23
aug
Seneste opdatering: 13/9-19 kl. 2129
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

(Mobilvideo) – Det var uforvarent og på grund af min meget erfarne rejseledsagerske Gertrud Galster, at vores kirkerundtur nord for Randers og på Djursland kom forbi Spentrup Kirke (1150) hvor Steen Steensen Blicher var præst fra 1825 til 1847, og hvor han er begravet.

Kirken var også familien Fiils fra Hvidsten Kro. Jeg burde have været der før, for min oldemor Mette Marie Blicher var datter af Niels Gudme Blicher, præsten i Grauerslund, digterens fætter, og hun blev selv gift med præsten i Søborg Kirke , min tipoldefar Søren Henrik August Raaschou.

Jeg bladrer i den slægtstavle, min far har efterladt og støder på Hans Brix’ anmeldelse af Blichers breve fra maj 1957. Brix skriver, og jeg holder vejret:

Men hvad Danmark skylder Blicher, sletter alle års gældposter ud, det kan overhovedet ikke skrives med tal.”

“Brevene giver indtryk for en beklemmende mangel på værdighed og fasthed i formen. De stemmer med de evige deficitter i hans økonomi. Han er uhyggelig i sine klagemål, man hører ham rasle med tiggerstaven foran hvermands dør. Efter 1840 spores der en voksende uærlighed…vi nævner diskret, at Blicher ikke var nogen dråbetæller. Hvordan var han dog blevet sådan?……Omsider gik han til bunds, alle vendte sig fra ham på det sidste, selv ærlige venner. Han blev afsat som præst, en gruelig vanære…….Men hvad Danmark skylder Blicher, sletter alle års gældposter ud, det kan overhovedet ikke skrives med tal.”

En lokal sagde til mig ved Hvidsten, hvor turistbusserne stod tæt: “Ja, krofatter har tjent rigtig godt på den film.” Bare i Danmark har flere end 600.000 set filmen Hvidsten Gruppen, kun overgået af »Klovn«, »Italiensk for begyndere« og »Flammen og Citronen.« Der var plads til, at vi kunne få den berømte æggekage, men desværre ikke i 30 graders varme og små lavloftede rum, der var endnu varmere. (Klik fotos f. helskærm)


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

8
Deltag i debatten...

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jesper Langballe er død « SnaphanenMax Manus, Man of War « Snaphanen»Guds fred med vore døde i Danmarks rosengård« « SnaphanenPeter AndersenVictor Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] jeg første gang mødte Langballe, havde vi to fællles berøringspunkter: St. St. Blicher og piberygning. Piberygere løber altid tør for enten tændstikker eller tobak, og vi kunne […]

trackback

[…] Man kan se filmen her. Man kan også se Hvidstengruppen, som 600.000 danskere så i 2012. Den er anderledes og udforsker mere psykologien bag den folkelige modstand mod besættelsen. Den er bevægende spillet af fremragende skuespillere. Hvidsten gruppen (2012) I IE og Firefox, ikke Chrome. Det tyske publikum i Hamborg græd ved forevisningen. Jeg kan ikke finde nogle svenske referencer til nogen af filmene, men jeg kan selvfølgelig tage fejl. Jeg var på Hvidsten kro sidste sommer: Blichers Spentrup og Hvidsten Kro. […]

trackback

[…] Henrik Gade Jensen: Menneskene er som de bør være, men de har så mange sære ting for. Snaphanen på Hviosten Kro.(klik fotos for […]

JensH
Guest
JensH

OT

Den skarpeste analyse af Det radikale Venstre jeg har læst længe:

http://blogs.jp.dk/reaktionaer/2012/08/23/de-radikale-bliver-aldrig-stuerene/

Peter Andersen
Guest

Rigtig god kommentar af en Bjarne Hansen.

Anti-dansk Eliteparti…