22
jan
Seneste opdatering: 22/1-15 kl. 1303
44 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Julia Caesar

SVT:s reporter Fredrik Önnevall överskred journalistrollens gränser och är polisanmäld för människosmuggling sedan han smugglat den 15-årige syriske pojken Abed med sig från Aten till Sverige. Läs söndagskrönikan “Resande i godhet” här. Men han var inte ensam. Den palestinska asylrättsaktivisten Hanin Shakrah, som av SVT uppgetts vara “researcher”, deltog aktivt i smugglingen av Abed. Projektledaren för serien, Hans Karlsson, har tidigare varit ordförande i KPML (r) – (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna, Revolutionärerna).

Allt fler märkliga omständigheter kommer fram kring SVT:s serie “Fosterland”. Serien, som inleddes den 11 januari, presenteras som en opartisk kartläggning av den växande nationalismen i Europa. Den är istället ett uppseendeväckande uttryck för SVT:s vänsterpolitiska agenda, iscensatt av personer med dokumenterat vänsterextrema åsikter.

Känd palestinsk asylrättsaktivist

På måndagen avslöjade SD-politikern Nima Gholam Ali Pour på sin blogg  att den person som anlitats av SVT för researcharbetet i ”Fosterland”, Hanin Shakrah, är en känd och radikal palestinsk asylrättsaktivist. Hon har hyllat våldsamma aktioner mot migrationsverket och menar att ”det var det enda sättet för flyktingarna att få stanna i Sverige.” Så sent som i maj 2014 organiserade Hanin Shakrah finansiering av flyktingsmuggling från Syrien till Europa, något som hon själv skrev om i den vänsterextrema tidskriften Bang. 

“Låtsas att du är min mamma”

Hanin Shakrahs namn finns med under etiketten “research” i eftertexten till de två första avsnitten av serien. I avsnitt 2 av “Fosterland, (tidskod 55:27) finns Hanin Shakrah också med i bild, med mikrofon, och visar sig ha en betydligt större roll än enbart som researcher. Hon nickar instämmande när Fredrik Önnevall rådgör med henne hur han ska hantera smugglingen av Abed till Sverige. Pojken föreslår att de ska låtsas att hon är hans mamma.

De smugglar pojken tillsammans

Hanin Shakrah tar aktiv del i inspelningen av serien och smugglingen av den syriske 15-åringen till Sverige. Avsnitt 3, visar hur Önnevall och Hanin Shakrah tillsammans smugglar med sig pojken via båt från Grekland och tåg från Italien. De går genom passkontroller med hans falska pass, samtidigt som en fotograf filmar resan. Hanin Shakrah finns med flera gånger i bild, bland annat vid tidskod 40′ och 49:06. I avsnittet kallas hon plötsligt “tolk”. Avsnittet har nu lagts ut på SVT Play och visas i SVT på söndag kväll.

“Vi behövde hennes kompetens”

Den asylrättsaktivist som SVT anlitat som researcher har alltså en annan och betydligt mer aktiv roll än vad SVT har uppgett. Hans Karlsson, projektledare för Fosterland, har bemött kritiken i en artikel i Dagens Opinion. Han säger att han kände till Hanin Shakrahs bakgrund och att det var just för hennes erfarenheter som hon anlitades.

“Vi behövde någon som hade språkkunskaper och erfarenhet av asyl- och flyktingfrågor. Hon har sådan kompetens. Hon har också en bakgrund som asylrättsaktivist, och det visste vi. Men det är lite speciellt när man försöker spegla flyktingars väg genom Europa. Det är ju människor som man måste komma i kontakt med och kunna prata med dem. Det är där en researcher med sådana kunskaper kommer in.”

I artikeln säger Hans Karlsson att Hanin Shakrah inte haft ansvar för researcharbetet. Det ansvaret uppges SVT:s före detta Europakorrespondent Malin Syrstad ha. På det sättet försöker Karlsson avleda uppmärksamheten från att Hanin Shakrah har haft betydligt mer långtgående uppgifter än enbart research, med aktiv programmedverkan och deltagande i människosmuggling.

Projektledaren f d ordförande i KPML (r)

Hur kan det komma sig att SVT:s projektledare Hans Karlsson tyckte att just asylrättsaktivisten Hanin Shakrah var lämplig att anlita i ett sammanhang som avser att ge en opartisk bild av nationalismen i Europa? En förklaring står att finna i Hans Karlssons egen bakgrund. Han är före detta ordförande i KPLM (r) i Malmö (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna, Revolutionärerna).

Samme Hans Karlsson blev i augusti förra året uppringd av Granskning Sverige och tillfrågad om sitt politiska förflutna. Han vägrade svara och slängde på luren.

När SVT ska göra en serie om nationalismen i Europa görs den alltså av en mångkulturkramande vänsterreporter tillsammans med en extrem palestinsk asylrättsaktivist, och serien produceras av en före detta ordförande i KPLM (r). Strålande opartiskt, SVT!

Hanin Shakrahs namn är borttaget från eftertexten till tredje avsnittet av serien.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?