19
dec
Seneste opdatering: 20/12-14 kl. 1827
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det kalder jeg af og til svensk journalistik. Der er, og navnlig var, stram kontrol på, hvad der blev langet over disken eller udstillet i vinduerne. Topstyringen er mærkbar sammenlignet med et hvilket som helst andet land i EU. Når jeg ser Sveriges 10. plads på World Press Freedom Index, trækker jeg lidt på skuldrene.

N√•r der foreg√•r historiske ting i svensk politik som i √łjeblikket, er der naturligvis mange tolkninger og ikke alle lige gode, men jeg vil fort√¶lle om min egen, der bygger p√• √•rtiers n√¶rt perspektiv i detaljen: Hvad der foreg√•r i Sverige er en demokratisering, en Fl√łjlsrevolution.

Jeg opdagede f√łrst i 2001, at det var umuligt at komme offentligt til orde i Sverige, hvis man mente eller ville formidle ‘kontroversielle’ fakta. Jeg kendte svenske skribenter, der var meget bedre end jeg selv, som aldrig havde f√•et et ord trykt. Nu i 2014 har de stadig ikke.

En Gunnar Sandelin har i praksis skriveforbud, selvom han kan blive sluppet igennem hvert andet √•r som et alibi for, at der er ytringsfrihed i Sverige. Marika Formgren, et af de skarpeste hoveder i landet, forlod journalistikken helt, fordi hun ikke havde ytringsfrihed p√• det ‘kontroversielle omr√•de.’ Marcus Birro blev fyret for at mene det forkerte og der er skribenter i svensk presse, der m√• skrive noget andet end det, de mener, for at beholde jobbet. Det er uv√¶rdigt.

Mens internettet etablerede sig, havde svenske aviser online-debatfora. P√• Svenska Dagbladets var censuren nidk√¶r i 2002. Hvis √©n bragte citater fra udenlandske aviser om Sverige – fra Weekendavisen, Die Zeit, The Telegraph, Frankfurter Allgemeine, main stream europ√¶isk oplysning – der ikke flugtede med regeringens ‘fort√¶lling’, var disse indl√¶g str√łget i l√łbet af 15 minutter. Alternativ info om det danske valg 2001, var bandlyst. At pressen s√• sig n√łdt til det, blev set som en sejr af os, der ville have normal europ√¶isk ytringsfrihed i Sverige.

Snart var alle avisernes debatfora nedlagt. Etablissementets kamp for kontrollen over informationerne var begyndt. Jeg har set  alle stadierne i den på nært hold. Hvem der nu kunne komme i TV eller skrive i avisen, hvem der var oppe imod tre meningsmodstandere i radioen. Gradvist blev medierne presset tilbage fra skanse til skanse, ikke særlig meget og aldrig frivilligt.

Hvilken rolle spiller censuren i dag? (Jeg insisterer p√• at kalde det censur) Den beskytter selvt√¶gtsm√¶ndene og kvinderne i Riksdagen mod folkets indsigt og dom, og den beskytter journalisterne mod anklager om, at have fortiet og l√łjet. At h√¶vde andet, er at sminke sandheden.

Selvom situationen i Sverige nu er multifaktoriel, mener jeg ikke den kan have en anden overgribende overskrift end: Sverige demokratiseres af internettet. Den politiske adel i Sverige, som Anders Isaksson sk√łnnede til cirka 20.000 personer, er trods alt ikke den f√łrste i historien, der tages p√• sengen af et teknologisk fremskridt.

Min afsky for denne adel er st√łrre end min sympati for Sverigedemokraterna, det er et simpel regnestykke. Frie ytringer og informationer ligger s√• centralt demokratiet, at valget ikke er sv√¶rt. De gjorde det ‘i det godes tjeneste’ (og lidt i deres egen), men ondskab er h√łstet af det.

Som demokrat er det naturligvis yderst tilfredsstillende at overv√¶re, at ydre faktorer tvinger en magtelite p√• h√¶lene, selvom jeg ogs√• mener, at denne klasse har √łdelagt Sverige for altid. Det er ikke s√• synligt endnu, som det bliver i l√łbet af f√• √•rtier.

At se svindlere og l√łgnhalse konfronteret med sandheden, er en element√¶r fryd der aldrig mister sin attraktion. Selvom jeg er led og ked af politik og navnlig politikere, og dr√łmmer mig tilbage til fotografiet, holder jeg √łjnene piv√•bne de n√¶ste par m√•neder, selvom jeg kun blogger en br√łkdel af det. Jeg har lidt nemmere ved svenske politikere, fordi det udspiller sig i en anden verden. P√• alle m√•der.

Om et par √•rtier, vil det v√¶re synd, hvis svenske mediers opf√łrsel g√•r i glemmebogen. Det ville ogs√• v√¶re synd, hvis man glemte den lille klike, der er ansvarlig for ufattelige milliardudgifter, hundrevis af d√łde svenske og hundredetusindvis af voldsofre.¬†Det ville ikke v√¶re “r√§ttvist.”

Se ogs√• En av historiens mest statstrogna journalistk√•rer av Kurt Wickman, fil dr och f√∂rfattare¬†og Merit Wager Ni √§r genomsk√•dade, varenda politiker som nu b√∂rjar komma med ‚ÄĚf√∂rslag‚ÄĚ p√• integrationsomr√•det!

Se også professor Skirbekks kronik i dag Svenske Tabuer.

0 0 votes
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

16 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ole Burde
Ole Burde
6 years ago

Svend Andersen : Denne forklarings-paralel kan uddybes p√• mange forskellige m√•der . Paralellen med en virusinfektion bliver mere sl√•ende hvis vi pr√łver at definere hvad det er for en virus vi taler om . Det man normalt kalder computervirus , er kun et enkelt eksempel p√• en ”virtuel livsform” , hvilket er fors√łgt defineret i en gren af Informationsteori . Den politiske korekthed kan forst√•es som en s√•dan virtuel virus der har angrebet den mennskelige hjerne p√• samme m√•de som en computervirus kan angribe og formere sig i et computersystem . Speciet er det sl√•ende hvordan b√•de HIV og de… Read more »

Svend Andersen
Svend Andersen
6 years ago

Jeg spekulerer nogle gange over, hvilket trin i K√ľbler-Ross modellen det svenske samfund skal placeres p√•, men f√łlgende sygdoms-karakteristik fra en af mine venner er m√•ske mere relevant:

Sverige er en HIV-smittet nation, som efterh√•nden har ehvervet et alvorligt Immun Defekt Syndrom. De oprindelige beboere af Sverige er ikke l√¶ngere i stand til at skelne imellem, hvad der er svensk og hvad der er fremmed. Immunforsvaret er √łdelagt og kan ikke l√¶ngere beskytte den samlede organisme imod skadevoldende indtr√¶ngende. Det svenske samfunds immunsystem er blevet blindt overfor parasitter, bakterier og vira.

Angela
Angela
6 years ago

Varför går inte min kommentar in?

Den sad i spamfilteret da jeg kom til bloggen kl 12. Af og til må man vente, jeg er her ikke hele tiden. *S

Angela
Angela
6 years ago

Om n√•gra dagar (m√•ndag) tas inslaget fr√•n SVT Aktuellt bort. S√• m√•nga som m√∂jligt b√∂r se det f√∂r samma sak kommer snart att h√§nda i √∂vriga v√§stl√§nder. Titta p√• det och ni som kan f√∂reviga det f√∂r efterv√§rlden. SVT Aktuellt har f√∂rvandlats till en veritabel svinstia och har inget med ett seri√∂st nyhetsprogram att g√∂ra. SVT m√•ste snarast st√§nga programmet. Det h√∂r inte hemma i ett land som vill kallas f√∂r ett demokratiskt land. Hur man √•terigen kan ta upp, inleda, ha som f√∂rsta nyhet ett s√• pinsamt inslag som Frikyrkornas s k angrepp p√• Sverigedemokraterna √§r katastrofalt f√∂r SVT.… Read more »

chainmail
chainmail
6 years ago

Den politiska adeln och deras lakejer i media sitter p√• sina h√∂ga h√§star och ser ner p√• och p√•tvingar oss destruktionen av v√•r nation. De beskyller Sverigedemokraterna f√∂r att vara en sekt men det enda sekt-lika √§r ju deras unisona k√∂r rapandes floskler, halvsanningar och rena l√∂gner. St√§ll en kritisk fr√•ga eller framst√§ll en idag i Sverige kontroversiell √•sikt och etablissemanget svarar med reptilhj√§rnan… och svaret √§r alltid detsamma. “All offentlig makt i Sverige utg√•r fr√•n folket och riksdagen √§r folkets fr√§msta f√∂retr√§dare” st√•r det i Regeringsformen (grundlag). Det √§r ingen √∂verdrift att h√§vda att s√• inte √§r fallet i… Read more »

Skåning
Skåning
6 years ago

Ang√•ende den svenska mediacirkusen som p√•g√•r just nu. Jag trodde jag var garvad och luttrad efter 25 √•rs engagemang f√∂r icke-politiskt korrekta fr√•gor. Tro det eller ej, men fram till ca √•r 2000, s√• kunde man faktiskt ibland f√• in en ins√§ndare, √§ven om det inte var ofta. Jag var totalt f√∂rbredd p√• att tidningar och politiker skulle f√• panik och k√∂ra alla m√∂jliga sorters fulspel nu n√§r sj√§lva sakfr√•gan och SD inte kan ignoreras l√§ngre. Men jag kunde inte i min vildaste fantasi f√∂rest√§lla mig denna reality show, denna, cirkus, denna sandl√•da vi nu besk√•dar. Under n√•gra dagar h√§nder… Read more »

Svend Andersen
Svend Andersen
6 years ago

Steen, dit link til Skirbekk’s kronik “Svenske tabuer” virker ikke, men dette g√łr: http://www.vg.no/nyheter/meninger/sverige/kronikk-svenske-tabuer/a/23359665/

Sintram
Sintram
6 years ago

‚ÄúDet ville ogs√• v√¶re synd, hvis man glemte den lille klike, der er ansvarlig for ufattelige milliardudgifter, hundrevis af d√łde svenske og hundredetusindvis af voldsofre. Det ville ikke v√¶re ‚Äúr√§ttvist.‚ÄĚ

En sak är helt klar: jag kommer aldrig att glömma dessa veritabla landsförrädares svek mot det svenska folket, och jag tror inte andra att andra kommer att göra det heller.

Svend Andersen
Svend Andersen
6 years ago

Det bliver s√• sp√¶ndende at til, medens eliten k√¶mper fra hus til hus hele vejen gennem ‘√•sikskorridoren’ … vil deres retr√¶te blive et veritabelt blodbad, eller vil nogle overgive sig undervejs, i et fors√łg p√• at overleve.

P√• et tidspunkt bliver de vel frataget det meste af deres √łkonomiske ‘kulturst√łtte’ alt imens deres modstandere vil udrette meget, med eller uden statslig st√łtte: http://www.tino.us/2014/12/nervos-belli-pecuniam-infinitam/

Svend Andersen
Svend Andersen
6 years ago
Reply to  steen

Niklas Orrenius er begyndt at f√• muskelsp√¶ndinger og ondt i maven. S√• mangler der bare, at han ogs√• f√•r kolde f√łdder:

http://www.resume.se/sections/nyheter/helgintervjuer/2014/12/19/alla-muskler-spanns-och-jag-far-ont-i-magen/

Nils
Nils
6 years ago
Reply to  Svend Andersen

Blodbad? Skiftet til de nye sandheder bliver fuldst√¶ndig smertefrit og svejsesporl√łst: Oceanien har ALTID v√¶ret i krig mod Eurasien.

S√łren Ferling
S√łren Ferling
6 years ago
Reply to  Nils

Blodbad? Skiftet til de nye sandheder bliver fuldst√¶ndig smertefrit og svejsesporl√łst: Oceanien har ALTID v√¶ret i krig mod Eurasien.

Den tendens ser jeg desv√¶rre ogs√•. Eliterne har allerede overtaget mange af de ting, der f√łr kun kom frem steder som her og de lader som om de selv har fundet ud af det og altid har ment s√•dan, samtidig med at steder som dette stadig er √¶kle.

machiavelli
machiavelli
6 years ago

“Det ville ogs√• v√¶re synd, hvis man glemte den lille klike, der er ansvarlig for ufattelige milliardudgifter, hundrevis af d√łde svenske og hundredetusindvis af voldsofre. Det ville ikke v√¶re ‚Äúr√§ttvist.‚ÄĚ”

Her er det nok bedst med ingen kommentarer. Jeg kalder dem kultur kriminelle gangstere.

Santor
Santor
6 years ago
Reply to  machiavelli

“Kultur kriminelle” er en ret pr√¶cis betegnelse!