28
mar
Seneste opdatering: 3/6-14 kl. 1921
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jeg ville have forsvoret, at jeg nogensinde skulle fÄ noget at gÞre med Stieg Larssons krimier pÄ fÞrste hÄnd, jeg husker ham fra hans Expo tid, det var rigelig svensk kommunisme til mig. Men da jeg nu befinder mig i Sverige og det magede sig sÄdan at der ogsÄ var et TV apparat der i gÄr aftes sendte Luftkastellet der blev sprÊngt tÊnkte jeg, at jeg mÄske ville overleve at fÞje mine svenske venner. Jeg indvilligede af hÞflighed.

Millenium filmene er ikke billigproduktioner. Filmen var flot lavet og spĂŠkket med gode skuespillere, og jeg var trukket ind i den fra starten. Problemet var mere, hvad det hele egentlig handlede om. Larssons heltinde Lisbeth Salander er en figur, der stritter ud i alle retninger, selvom Noomi Rapace spiller hende i Ă©n eneste toneart og uden at fortrĂŠkke en mine. Hun er politisk korrekt skikkelse ( “karakter”, det er derfor jeg ikke skriver det), sĂ„ derfor er hun i enhver henseende et offer for overgreb og uretfĂŠrdighed, sindbilledet pĂ„ den moderne, politisk skolede svenske kvinde.

Hun er voldsoffer, offer for statsligt overgreb og seksuelt misbrugt. Dertil har hun lesbiske, anorektiske og autistiske tilbÞjeligheder og trÊk. Ikke sÄ underligt at hun ikke trak pÄ smilebÄndet i hele to timer. Ikke én gang lignede hun en nogenlunde almindelig ung kvinde, hun er dybfrossen som en poulard.

I filmens fÞrste halvdel er hendes hoved bandageret efter et skud, i den anden halvdel er hun udklÊdt som en overvintret punker med hanekam og nÊseringe. Larsson skulle have forestillet sig hende som Pippi LangstrÞmpe som voksen. Det har krÊvet en vÊldig god fantasi at gÞre Pippe sÄ hypervoldelig.

Da det hele var overstÄet, mÄtte jeg Google plottet. Jeg har stadig ikke forstÄet det, men jeg mÄ vel se fortsÊttelsen pÄ sÞndag. Disse tre Larsson krimier har indtjent en milliard kroner til Kommunistisk Arbejderforbunds UmeÄafdeling, eller hvem der nu ender med at fÄ dem. Den gennemsnitlige krimilÊser mÄ vÊre kvikkere i opfattelsen end jeg selv er. MÄske man skulle holde sig til kommisÊr Maigret spillet af Jean Gabin, en gubbe Salander og Larsson ville elske at hade: Et ganske normal, a- eller heteroseksuel sur mand. Om det var Larsson eller kun hans Salander, der er voldspervers, ved jeg ikke, men dette er nok den dÄrligste, mest ucharmerende reklame, Sverige kan fÄ i udlandet.

Diversity leads to a drop in trust

An article in the most recent edition of social science magazine Mens & Maatschappij (Man and Society) claims that the greater the ethnic diversity in Amsterdam neighborhoods, the lower the sense of well being of its residents. The article claims that “a higher number of non-Western immigrants leads to a reduced sense of security and well-being among residents. A larger number of Western immigrants leads to an increased trust in the quality of life and future of the neighborhood”. The article is written by three researchers basing their conclusions on existing data bases.
The provided summary of the abstract reads, “This research investigates whether Robert Putnam’s (2007) well-known findings on the negative influence of ethnic diversity on social cohesion hold in Amsterdam. In the present study neighbourhood trust is the measure of social cohesion. Using data from the ‘Living in Amsterdam’ monitor ( Wonen in Amsterdam, 2007 ), multilevel analysis shows that neighbourhood trust is lower in ethnically diverse neighbourhoods. Furthermore, the percentage of first generation non-Western immigrants and second generation non-Western immigrants is also negatively related to neighbourhood trust. The percentage of second generation non-Western immigrants affects neighbourhood trust more strongly than the presence of first generation non-Western immigrants. In addition, the effect on neighbourhood trust differs for various non-Western ethnic groups. Neighbourhood trust is higher in neighbourhoods with a large percentage of immigrants from the Dutch Antilles and trust is lower in neighbourhoods with a higher presence of Moroccans.” Study Claims Non-Western Immigrants Reduce Trust in Amsterdam Neighborhoods. (Robert Putnam: E Pluribus Unum: Diversity and Community in the Twenty-first Century The 2006 Johan Skytte Prize Lecture, pdf.)

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] sĂ„ jeg af hĂžflighed over for min vĂŠrtinde en enkelt, svensk milleniumfilm, som jeg skrev om i En kommunistisk heltinde i postkommunismen. Det bedste jeg imidlertid nogensinde har lĂŠst dette perverse forfatterskab, er naturligvis skrevet […]

trackback

[…] Det sĂ„ jeg selv i TV i Sverige, da jeg boede der i fire mĂ„neder fĂžrst pĂ„ Ă„ret, og jeg skrev lidt om den den 28 marts. Salander er tungt fordĂžjelig kost, hun er en konstrueret pĂ„stand, en dĂžd papfigur der fremfĂžrer […]

trackback

[…] Det sĂ„ jeg selv i TV i Sverige, da jeg boede der i fire mĂ„neder fĂžrst pĂ„ Ă„ret, og jeg skrev lidt om den den 28 marts. Salander er tungt fordĂžjelig kost. Findes der overhovedet nogen svensk krimi, der ikke er et […]

trackback

[…] Jeg fortalte forleden om den temmelig sĂŠrprĂŠgede oplevelse det var, at komme til at se en af Stieg Larssons Millenium film, som nu – surpris – skal til Hollywood. Det er glĂŠdeligt at Wall Street Journals MICHAEL C. MOYNIHAN heller ikke hverken forstĂ„r plottet, eller bryder sig om hans agitprop. Han myrder lige Henning Mankel og Liza Marklund, nu har er i gang, men de kan jo vĂŠre ligeglade fra deres millionĂŠrtilvĂŠrelser: […]