debat/Udsendelser/2010/09/02143030.htm

  Er Sverige foran og bedre end os danskere til at håndtere ytringsfrihed eller er de bagud og indsovsede i politisk korrekthed og censur.

   steen

   Posted: 2 september 2010 - 18:40 - Svar

   Bjovulf: Tak. Meier Carlsen debatterede samme emne igår med Politikens Lars Trier Mogensen. LTM lyder fuldstændig som Jan Gouillou, dog blot med den forskel, at Gouillou er nødt til at se bort fra noget af det han ved, for at få pengene til at passe. LTM har intet, han behøver se bort fra.

   Skal man høre det ? Jeg kan Dahlerups teorier forfra og bagfra…………

    Bjovulf

    Posted: 2 september 2010 - 23:00 -

    Nja, det er jo det samme bedrevidende sludder, man har hørt så mange gange før fra Drude,
    men Erik Meyer Carlsen er god – han virker helt rørt af indignation på et tidspunkt og står op
    mod alt hvad hun kommer med af vanvittige beskyldninger om racisme og dårligt menneskesyn.

    Drude tror åbenbart, at hvis alle er lige meget værd, så betyder der også, at alle og enhver også har
    lige meget ret til at bo i Sverige ( bare ikke i nærheden af Drude åbenbart 😉 ) – og at svenskerne bare
    har at klappe og se glade ud, når PK-“eliten” udsteder sine ordrer om dette – og så i øvrigt bare holde
    kæft og betale for det importerede Cirkus Multi-Kulti ved kasse 1 – uanset omkostningerne og de meget
    dystre konsekvenser.

    Ja, jeg hørte LTM & EMC i går – LTM er jo spejlblank. Et uvidende tågehorn, som snydt ud af næsen på
    Tøgertossen selv, og lige så opstyltet i sin evige bedrevidenhed – uanset hvad simple fakta fortæller.

    Morten - - -

    Posted: 3 september 2010 - 00:59 -

    LTM er utvivlsomt et Tøger-produkt. Han bliver måske et problem, den dag Politiken skal have bedre chefredaktør. Og det må vi håbe for avisen, at den får. Måske et problem, fordi han tilsyneladende ikke er for blufærdig eller forfængelig til at mene det, han bliver bedt om at mene. Det kan man på det nærmeste læse ud af hans klummer, forekommer det mig. Så det kan vel tænkes, han bare sadler om.

    Politiken har medarbejderpotentialet til engang i en fremtid at blive en god avis, teoretisk set også rigtigt god. Gid det må blive udfoldet.

    – – –

Leave a Comment