1
sep
Seneste opdatering: 1/9-10 kl. 1612
20 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Efter att TV4 vĂ€grat sĂ€nda den reklamfilm som Sverigedemokraterna producerat, har partiet idag tillsĂ€nt TV4 en ny reklamfilm. DĂ„ TV4 tidigare menat att den ursprungliga filmen brutit mot lagen, har SD nu försökt tillgodose de av TV4 pĂ„stĂ„dda lagövertrĂ€delserna. Detta har inte varit helt lĂ€tt dĂ„ TV4 aldrig preciserat vad det Ă€r i den ursprungliga filmen som varit olaglig – PĂ„ tvĂ€rs med juridisk expertis, och med censurkritik frĂ„n den danska regeringen som följd, har TV4 nekat oss att sĂ€nda den reklamfilm som vi avtalat om. Utan precisering frĂ„n TV4 avseende vad det Ă€r i vĂ„r reklamfilm som skulle vara lagvidrigt har det varit svĂ„rt för oss att anpassa oss efter TV4:s godtycke.
– Vi har dock gjort vĂ„rt bĂ€sta för att fĂ„ bort alla element i filmen som TV4, ens med största fantasi, kan uppleva som politiskt stötande.Vi beklagar att politisk censur förekommer i Sverige, men ser nu fram emot att fĂ„ se vĂ„r nya reklamfilm rulla i TV4 den 6-17 september. Sverigedemokraterna lanserar ny reklamfilm för TV4

Svensk valgfejde i Danmark

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man nĂŠsten tro at der den 19 samtidigt var valg til det danske Folketing: Lars Hovbakke, ph.d., lektor, Aarhus Universitet,Sverigedemokraterna kan blive den store vinder , Kasper StĂžvring NĂ„r politik bliver til moral, begynder volden og Morten Uhrskov Jensen, Lad den svenske elite stege. JP Leder: Rigtige meninger, Desuden pĂ„ P 1 i dag :Svenske valg er frie men ikke fair, og Lars Trier Mogensen og Erik Meier Carlsen: Dansk-svensk tummel. Valgstederne er Ă„bnet i Sverige. Stemmesedler og valgplakater med det  Sverigedemokraterne bliver fjernet.Det er ikke sĂ„ ligetil at fĂžlge med, og sĂ„ er Jimmie Åkesson i DR 2 Debatten i morgen:

DR 2 Debatten inviterer Sverigedemokraterne til debat

Sverigedemokraterna, Sveriges svar pĂ„ Dansk Folkeparti, stĂ„r i flere meningsmĂ„linger til at komme ind i det svenske parlament ved valget 19/9. Men svensk TV4 nĂŠgter at vise partiets valgreklame, som stationen mener hetzer indvandrere. Og formanden, Jimmie Åkesson, er ikke blevet inviteret til den den afsluttende partilederrunde pĂ„ svensk tv.Åkesson er gĂŠst i sĂŠsonpremieren pĂ„ DR2’s DEBATTEN, der viser valgreklamen i sin helhed og – i tradition med en dansk partilederrunde – giver Åkesson to minutter til at prĂŠsentere sit valgoplĂŠg.Emnet for udsendelsen lyder: Skal Sverige kopiere Danmarks udlĂŠndingepolitik? Debatten 02. september 2010 kl. 20:00 pĂ„ DR2

“Vi kan inte heller mötas utan att kunna ta varandra i handen”

af Lars Berglund, docent (nÊgtet optagelse pÄ SvD BrÀnnpunkt)

Jesus Alcala skrev pĂ„ Debatt (2010-08-29) en artikel under rubriken ”Med tĂ€ckta ansikten kan vi inte mötas” Alcala beskrev pĂ„ ett föredömligt sĂ€tt de problem som uppstĂ„r i vĂ„rt sekulariserade, moderna samhĂ€lle nĂ€r muslimska kvinnor krĂ€ver att fĂ„ bĂ€ra heltĂ€ckande klĂ€der i offentliga och andra miljöer.

NĂ€r jag lĂ€ste denna artikel kom jag osökt att tĂ€nka pĂ„ den debatt som uppstod nĂ€r en ung, muslimsk kvinna, i samband med en TV-intervju, vĂ€grade att skaka hand med författaren Carl Hamilton. Det Ă€r klart att Hamilton blev förnĂ€rmad över denna oartiga provokation.(Newsmill 2008-11-04) ”Vem skall anpassa sig till vem”, undrade han och ansĂ„g att folk bör ta seden dit de kommer. Och han frĂ„gade sig: ”Vad vill de?

Finns det fler omrĂ„den dĂ€r olika religiösa minoriteter anser sig krĂ€nkta och diskriminerade om de inte fĂ„r göra vad de vill. GĂ€ller det ocksĂ„ barnuppfostran, relationen man och kvinna, hierarkier pĂ„ arbetsplatsen, bestraffning av oliktĂ€nkande?” Ja, man kan ju undra vad vi har att vĂ€nta oss i denna nya, sköna vĂ€rld eftersom flera framtrĂ€dande representanter för muslimerna i Sverige vid flera tillfĂ€llen krĂ€vt att de skall fĂ„ anvĂ€nda de muslimska sharialagarna istĂ€llet för vĂ„ra lagar.

Ett annat fall som upprört mÄnga gÀller en 28-rig muslimsk man. Han vÀgrade nÀmligen att ta en kvinnlig chef pÄ arbetsförmedlingen i hand nÀr han sökte en praktikplats. PÄ grund av detta fick han inte praktikplatsen. Och hans ekonomiska ersÀttning drogs in. Mannen Äberopade dÄ att han inte tog frÀmmande kvinnor i hand av religiösa skÀl. Han ansÄg sig diskriminerad och vÀnde sig dÀrför till diskrimineringsombudsmannen, DO, som i sin tur krÀvde100.000 kronor i skadestÄnd för mannen. I vÄras fick han ett skadestÄnd pÄ 60.000 kronor frÄn arbetsförmedlingen.

Nyligen anmÀldes Àven en överlÀkare pÄ Lunds Lasarett för diskriminering. En muslimsk kvinna pÄstÄr nÀmligen att lÀkaren blivit rasande nÀr hon vÀgrat att ta honom i hand vid ett sjukbesök. Hon pÄstÄr att lÀkaren tvingat henne att skaka hand med honom. Fallet Àr nu uppe hos DO.

För mÄnga Är sedan var jag inbjuden att bo hos en japansk vÀn i staden Kyoto. Min japanske vÀns pappa och mamma bodde ocksÄ hos sonen vid tillfÀllet. NÀr jag anlÀnde flyttade mamman till nÄgra slÀktingar, men pappan stannade kvar. Jag var dÄ medveten om att japanerna av hÀvd inte heller tar varandra i hand nÀr de hÀlsar pÄ varandra. IstÀllet hÄller de armarna intill sidan av kroppen och bugar. Men detta sÀtt att hÀlsa pÄ Àr inte kopplat till nÄgra religiösa förestÀllningar. Ty, nÀr de hÀlsar pÄ utlÀnningar tar de lika gÀrna i hand.

NĂ„vĂ€l, pĂ„ kvĂ€llen första dagen satt sonen, pappan och jag och pratade. Sonen bjöd pĂ„ danskt brĂ€nnvin i dricksglas. Pappan var snart mycket pĂ„verkad. Han blev eldröd i ansiktet och stirrade pĂ„ mig med en barsk uppsyn. Efter en stund morrade han fram nĂ„got till sonen som jag inte begrep. Sonen svarade irriterat och jag undrade vad det gĂ€llde. Det Ă€r ingenting, sa han, pappa vill bara ha svar pĂ„ en frĂ„ga som han undrat över lĂ€nge. Bry dig inte om honom. Men han fĂ„r gĂ€rna stĂ€lla en frĂ„ga till mig, sa jag. OK dĂ„, pappa undrar varför ni vĂ€sterlĂ€nningar alltid tar varandra i handen nĂ€r ni hĂ€lsar. Det svarar jag gĂ€rna pĂ„, sa jag. Vi hĂ€lsar med höger hand och lĂ„ter den andre personen ta den. Det betyder att vi har fredliga avsikter, det Ă€r ett tecken pĂ„ vĂ€nskap. Varför dĂ„, undrade pappan nĂ€r sonen översatt vad jag sagt. Jo, vi strĂ€cker ju fram vĂ„r svĂ€rdshand, svarade jag, och dĂ„ förstĂ„r den andre att vi har fredliga avsikter. Pappan blev plötsligt nĂ€stan nykter och log förvĂ„nat med stora ögon och öppen mun. Han sĂ„g ut som om han drabbats av en stor uppenbarelse! Va, Ă€r det dĂ€rför, ropade han högt mĂ„nga gĂ„nger pĂ„ japanska – a so desuka, a so desuka! Sonen sĂ„g oerhört lĂ€ttad och glad ut. Nu ligger du bra till hos pappa, sa han, för ingen har kunnat ge honom en vettig förklaring pĂ„ denna frĂ„ga tidigare.

NĂ€sta morgon nĂ€r jag skulle gĂ„ pĂ„ toaletten kom pappan springande och strĂ€ckte fram handen, good morning, good morning! NĂ€r jag kom ner till frukost strĂ€ckte han fram handen igen och log vĂ€nligt – welcome, welcome! Sonen var nöjd. Jag var nĂ€stan accepterad som en medlem i familjen.

Nu undrar jag om nÄgon förklarat för muslimerna som bor i Sverige varför vi tar varandra i handen och varför vi uppfattar det som en fientlig handling nÀr nÄgon vÀgrar att ta en framstrÀckt hand? Vi skakar hand nÀr vi hÀlsar pÄ en annan person, nÀr vi tackar för nÄgot och nÀr vi sÀger adjö. Det Àr en fredlig, social gest och kroppskontakt som varit, och Àr, grundlÀggande för den sociala samvaron i vÄr kulturkrets sedan tusentals Är tillbaka. Det borde alla muslimer som kommer till Sverige bli upplysta om. Om vissa av dem ÀndÄ krÀver att fÄ behÄlla alla sina etniska och kulturella vanor med Äberopande av religiösa skÀl, oberoende av om de strider mot vÄra, dÄ borde de övervÀga om det inte vore bÀst att emigrera till ett annat land dÀr deras krav inte ger upphov till allvarliga konfrontationer.

Jesus Alcala skrev att vi inte kan mötas med tÀckta ansikten. Men vi kan inte heller mötas utan att kunna ta varandra i handen.

Lars Berglund, docent

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

20 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Malene Fenger-GrĂžndahl [!] udlĂŠgger romaernes historie i Europa – de er Ă„benbart de mest uskyldige mennesker i verden – det er kun os, de racistiske vĂŠrtsbefolkninger der konstant forfĂžlger eller misforstĂ„r dem, nĂ„r vi bliver “kulturberiget” af deres mangfoldighed 😉 BemĂŠrk, hvordan journalisten agerer mikrofonholder og stiller de rigtige PK-spĂžrgsmĂ„l, der kan bekrĂŠfte MFG i hendes vanvittige pĂ„stande. http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/Udsendelser/2010/08/27121516.htm Den 7. juli i Ă„r udviste den danske stat 23 rumĂŠnske romaer, som havde opholdt sig i landet. Romaernes historie handler om en udstĂždt minoritet , der generelt er blevet regnet for et fremmedelement i de samfund, hvor de har slĂ„et… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Er Sverige bagud ? Debat pÄ P1

http://www.dr.dk/P1/P1Debat/Udsendelser/2010/09/02143030.htm

Er Sverige foran og bedre end os danskere til at hÄndtere ytringsfrihed eller er de bagud og indsovsede i politisk korrekthed og censur.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  steen

Nja, det er jo det samme bedrevidende sludder, man har hĂžrt sĂ„ mange gange fĂžr fra Drude, men Erik Meyer Carlsen er god – han virker helt rĂžrt af indignation pĂ„ et tidspunkt og stĂ„r op mod alt hvad hun kommer med af vanvittige beskyldninger om racisme og dĂ„rligt menneskesyn. Drude tror Ă„benbart, at hvis alle er lige meget vĂŠrd, sĂ„ betyder der ogsĂ„, at alle og enhver ogsĂ„ har lige meget ret til at bo i Sverige ( bare ikke i nĂŠrheden af Drude Ă„benbart 😉 ) – og at svenskerne bare har at klappe og se glade ud,… Read more »

Morten - - -
Morten - - -
10 years ago
Reply to  steen

LTM er utvivlsomt et TÞger-produkt. Han bliver mÄske et problem, den dag Politiken skal have bedre chefredaktÞr. Og det mÄ vi hÄbe for avisen, at den fÄr. MÄske et problem, fordi han tilsyneladende ikke er for blufÊrdig eller forfÊngelig til at mene det, han bliver bedt om at mene. Det kan man pÄ det nÊrmeste lÊse ud af hans klummer, forekommer det mig. SÄ det kan vel tÊnkes, han bare sadler om.

Politiken har medarbejderpotentialet til engang i en fremtid at blive en god avis, teoretisk set ogsÄ rigtigt god. Gid det mÄ blive udfoldet.

– – –

Morten - - -
Morten - - -
10 years ago

Danskere og svenskere her pÄ bloggen: Kig forbi William Jansens blog og se interessante betragtninger angÄende indslaget.

http://bohemianrhapsody.dk/2010/09/01/dreams-feel-real-while-were-in-them-it-is-only-when-we-wake-up-that-we-realize-that-something-is-actually-strange/

TankevĂŠkkende citat, der passer pĂ„ Danmark i 80’erne – og Sverige i 10’erne.

HervÊrende LFPC berettede for nylig om den fornemmelse det er at vÄgne op af en sÊlsom drÞm, der, mens den stod pÄ, forekom helt naturlig: Ubekvemme fakta, ubekvem fremtid.

– – –

JohannaV
JohannaV
10 years ago

Jag delar statsvetaren Andreas Johansson Heinös Äsikt om filmen:
http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2010/08/taktiskt-misstag-av-sverigedemokraterna.html#comments

Jag blev faktiskt glad nÀr TV4 vÀgrade oss reklamplats.
Vi hade en chans att framstÀlla oss som varma SverigevÀnner som kan dra till sig vÀljare frÄn alla grupper. Vi tog den inte. TvÀrtom, jag skulle tro att mÄnga tveksamma vÀljare avskrÀcks av en sÄdan hÀr film.

Den censurerade varianten Àr inte mycket bÀttre, tyvÀrr. Jag hoppas vÀljarna inte gÄr in för att se originalet.

För en varm valfilm med glimt i ögat, se:

http://valaffisch.se/wordpress/2010/08/30/ny-valfilm-men-vems-ar-den/

Jonny
Jonny
10 years ago
Reply to  JohannaV

Du hĂ„ller med Johansson Heinö om att filmen “bekrĂ€ftar de allra mest fördomsfulla bilderna av partiet”, d.v.s. “bilden av partiet som oseriöst, extremt och frĂ€mlingsfientligt”? Jaha, om “den grupp som Ă€nnu tvekar inför partiet” skrĂ€ms bort av den hĂ€r filmen sĂ„ fĂ„r det vĂ€l bli sĂ„ dĂ„. Men vi fĂ„r vĂ€l hoppas pĂ„ att mĂ„ngas bild av svensken inte bekrĂ€ftas. Kan du inte istĂ€llet med egna ord beskriva vad du kĂ€nner/uppfattar som sĂ„ “grovt”? Citerar ett annat inlĂ€gg som du kan argumentera mot i ditt svar: “Den kritik som framförs frĂ„n SD:s egna sympatisörer Ă€r litet svĂ„rare att begripa sig… Read more »

Victor
Victor
10 years ago

Hvis nogen af jer ikke ved, hvad I skal lave 21.45 i aften, kunne I jo se tyske ARD:

http://programm.ard.de/Programm/Sender//hart-aber-fair/eid_281065990908947?sender=28106&list=main#top

Gauss
Gauss
10 years ago

FullstÀndigt lysande om det nu Àr denna version som TV4 visar. NÀstan Ànnu bÀttre Àn den ocensurerade. Budskapet solklart, utan att avskrÀcka kÀnsliga stackare. Fantasieggande med pixlingen. Leder nyfikna rÀtt vidare till hemsidan för vidare info.

LÀr ocksÄ i förlÀngningen bli en absurd effekt för TV4 nÀr tittarna jÀmför versionerna och undrar vad det var som var sÄ farligt med originalet.

Angantyr
10 years ago

Det er genialt at SD nu forsÞger at fÄ TV4 til at acceptere en ny reklamefilm. Selvom en ny reklamefilm mÄ lempe lidt pÄ de barske kendsgerninger, sÄ vil det sikkert rykke, selv hvis en politisk korrekt reklamefilm fra SD gÄr igennem.

Mette
Mette
10 years ago

Steen. Har I set den her leder fra i dag? Det er trods alt DK’s stĂžrste avis, og i gĂ„r satte den hele fire sider af til sagen, der i blandt forsiden.

http://jp.dk/opinion/leder/article2168732.ece

Mette
Mette
10 years ago
Reply to  steen

Steen.

Det var slet ikke ment som en kritik eller et pres, men som en lille hjÊlp fra en relativt grundig avislÊser, der modtog sin avis prÊcis kl. 5:08. Jeg ved jo ikke, hvor systematisk, I gÄr til vÊrks, og der vil altid vÊre noget, som man ikke fÄr tid til. I forvejen er det svÊrt at forstÄ, at I kan nÄ sÄ meget. Og sÄ for egen regning.

Fredrik
Fredrik
10 years ago

LĂ„t oss förflytta oss tillbaka till den 1 september 1939. Hitlers styrkor har just pĂ„börjat invasionen av Polen. En vecka tidigare har en ”nonaggressionspakt”, d.v.s. en allians tillkĂ€nnagivits mellan Tyskland och Sovjet. Kommunister över hela vĂ€rlden blir först lika överraskade som alla andra. Nazism och kommunism var ju dödsfiender, trodde man, men nu en vecka senare stödjer komintern helhjĂ€rtat den tusenĂ„riga vĂ€nskapen mellan de bĂ„da folken, som ju alltid hade varit ödesbestĂ€md. Churchill talar samma dag i parlamentet för att stĂ€lla ett ultimatum mot den tyska aggressionen men blir genast utbuad av labours vĂ€nsterflygel, som överöser honom med invektiv och… Read more »

Gunnar Biering
Gunnar Biering
10 years ago
Reply to  Fredrik

Fredrik,
– bortset fra, at Churchill fĂžrst blev minister d.3. september 1939 (marineminister) og premierminister d.10. maj 1940 – sĂ„ er det en tankevĂŠkkende parallel, du trĂŠkker. Faktisk var holdningen i Vesteuropa overfor Nazityskland noget i retning af det, du antyder, lige frem til Hitlers annektion af Tjekkoslovakiet i 1938.

Hvem skal have ĂŠren af at spille Tjekkoslovakiets rolle i vores tid?

Fredrik
Fredrik
10 years ago
Reply to  Gunnar Biering

Ja, det finns oerhört mĂ„nga paralleller mellan nu och dĂ„. Det jag frĂ€mst vill lyfta fram Ă€r det fiktiva argument som aldrig hördes pĂ„ den tiden att “Alla tyskar Ă€r inte nazister” lika vĂ€l skulle ha kunnat föras fram pĂ„ den tiden, om det hade funnits nĂ„gon dĂ„ som kunde bedriva en lika sofistikerad psykologisk krigföring mot de vĂ€sterlĂ€ndska demokratierna som den som idag bedrivs mot samma vĂ€sterlĂ€ndska demokratier. Argumentet har lika mycket och lika lite relevans för tyskar som för muslimer, men det hade kunnat fungera lika bra dĂ„ för den som ville underlĂ€tta för demokratins fiender. Det faktum… Read more »

Marius
Marius
10 years ago

Det er flot medieanvendelse!