13
jul
Seneste opdatering: 14/7-14 kl. 1555
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

1-botanisk have 13.7.2014 019

Penisblomsten, Amorphophallus titanum, sprang ud i forgårs, det er byens store tilløbsstykke. Der var mange i Botanisk Have, og mange ville fotograferes med den. Sjovt nok udelukkende kvinder. Er der en frisk genusvetare på linjen? De har også en i Bergianska trädgården i Stockholm, der hedder den Jätteknölkalla. Det ved jeg ikke, hvad betyder, men det lyder ikke videre penibelt. Der kan gå ti år imellem, og den er svær at dyrke kunstigt.

Timelapsevideo af blomstringen, otte dage presset sammen.

Mitterands personlige kok

Selvom jeg er en habil kok, går jeg ikke op i den højere gastronomi undtagen én gang om året, hvor jeg går på en svinedyr klasserestaurant bare for at minde mine smagløg om, hvad perfektion er. Spillefilmen Haute Cuisine (2012) handler om en virkelig person, Danièle Mazet-Delpeuch, en stærk dame og en virkelig kunstner fra Perigord, der bliver kaldt til Élysée Palæet af Francois Mitterand. Og den oser af charme.

En ven tog mig til Vester Vov Vov forrige vinter for at se El Bulli Cooking in Progress, verdens bedste restaurant i flere år, som også viser virkelige perfektionister i arbejde. Man kan nu se den hele på You Tube. Det er det der fascinerer mig mest, ligesom det tyske landshold man kan se i aften. Forbold kræver megen fysik, teknik, men tyskerne har det, som få andre hold har i øjeblikket: At spille som et hold, en enhed, der kan modtage en bold og tænke lynhurtigt tre-fire træk fremad. En skakspiller har meget længere tid til at tænke så langt. Hvis et hold ikke er begavet og kan tænke som én organisme, og skifte taktik, er det ikke et rigtigt fodboldhold. Det bliver ikke en nydelse at se på. Brasilianerne var måske ikke så dårlige som 0-7, men de var dummere. – Filmen er tekstet på engelsk.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Erling

Posted: 13 juli 2014 - 16:00 - Svar

Intet under, at pigerne er duperede.

Angela

Posted: 13 juli 2014 - 16:15 - Svar

Ja, det är inte konstigt att kvinnfolk känner sig duperade, manipulerade. Med största sannolikhet (99,9%) är det en man som döpt blomman. Man ser vad man vill se. Jag kände inte till blomman.Har aldrig sett den och kände därför inte till dess namn. Och såg och tänkte därför något helt annat. Och det kanske män som tror att den liknar en penis skall vara glada för.

En del män ser sin avbild överallt i naturen så även om det skulle vara ett litet strå, en pinne på marken eller prinskorv. Eller det senaste under de sista decennierna – efterkonstruktionen om majstången. De flesta kvinnor är nog som Ludvig Rasmussen i sitt kåseri i Godmorgon Världen idag. Eftersom han bara såg en bläckplump eftersom det var en bläckplump kunde han inte se en kanin eller moln eller något annat heller.

  Marit

  Posted: 13 juli 2014 - 23:36 - Svar

  Akta dig, Angela. Så du ikke går Gudrun Schymans og genus-“forskernes” ærende. 🙂

Angela

Posted: 13 juli 2014 - 16:43 - Svar

“Sjovt nok udelukkende kvinder. Er der en frisk genusforsker derude?” Det är ganska tragiskt att kvinnor tror att de måste ställa upp på sådant sexuellt trams för att inte bli sedda som “haggor” eller ngt annat. På samma sätt som de tror att de måste skratta så snart män drar ett sex-skämt. Kvinnor är livrädda för att bli sedda som “tråkiga” framför allt sexuellt tråkiga så de vågar inte annat. Det kan också kosta dem en högre tjänst, bättre betyg eller en socialt lägre rang om de inte ställer upp med det förväntade. Att de tror att de ständigt måste exponera sig själva i sexualitet. Att de inte duger som något annat än ett kön. Samtidigt som de reducerar mannen också till enbart ett kön. Så långt har vi kommit i civilisationen. Kvinnan på bilden tycker man närmast synd om. Att ha blivit så manipulerad och tillintetgjord att hon tror sig få bättre status fotograferad tillsammans med en blomma som någon döpt till penis. Tragiskt. När det eg är en jätteknölkalla. Om hon visste det skulle hon då stå där?

Pottfolk skulle jag vilja kalla dem, som fastnat i “kiss och bajsåldern” och inte lyft ändan från pottan.

Jag föredrar det svenska namnet. Det låter trevligare och uppskattar blomman i sig utan några anspelningar. Den var vacker när den slagit ut. Det var väl fint nog. Akta er , ni, så att inte blomman blir ilsken och stämmer er för sexism. 🙂

  Ludvig

  Posted: 13 juli 2014 - 20:29 - Svar

  Det var väldigt vad du gick igång på penisblomman, Angela.
  Den fick sitt officiella latinska namn – “formlös jättepenis” på svenska – i det viktorianska England, där den blommade första gången i icke-vilt tillstånd.

  Steens fina bild på detta naturens under, vars förföriska doft är avsedd för de insekter den vill locka till sig för pollinering, visar också en kvinna. Om henne säger du att hon “blivit så manipulerad och tillintetgjord att hon tror sig få bättre status fotograferad tillsammans med en blomma som någon döpt till penis.”
  När du sansat dig kan du knappast annat än medge att du här gått över gränsen. Du har ingen aning om varför kvinnan står där och du vet inte ett smack om vad hon tänker och tror.

   Angela

   Posted: 14 juli 2014 - 13:03 - Svar

   Detta svarade jag på.
   ——————————————-
   Erling Posted: 13 July 2014 – 16:00 – Reply

   Intet under, at pigerne er duperede.
   ————————————————–

   Till de övriga kommentarerna. Nej jag är knappast “pryd”. Och inte är jag “feminist” heller. Eller genusforskare. Men steen bad om en förklaring och den förklaringen (svaret) är normalt mänskligt beteende utifrån den situation kvinnan befinner sig i. Kvinnor i gemen tror att de måste ställa upp på det män tycker är roligt. “Kvinnan tige i församlingen”, sitter djupt rotad. Det mannen stipulerar ger tyngd och status. Så är det fortfarande. Det behöver man inte vara genusforskare för. Det räcker med att vara kvinna. Titta rnt på alla täckta kvinnor. Hade kvinnan ställt sig där om blomman hade fått heta det den hette ursprungligen, Kadaverblomma, eller om det stått “kalla” som det egentligen är? Nej, det hade inte varit lika roligt, eller givande. Det hade inte renderat i något. Inte hade man kunnat imponera på någon. Och inte hade hon fått bekräftelse på att hon tillhörde det “politiskt korrekta” att här tycker vi att det heter “penisblomma”. Hahaha…Men om det heter något med “penis” kan man imponera på de som “går igång” på sådant. Hon visade helt enkelt att hon tillhörde flocken. Så är svaret och förklaringen. Vanligt mänskligt beteende för den som brukar följa flockmentaliteten. Men jag ställde mig inte där, vid blomman, jag har inget behov av att bli bekräftad av flocken stup i kvarten och vågar gå emot det politskt korrekta och det såg vi ju nu hur många kommentarer det renderade när man går emot det politiskt korrekta och inte vill tillhöra flocken. Fast de flesta kommentatorerna som reagerat anser att de inte är politiskt korrekta. Bara alla andra. 😀 Har ni glömt att det bara är döda fiskar som flyter med vattnet? Och hur står det till med synen på den “politiska korrektheten” hos dem som skriver här? Får man säga sådant eller blir det ännu fler uppbragta kommentarer? 😀

   Idag är världen sexualiserad om 50 år kommer folk att skratta åt sexualiseringen. Precis som man skrattar år den victorianska eran där kvinnor inte ens fick visa vristen eller i Saudiarabien (nutid) där kvinnor inte får köra bil eller i alla islamska länder där kvinnor måste heltäcka sig. Om någon kritiserar det, Ludvig, går de över gränsen då också? Eller är det OK för din gräns?

   “Går igång” för namnet på en blomma eller någon som springer byxlös, Snorrason, gör jag knappast inte. Har redan sett de bilderna. De leder knappast till ens en axelryckning. De går mig spårlöst förbi. Jag bryr mig inte ett dugg om det. Jag blir knappast imponerad eller upprörd. Det säger mera om de som springer byxlösa än om betraktarna. Däremot accepterar jag inte sexuellt förtryck mot kvinnor och inte mot män heller för den delen, eller barn. Jag tycker inte om förtryck i någon form.

   Och förförisk doft är väl smaksak men insekterna gillade kanske den och du, Ludvig. “Gått över gränsen”??? Vilken gräns då? Är det du som sätter gränserna? Lokalbefolkningen där den har sitt ursprung, som döpte den, tyckte den luktade skit (kadaver/as) och gav den namn därefter. Har jag kanske trampat dig på svansen, Ludvig? Och Skåning? Eller är det bara kvinnor överhuvudtaget som skall hålla käft.

    Skåning

    Posted: 14 juli 2014 - 23:09 -

    Du har inte trampat mig på svansen. Det verkade snarare som om du var förnärmad, så jag tyckte kanske bara att du skulle slappna av lite i all välmening. Varför reta upp sig över skitsaker som helt saknar mening?

    Kvinnan på bilden är väl en av otaliga asiatiska turister i Köpenhamn, och de brukar tycka att sånt här är lite småkul, utan att ha någon större tradition av “kvinnan tige i församlingen”. Så ursäkta mig om jag uppskattar lite simpel könshumor. Det är verkligen inget jag prackar på mina kvinnliga vänner. De brukar däremot vara ytterst noga med vad jag får och inte får säga i sann feministisk mening, men det bryr jag mig inte särskilt mycket om.

  Skåning

  Posted: 14 juli 2014 - 01:02 - Svar

  Nåja, Angela. Det är lätt att bli frustrerad i dagens Sverige, men jag tycker nog att du har smittats lite av den svenska prydheten (ny-viktorianism skulle jag nästan kalla den). Vad är problemet med att man döper en växt efter det manliga eller kvinnliga könsorganet? Och jag har svårt att se att tjejen på bilden annat än tycker det är roligt.

Angela

Posted: 13 juli 2014 - 16:50 - Svar

Den kallas också av lokalbefolkningen i sitt ursprungsområde för kadaverblomma för att den luktar pyton. Så ingen där gav den namnet penis. Så jag trodde rätt. 😉

Här en bra bild på den vackra blomman och lite information.http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4ttekn%C3%B6lkalla

Nattens drottning är något liknande. Vacker och blommar bara en natt. Den doftar ljuvligt. Som vanilj eller apelsin.

Angela

Posted: 13 juli 2014 - 17:29 - Svar

Hur många hade velat fotografera sig med blomman om den presenterats med sitt ursprungliga namn? Bunga bangkai, som betyder “kadaverblomma. Inte så lätt att hitta på en statushöjande text under det fotot i fotoalbumet. “Här står två as”. Eller: “Liket liknar liket”. Eller: “Vilket lik luktar värst?” “De två liken”

  steen

  Posted: 13 juli 2014 - 17:41 - Svar

  tjah, alle danske medier kalder den penisblomsten. Det har nok været god reklame for Botanisk Have

  https://www.google.dk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UT F-8#q=penisblomsten&tbs=qdr:w

   Angela

   Posted: 13 juli 2014 - 19:04 - Svar

   Ja penis “slår bättre” än kadaver. 🙂 Det gäller att vara trendkänslig om man vill tjäna pengar. Annars kanske det bara hade varit småpojkar som velat se “kadavret” och känna lukten. Hålla för näsan och “tosa” sig.

    T. Snorrason

    Posted: 13 juli 2014 - 23:06 -

    Steen, for at glæde Angela med den rigtige vare – endog i meget diskret størrelse – bør Du nu bringe et billede af Uwe Max Jensen in natura, feks. hvor han står på hovedet op ad Viborg Domkirke.
    Det billede vil for stakkels Angela antageligvis fungere som tasten ctrl+alt+delete, hvad angår den uskyldige blomsts navn 🙂

    steen

    Posted: 14 juli 2014 - 04:16 -

    @ Snorrason: Kan du ikke bruge dem, hvor han står på hovedet nøgen op af den lille havfrue? Der er endda video med

    http://snaphanen.dk/2014/04/25/jensen-nash-og-den-lille-havfrue-50-ar/

Angela

Posted: 14 juli 2014 - 15:09 - Svar

Eftersom “fruntimmersveckan” inleds på fredag i denna vecka av Fredrik, vill jag dela med mig av lite fakta som Lars Johansson, chefredaktör för Helsingborgs Dagblad hyllande skriver om kulturtanten. Hon som inte låter sig fotograferas bredvid en blomma p g a dess namn utan möjligen för att den är unik på något sätt eller väldigt grann. 🙂

Enligt besöksstatistiken på landets teatrar, bibliotek och museer är det kvinnor i åldern 45 år och uppåt som dominerar i kulturpubliken. Och dominerar stort. På Dramatens föreställningar i Stockholm är 72% av publiken kvinnor. Att kvinnor , även flickor, läser flest böcker är bekant sedan länge. FN menar att det är bättre att satsa på kvinnor eftersom det ger störst utdelning. De är bildningsbärarna och samhällets stöttepelare.

Kulturtanten

uppträder inte berusad på stan. Begår inga brott. Urinerar inte på gatan. Bekänner sig inte till extremistiska ideologier.

Kulturtanten

skulle aldrig attackera en meningsmotståndare med våld. Det finns inga kulturhuliganer.

Kort sagt, säger Lars Johansson, är kulturtanterna våra främsta samhällsbärare.

Men fordom vill jag minnas att tanten ofta avbildades som “rivjärn” slängd i käften, med brödkaveln i högsta hugg och skulle ett manfolk ens våga tilltala henne på parbänken eller
busshållsplatsen fick de smaka på paraplyet eller handväskan.

Minns Agatha Christies Miss Marple som gång på gång får motståndarna att tappa hakan när de underskattat hennes knivskarpa tantintellekt.

Inte för inte som bloggens Julia Caesr kallar sig för Julia Caesar – kvinnan med paraply, handväska och skärpa i tonen.

Härmed en extra hyllning till vår egen Julia Caesar i fruntimmersveckan!

Leave a Comment