6
aug
Seneste opdatering: 7/8-16 kl. 1644
24 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Den er to timer og 28 minutter lang, men når man er vel inde i den, er det en ren fornøjelse.Videoen er en lynindføring i Romerriget for dem, der ikke kender historien. Vi der kender den, får overblikket tilbage, hvis vi har mistet det, og hvem er ikke i risiko for det?

Sammenligningen af U.S.A. og Europa med Romerrigets fald, er ikke enestående, men den er ikke meget brugt eller forstået uden for historikernes kreds endnu. “Sandhed” er nok så meget sagt, efter at historikere har forsket i Romerriget siden det forsvandt i 476. Det Østromerske Rige fortsatte til det bukkede under for islam i 1453.

To af de første der drog parallellen, var Bernard Lewis og Niall Ferguson. Stefan Molyneux er også historiker. Lighederne er mange. Tænk på Romerriget, der i slutningen af det 3 århundrede opgiver at forsvare grænserne, fordi de ikke har råd til at betale soldaterne. (Man tænker på det amerikanske forsvar, som er betalt af kineserne. Man tænker på Europa, der selvom det havde et forsvar, der levede op til NATO’s økonomiske standard, endnu ikke kunne drømme om at bruge det til forsvar af egne grænser.)

Tænk på lovløsheden, der breder sig med barbarernes indtog, fordi økonomien ikke tillader at forhindre den. Tænk på familiens sammenbrud i det 3 århundrede. Tænk på, at Rom – ligesom Sverige i dag – ikke kunne brødføde sig selv fra omkring år 400.

Tænk så igen på Sverige, der ikke opretholder nogen hær og politi af betydning, men tværtimod låner penge i udlandet for at financiere de invaderende barbarer i stedet  for deres egne gamle og syge. En svensk politimand på 10. år får en gennemsnitsløn på 25-26.000 kroner. Svenske. 19.575 DKK !

Tænk på Frontex, der bare ser passivt på en veritabel invasion ind i Europa. Vi er ganske tænkeligt på vej til at dø som romerne, fordi vi ikke kan bestemme os for at leve. Det er lissom ikke så vigtigt, hvad vores børn skal opleve, den store verdens lidelser engagerer os mere.

Jeg ved ikke, hvor meget antikkens romere og grækere siger danske studenter i dag. Jeg mistænker – ikke særlig meget. For knap en generation siden, havde en dansk student fem års latinundervisning bag sig, fem års oldtidskundskab og evt. tre års græsk, når han fik huen på. Han havde læst Ovid, Cæsar (Gallerkrigen) og Platon på originalsprogene.

Han manglede kun at sætte sin fod fysisk i Rom og Athen, for så nogenlunde at have begreb om antikken. Med en kristendomsundervisning – som vist også er væk – havde denne student forstået de to vigtige søjler for sin egen, personlige dåbsattest,  hvad han næppe gør i dag. De yngre forstår ikke, at de ikke kan afvise kristendommen, fordi den sidder i deres DNA, deres sprog og deres normer. Når de afviser den, er det også kristent, og det ved de heller ikke.

Det er kulturtabet, som Romerriget også oplevede i sine sidste krampetrækninger. Folk sank ned til den laveste form for underholdning og hedonisme, det ville hedde rockmusik og reality TV i dag.  Indersiden af vores hoveder ligner Aftonbladet, BT, Ekstra Bladet, DR og TV 2. Se den voldsomt degenererede amerikanske valgkamp i dag. Det er et perverteret hjørne af underholdningsbranchen.

Vi er modne til at plukke, for hvem der gider, men de skal helst have samme mentalitet som os, for ikke at være erbobrere. altså ikke som i dag, men den mentalitet vi havde for 50 år siden. Til slut sagde mange romere ligesom Vestens  venstrefløj i dag: “Det er bedre barbarerne erobrer os, vi er for elendige.” Og så var det slut.

Uden de dyder, der skabte civillisationen, kan dens overlevelse ikke sikres.

Black Pigeon har meget apropos: The DECLINE of American Empire


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Thomas Nydahl

Posted: 6 august 2016 - 17:22 - Svar

Steen, bara en enda liten kommentar: jag har idag talat med poliser i släkten. Den lön du anger är inte korrekt. Den duger som lön sedan skatt dragits. En av dem jag talat med har arbetat 9 år som polis och har en lön på drygt 30.000 i månaden. Kanske en småsak, men jag är mån om att uppgiften ska vara riktig.
Allt det andra du skriver här instämmer jag i. Vi befinner oss verkligen i en förfallsprocess som framtida generation med spänning kommer att utforska och skriva om. Men just nu känns den varken spännande eller intressant.

  snaphanen

  Posted: 6 august 2016 - 17:31 - Svar

  Tak. Det var hvad jeg havde i hovedet, jeg slog det ikke op. De har jo klaget meget over lønnen på det seneste. Nu slår jeg det op

   Thomas Nydahl

   Posted: 6 august 2016 - 19:28 - Svar

   Tack Steen! Kanske har min uppgiftslämnares löner legat högre, de är två stycken som arbetar i Skåne. På nätet ser jag att genomsnittslönen för stockholmspoliser 2015 låg på 29.000 och de ska ha fått upp lönen med ungefär 2,5% i år. Men de borde förstås ha dubbelt så mycket för att ens orka stå emot flodvågen de konfronteras med! Det var inte min mening att anmärka på det sättet, så jag ber om ursäkt för den kanske tusenlappen för mycket jag fick uppgift om. Själv har jag knappt en tredjedel av det i pension, och jag ska också dagligen konfronteras med denna nya normalverklighet. Utan hjälm, utan vapen, utan uniform (fast jag har en bra stödkäpp att försvara mig med).

    mjolly

    Posted: 6 august 2016 - 20:20 -

    Poenget er å holde lønnen så lav som mulig for å få de til å jobbe overtid etc.

    Thomas Nydahl

    Posted: 6 august 2016 - 21:31 -

    Det har du säkert alldeles rätt i!

    snaphanen

    Posted: 7 august 2016 - 06:24 -

    Jeg ser polisens gennemsnitsløn efter ti år er 19.500 danske (!)

    http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Polis-1002

  Brandmand for Bidermeyer

  Posted: 6 august 2016 - 22:16 - Svar

  Tankevækkende er også, at der skulle gå 500 år før Aftenlandet havde genvundet det civilisatoriske tab efter 476. Hvor lang tid vil vort samfund skulle bruge på at genopbygge det tabte denne gang?

  Mørketidens vendepunkt efter romerrigets fald betragter jeg som Karl den Stores regeringstid om år 800. Efter den svært blodige erobring af Saksen, ville han bestyrke sine besiddelser med reformer og udvikling. Hans status var nedslående: Han selv var delvis analferbet, forsøgte at lære alfabetet som voksen, og der var – så vidt jeg husker – 10 fuldendte klostre i hans storrige – 10 centre for lærdom.

  Karl den Store påbød klostrene at holde kurser i dyrkning for oplandet og åbne deres biblioteker for offentligheden. Han sørgede for opførelsen af nye klostre og han påbød hver adelsmand, at hans sønner skulle kunne læse og skrive som 10-årige, ellers ville adelsmanden blive frataget sine privilegier.

   FelixKrull

   Posted: 6 august 2016 - 23:11 - Svar

   Karl den Store var ogsaa en religioes fanatiker der massehenrettede folk for hedenskab, hvilket var hvad der overgik sakserne. Det var saksernes blodige skaebne der var den direkte aarsag til den oprindelige befaestning af Dannevirke-linien. Havde vores forfaedre ikke stoppet Karl den Grusomme (som de givetvis kaldte ham) ved Eideren, havde Danmark vaeret en tysk delstat i dag, og dansk havde vaeret et doedt sprog uden noget spor i historien.

    Brandmand for Bidermeyer

    Posted: 7 august 2016 - 10:14 -

    Enig i fremstillingen. Weser blev farvet rød af de henrettedes blod, efter at Karl den Store forbød tilbedning af hedenske guder under dødsstraf. Kong Widukind flygtede et par gange til Danmark og rejste danske flrivillige, som han førte i nederlaget mod frankerne og da Saksen var næsten tør for mænd stillede kvinderne op på slagmarke med svær spud, skjolde og bare bryster. Der blev slagtet mange kvinder den dag, men frankerhæren mistede sin bevægelsesfrihed og forskansede sig til en forhandlet fred blev sluttet.

    Men han indførte også nyttige reformer, som bragte lyset tilbage til Aftenlandet, hvorved jeg ikke vil underkende vore forfædres kendskaber. Mange opfindelser, som tillægges romerne, faktisk var keltiske. De befæstede bare aldrig nationen som romerne og blev fejet ud af historiens teater.

  samuelafugglas

  Posted: 7 august 2016 - 05:24 - Svar

  Varför redovisar ingen den totala lönekostnaden, bruttolönen plus löneskatter, dvs vad polisen kostar oss skattebetalare, 39600:-/månad.
  Från de 39.600:kr kan polisen kvittera ut 21.000:- som han dessutom skall betala en hel del moms plus andra skatter och avgifter. En del medborgare har bestämt att vi skall ha det på detta vis och dom tycker det är förträffligt?

Peter Buch

Posted: 6 august 2016 - 17:54 - Svar

Steen

Ikke helt korrekt med latin og græskkundskaberne for en generation siden, der fandtes ganske vist stadig gammelsproglige da jeg fik studentereksamen i 1984, men de var få. Kravet om bestået den lille latinprøve var ikke nødvendig da jeg startede historiestudiet september samme år.
http://www.dr.dk/nyheder/udland/nato-skibe-skal-rydde-tusinder-af-mine r-langs-norges-kyst
Rydning af miner prioriteres over medvirken til forhindring af invasion.

  snaphanen

  Posted: 6 august 2016 - 18:05 - Svar

  Jeg mente, da jeg blev student i 1971. Det er nærmest en generation siden. Jeg kunne tænke mig at skrive om det gymnasium. Jeg talte med Bo Bjørnvig om det for nylig, han gik to klasser over mig. Nå ja, og Jørgen Mylius også.

   Anne-Kit Littler

   Posted: 7 august 2016 - 14:46 - Svar

   Enig, jeg blev student fra Rungsted Statsskole i 1974. Vi havde “oldaevl” (Oldtidskundskab) og latin (men ikke graesk)

    snaphanen

    Posted: 7 august 2016 - 16:37 -

    nej, det var et tilvalg for gammelsproglige. De findes vist ikke mere. Vi andre kunne vælge mellem fransk og russisk

Nemo

Posted: 6 august 2016 - 18:32 - Svar

En amerikaner siger farvel til Sverige med en opsummering:

https://swedenreport.org/2015/06/02/goodbye-sweden/

  snaphanen

  Posted: 7 august 2016 - 10:26 - Svar

  Tak, den var så velskrevet, så jeg havde den da den udkom

FelixKrull

Posted: 6 august 2016 - 19:15 - Svar

invernes

Posted: 6 august 2016 - 19:33 - Svar

Fantastisk video ! alle burde se den så vi kan stanse ødeleggelsen av Vest Europa.

FelixKrull

Posted: 6 august 2016 - 20:54 - Svar

Molyneux er som saedvanlig lang i spyttet, men som de fleste andre akademikere, leder han efter en aarsagsforklaring han kan forstaa og beskrive med samfundsvidenskabelige termer. Jens Martin Knudsen var engang i radioen med et fantastisk interview om tyngdekraft, og han berettede oproert om, hvordan man i Arnold Toynbee’s tolv-binds verdenshistorie, kun kan finde en kvart side om den person, der har haft stoerre indflydelse paa historiens gang end Alexander den Store, Julius Caesar, Karl den Store og Napoleon Bonaparte tilsammen, nemlig sir Isaac Newton.

Det er ogsaa denne videnskabsblinde tolkningsramme Molyneux forfalder til, til trods for at han selv naevner at romerne var ubegribeligt lidt nysgerrige: de stagnerede teknologisk, videnskabeligt og filosofisk i 800 aar, til trods for at de havde alle forudsaetninger for en industriel revolution.

Og laengere behoever man saadan set ikke spekulere over Roms fald, men det er da vaerd at bemaerke at det begyndte at gaa hurtigt ned ad bakke for Det vestromerske Imperium nogenlunde fra det oejeblik kristendommen blev gjort til statsreligion.

Lenn

Posted: 9 august 2016 - 15:28 - Svar

Steen – du er ufatteligt god til at skrive! Din artikel om Roms fald er super!

hylle4ev

Posted: 4 december 2017 - 06:17 - Svar

Det am. försvaret betalas inte av Kina. Tror man det har man gått på ekonomiska myter propagerade av mäktiga intressen.

Leave a Comment