1
jun
Seneste opdatering: 1/6-13 kl. 1515
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

The standard answers of the left are wrong.

From an American perspective, the Swedish riots hold at least two lessons. First, they illustrate the weakness of the left’s go-to explanation for mob violence—that it is a function of inequality and poverty. Sweden, after all, is an exemplary country in terms of both social equality and treatment of minorities. But not even in Sweden, apparently, is taxpayers’ generosity sufficient to maintain law and order, according to this standard interpretation.

Second, the riots are a reminder of the left’s inexhaustible egalitarian ambitions. Not even in a welfare state like Sweden is the left willing to abandon the idea that the solution to violence and destruction lies in ever more social programs and more radical redistribution of wealth. There is always a new, absolutely necessary social reform waiting around the corner. What is the actual situation in Sweden, then? What are the intolerable social injustices that force young men into the streets? [..]

In other words, the Swedish riots pose a real challenge to the standard progressive theory, which tends to explain social problems with reference to a lack of resources, inadequate public investments, and uneven distribution of wealth. If not even egalitarian Sweden is spared riots and violence, and if the progressive theory is the answer, to what lengths must we go in order to persuade unruly youths to channel their grievances through the democratic process? Paulina Neuding i Weekly Standard

Neuding gendriver udmÊrket den svenske, socialpsykologiserende standarforklaring pÄ opstandene, som hele det politiske spektrum abonnerer pÄ, da de alle er lige vÊrdipolitisk rÞde, men hun er ogsÄ selv udfordret: Hun har ikke sÄ meget som antydningen af et eget bud pÄ, hvorfor det skete. Er hun blank eller bange for at vÊre Êrlig?

SĂ„ skriver hun at “In the American blogosphere the idea has spread that the Swedish riots are related to Islam. This is not the case,” og det er jo rigtigt nok. Der er ikke pĂ„vist nogen sammenhĂŠng overhovedet, hvilket dog ikke betyder, at der ikke kan vĂŠre en. ForelĂžbig stĂ„r vi altsĂ„ med forkerte svar, og Neudings ikke-forklaring pĂ„ opstanden (der intet havde med en machetesvingende, sindsforvirret portugisers dĂžd at gĂžre.) MĂ„ske er det sĂ„ enkelt, at der er grupper af unge der keder sig, har en smĂ„tbegavet forkĂŠrlighed for ildebrande, som dansk politi siger, og har et medbragt, kulturelt had til statsmagter og deres reprĂŠsentanter, siden det nu gentager sig i enhver europĂŠisk indvandrerforstad. MĂ„ske ved SĂ€po noget, de ikke har fortalt offentligheden? Riksdagen gĂžr i al fald ikke, kan man hĂžre. Én ting er sikkert – det kommer igen og ogsĂ„ denne sommer og det rette ord for det, er lavteknisk terror uanset hvad grunden er.

Et andet bud pĂ„ engelsk, der gĂ„r lĂŠngere i kritikken, men ikke meget i forklaringen. MĂ„ske er det som med visse sygdomme: Man kender forlĂžbet, men ikke den prĂŠcise Ă„rsag og der er kun pseudokure for den: Åreladninger og Riksdagsdebatter. MARGARET WENTE, Sweden’s immigration consensus is in peril i canadiske Globe and Mail:

When the immigration minister, Tobias Billström, mildly suggested that “we need to discuss the volume” of immigration, his own party nearly disowned him. What accounts for this excruciating excess of political correctness?

The best explanation I have heard comes from Jonathan Friedman, an American anthropologist who is married to a Swedish woman, and lived in Sweden for several years before moving back to California. He blames a “politics of submission by Swedish elites.” Continued large-scale immigration, he told me in an e-mail, is untenable in a situation of economic decline. But Sweden’s elite “refuses to see what is really happening and instead holds on to absurd ideologies of immigration as enrichment.”

In other words, such outbreaks are bound to happen. And they are bound to create big cracks in Sweden’s famous tradition of social cohesion. As Swedes redistribute more and more of their wealth to people whose habits are culturally alien, and who are permanently dependent on the state, the immigration consensus is bound to crack. We love to envy Sweden. But really, it’s Sweden that should envy us.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] en trĂŠnet radiologs: de kunne tage et billede, men de veg tilbage for en diagnose. Paulina Neuding, der endda skrev i Weekly Standard, turde heller ikke tage skridtet fuldt ud. Jeg forstĂ„r hvorfor. Min far var en rutineret […]

Steinadler
Steinadler
7 years ago

From an American perspective, the Swedish riots hold at least two lessons. First, they illustrate the weakness of the left’s go-to explanation for mob violence—that it is a function of inequality and poverty. Sweden, after all, is an exemplary country in terms of both social equality and treatment of minorities. For det fĂžrste sĂ„ kan det vĂŠre god grunn til Ă„ tro at det nesten alltid er relative forskjeller som utlĂžser misunnelse og frustrasjon. For det andre sĂ„ er det stor forskjell pĂ„ et samfunn der fattigdom er relativt normalt og slike som de nordiske, og en del andre europeiske… Read more »

HH
HH
7 years ago

Det Ă€r rĂ€tt mĂ€rkligt att vissa vetenskapliga sanningar förtigs. En vetenskaplig sanning Ă€r faktiskt att vissa mĂ€nniskor aldrig kan lĂ€ra sig ett annat sprĂ„k mer Ă€n minimalt. Det beror inte pĂ„ att de Ă€r dumma, utan helt enkelt pĂ„ hur hjĂ€rnan fungerar. Det spelar ingen roll om man heter Olle, Lena eller Ahmed eller Soraya, det handlar om en meddelandefunktion som man saknar. Jag lĂ€ste precis detta som en svensk sprĂ„kforskare skrivit om i en bok. Idag hade jag samtal med ett trevligt par frĂ„n Göteborg. Jag som en gĂ„ng bott dĂ€r, utan att vara infödd, minns hur trevlig stan… Read more »

kung_och_fosterland
kung_och_fosterland
7 years ago

En alternativ förklaring. Det Ă€r djupt tragiskt att naturen inte Ă€r rĂ€ttvis i sin fördelning av begĂ„vning. Men vi mĂ„ste förhĂ„lla oss till verkligheten och inget annat, om vi skall kunna Ă„stadkomma en lindring av problemet, för helt gĂ„r det inte att lösa. Det handlar inte om brist pĂ„ möjligheter, fattigdom etc. dĂ„ skolorna i förorten ofta fĂ„r 50 procent mer per elev Ă€n skolorna i etniskt svenska omrĂ„den. Men invandrarelever frĂ„n MENA och Afrika klarar i lĂ€gre grad av att lyckas i svensk skola trots extrastöd pga av de i m e d e l t a l har… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 years ago

kung och fosterland sier her noe meget viktig ! Somaliere har en gjennomsnitt- IQ pĂ„ 68. Da er det ikke lett Ă„ “integrere” seg. Og sĂ„ er det samfunnets feil at elever ikke klarer vanlig undervisning og etter 10-12 Ă„rs skolegang fortsatt er funksjonelle analfabeter. I tillegg finnes det vel dĂ„rlig med kamelgjeteroppdrag i Sverige. Og i tillegg kommer ungdomsarbeidslĂžsheten som rammer alle. Norge har tatt imot ca 50 000 svensker, som er i arbeid her. Til alles tilfredshet. Sverige mĂ„ umiddelbart stenge grensene og begynne Ă„ repatriere folk som ikke kan eller vil intergreres.La dem gjerne fĂ„ litt Ăžkonomisk… Read more »

LarsS
LarsS
7 years ago

Der intet nyt under solen i Sverige 2013, problemet er blot vokset siden sidst og vokser sig stĂžrre og stĂžrre, dag for dag – den/de underliggende Ă„rsag(er) er uforandret. Matematisk kaldet eksponentiel vĂŠkst! LĂŠs: From Paradoxes of Multiculturalism to Paradoxes of Liberalism. Af Carl-Ulrik Schierup & Aleksandra Ålund, Linköping Universirty, Remeso, Norrköping, Sweden http://jceps.com/PDFs/09-2-08.pdf “A growing unrest in Swedish multiethnic suburbia during the autumn of 2009, and eventually running like a wildfire across disadvantaged districts of major Swedish cities, emerges as consequence of a dual crisis of the welfare state and the nation (Schierup 2006). Burning city wards in Sweden… Read more »