7
nov
Seneste opdatering: 21/1-19 kl. 0956
28 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Se filmen: PALME Regi: Kristina Lindström och Maud Nycander Med: Lisbet Palme, Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Desmond Tutu m.fl. Längd: 1 tim 45 min

En h√łj mand g√•r bagfra op p√• Olof Palmes venstre side, l√¶gger h√łjre arm om ham og sp√łrger om han er Olof Palme. Et skud fra en Smith og Wesson 345 Magnum fl√¶nser hans aorta h√łjt oppe. Morderen skyder med den frie venstre h√•nd. Han m√• have v√¶ret d√łd sekunder efter han ramte fortovet ud for Dekorima p√• Sveav√§gen. Ikke ti kirurger p√• stedet havde kunnet reddet hans liv.

PALME begynder med mordet og spoler bagl√¶ns. Jeg var med et blandet, internordisk selskab i Grand Teatret i g√•r og se filmen om Olof Palme, og det er lige f√łr, at det gode norsk-svensk selskabs kommentarer bagefter var det interessanteste. Filmen er dog sev√¶rdig for os der gjorde perioden med, f√łrst og fremmest p√• sin rigdom af fotos og filmklip, og p√• venner og families mere personlige beretninger om Palme, men det er og bliver et retoucheret, forsk√łnnet portr√¶t af Olof Palme, og man undrer sig over at det √•benbart ikke er muligt at lave noget skarpere her 26 √•r efter mordet p√• Sveav√§gen. En s√•dan film kunne formentlig ikke have Lisbeth Palme, de tre s√łnner og families n√¶rmeste venner med som gennemg√•ende medvirkende.

Navnlig Palmes elit√¶re barndom og ungdom st√•r st√¶rkt i filmen. Der er ingen tvivl om, at han er lynende begavet, temperamentsfuld og efterh√•nden ogs√• veluddannet, hvilket ikke n√łdvendigvis skal forveksles med politisk t√¶ft. 1960 erne er Palmes glanstid ligesom det er Sveriges. Det bare drejer sig om at fordele de formuer landet tjener. Det er denne b√łlge, der b√¶rer ham oppe, og filmen kan ikke skjule, at da han d√łr som 59-√•rig, har han passeret zenith og hans idealisme f√•et mange ridser i lakken i m√łdet med virkeligheden. Han l√¶nges v√¶k fra svensk indenrigspolitik, efter sigende til en generalsekret√¶rpost i FN.

1970 og 80- erne viser en mindre vellykket, men stadig arrogant Palme, der giver sig ud i udenrigspolitiske fantasterier samtidigt med at Socialdemokratiet mister magten for f√łrste gang i 44 √•r.

Danske anmeldere er temmelig kritikl√łst begrejstrede. Berlingske mener den er ‘mesterlig’. Det er den ikke. Den er interessant fordi Palme er interessant, ellers er den ganske ordin√¶r. De l√¶gger ikke m√¶rke til, hvor let filmen g√•r henover de m√łrkere sider. Nogle omtales n√¶nsomt i forbifarten: IB aff√§ren, Geijer aff√§ren, Cuba talen, som er Palmes hyldest til Castro og Cuba afleveret medens cubanske socialdemokrater sidder f√¶ngslet i Castros Gulag.

Palmes kritik af USA, Israel, Chile, Portugal, Gr√¶kenland, Sydafrika er frontal, mens han er – trods det at han er antikommunist – ganske tavs og lamefrom overfor DDR og Sovjet og endda hylder folke- og massemorderen Pol Pot med ordene “‚ÄĚen stor seger f√∂r folkens r√§tt att best√§mma √∂ver sitt eget √∂de‚ÄĚ. Om ayatollaherne i Iran sagde han, at de “‚ÄĚbygger upp sina demokratiska institutioner med pedantisk noggrannhet”. Om Gaddafis diktatur sagde han, at det er ‚ÄĚi linje med v√•r politik‚ÄĚ. Den danske Schl√ľter-regering sammenlignede han med milit√¶rjuntaen i Argentina. Palmes ford√łmmelse af bombningen af Hanoi i julen 1972, var sand og rigtig i ‘sakfr√•gan’, men det er ikke s√•dan man kritiserer en allieret, der garanterer ens frihed.

Er det en stor statsmands vurderinger og sunde d√łmmekraft? Nej, nok var han en us√¶dvanlig begavet, karismatisk politiker, der vakte opsigt ved sit frisprog, men hans politiske kompas var helt up√•lideligt, impulsivt og uden overblik. Han vil alligevel g√• over i historien og mytologien alene af den grund, at han blev myrdet og m√•ske fordi s√• lysende begavelser nu om stunder holder sig langt v√¶k fra det politiske liv.

I Danmark vil han blive husket og dyrket af socialdemokrater og fordi Skjoldsgade p√• √ėsterbro kom til at hedde Olof Palmesgade, men i biografen var der ikke √©n blandt publikum, som var under 45 og som alts√• var yngre end tyve, da han blev myrdet. Om tyve √•r er han en lyd, nogen nok synes de har h√łrt et eller andet sted, ligesom Hjalmar Brantings Plads, der ligger et stenkast fra hans gade.

Filmen g√łr meget ud af “Palme-hatet” som noget helt exceptionelt, et s√¶rligt matyrskab som bare Palme skulle udholde. Det var slemt nok, men ikke v√¶rre end s√• mange politikere oplever. Hadet mod Mona Sahlin har v√¶ret enormt. Ville Pia Kj√¶rsgaard kunne g√• uden livvagter gennem K√łbenhavns gader til en biograf med sin mand? Er sm√¶detegningerne af hende mildere end dem af Palme?

Da jeg kommer ud i Mikkel Bryggersgade bagefter t√¶nker jeg, hvor √¶rgerligt det var, at Palme ikke kom til at leve under og efter verdenskommunismens kollaps, – i det lys kom mordet i 1986 Palmes efterm√¶le belejligt – og at filmen ikke er den film, den kunne og burde have v√¶ret. Han har ikke v√¶ret d√łd l√¶nge nok.

Trods det er den v√¶rd af se for alle interesserede, der vil mindes den svenske verden af i g√•r, som trods det at ikke alle har opdaget det, er forsvundet for evigt. Mordet p√• Palme var begyndelsen til enden for et svensk selvbillede, det ikke virker helt psykisk sundt at dyrke og opretholde endnu s√• l√¶nge efter. Jeg var i Sverige, da det skete. Mit Sveriges-billede har ikke v√¶ret det samme siden dengang. I 1992 kommer den sv√¶re √łkonomiske krise og masseindvandringen l√łber amok. I 2003 myrdes Anna Lindh af en serbisk nationalist, man ikke lykkes med at erkl√¶re utilregnelig og derefter hastigt stuver af vejen, og resten er…..hverdag p√• bloggen n√•r jeg udholder at iagttage det.

(“Den selektive dikaturkritik” er et l√•n fra Per Ahlmark og om bordel-Geijer aff√¶ren sendte Veckans Brott p√• SVT i g√•r – fra minut 28:15. Eget foto af studenten Palme er taget fra biografl√¶rredet.)

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

28 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Pludselig sn√¶vrede disse tredive lange √•r ind til f√• minutter, og jeg blev ¬†mindet om, hvor kort livet er. Det kunne have v√¶ret i g√•r, Palme blev myrdet, og jeg g√łs. Mediepropaganda virker. Folk i al almindelighed tror, Christer Petterson gjorde det, og det er kommet op igen p√• det seneste. Ikke mange ved mere om Palmemordet end kriminologprofessoren Leif GW Persson, som har siddet med alle akterne. Han udelukker Christer Petterson, se selv, hvad han siger om det.¬†“Sporene f√łrer direkte ind i statsapparatet,” siger han, og derfor bliver det aldrig opklaret. Siger jeg. Petterson, glem det.” Der bliver… Read more »

trackback

[…] Hovedet r√•dnede fra og med Olof Palme, og nu r√•dner landet s√• nogle √•rtier senere. Palme var en h√łjtbegavet fantast, siden har lederne ‚Äď bortset fra de ret solide Ingvar Carlsson og G√∂ran Persson ‚Äď kun v√¶ret […]

trackback

[…] om Palme, som jeg kommenterede efter jeg s√• den i biografen i 2013, er stadig meget v√¶rd at se. Den er oplysende og afsl√łrende, […]

trackback

[…] F√¶llesskabet – √łh, solidariteten med j√łderne, f.eks., kom de i tanker om efter Stalingrad. Svenskerne er – er jeg ked af at sige – dybest set et foragteligt folk. Intet under, de hader sig selv og vil d√ł. ¬†Der er gudskelov mange glimrende ¬†undtagelser, og udl√¶ndinge skal m√•ske indskr√¶nke sig til at foragte eliten, 20 000 personer ¬†if√łlge Anders Isaksson. Den er ogs√• slem. Du har aldrig m√łdt en skiderik, f√łr du har m√łdt den svenske overklasse. Oluf Palme var en af dem. […]

trackback

[…] 13 procent af svenskerne nu i 2014 stemmer SD, er det en 39 √•r forsinket prostest mod Olof Palme og Anna Greta Leijon. Det er sent at protestere, men det har ikke v√¶ret muligt f√łr, fordi emnet […]

trackback

[…] at v√¶re d√łde til den tid, ellers har Sverige jo en vis tradition for at ekspedere dem derhen. Palmemordet var efter alt at d√łmme en intern, politisk aff√¶re, som var for smertelig for Sverige at erkende, […]

trackback

[…] 2 i aften: Palme 22:40 – 23:40 p√• Svensk dokumentarserie fra 2012 som er filmen, jeg s√• for halvandet m√•ned siden.) I inslaget, p√• Syria News som √§r en regimstyrd tv-station, uppgavs att de tillresta […]

trackback

[…] Af og til vil man ogs√• gerne krediteres: JP Dobbeltmoralens vogter 95 ud af 337 ord stammer fra min anmeldelse: Sankt Olofs selektive diktaturkritik. […]

Sugel
8 years ago

√ėjenvidnernes beretninger har haft en central plads i efterforskningen og de er blevet diskuteret igen og igen i de mange b√łger og andre skildringer om mordet. Det har v√¶ret diskuteret med hvilken v√¶gt man skal tro de til tider mods√¶tningsfyldte forklaringer, og der er stillet sp√łrgsm√•l ved politiets og anklagemyndighedens brug af √łjenvidnerne.

HH
HH
8 years ago

Jag tackar Nils f√∂r de resoluta raderna. Men nog skulle man v√§l kunnat konstatera om planet var nerskjutet. Eller? Om kulh√•len av vapnen fr√•n livvakten Ranallo och soldaterna kom INIFR√ÖN m√•ste de ju haft en annan storlek UITFR√ÖN. Om man t√§nker sig att planet b√∂rjat brinna och ammunitionen exploderat vill s√§ga. Jag har bara under min v√§rnpliktstid skjutit med Mauser, Luger och K-pist och √§r inte expert. Det kanske fanns andra vapen ombord. Och precis som sagts tidigare – h√§rvan av mots√§gelser, motst√•ndet mot generalsekreteraren som s√§kert fanns, antyder en konspiration. Men vad var det f√∂r andra flygplan? N√•gonstans l√§ser… Read more »

Le Chiffre
Le Chiffre
8 years ago

Ja, det er en aldeles fremragende dokumentar. Der er en hel del mere om mordet p√• samme YouTube-kanal, men pas p√• med at blive hvirvlet ind. Det kan ryge megen tid p√• den konto. For at h√¶fte en ende p√•: Programredakt√łren, Lars Borgn√§s, skrev i sin bog ‘Nationens intresse’ fra 2011 (den blev vist ogs√• omtalt p√• n√¶rv√¶rende blog), at incitamentet for det politiske system til at tage sagen op skulle v√¶re, at der var politisk gevinst at hente p√• en eventuel opklaring, eller p√• blot at hvirvle sagen op igen. S√•dan opererer det politiske system. Det er der √•benbart… Read more »

Le Chiffre
Le Chiffre
8 years ago

Alt i orden. Som sagt var det også i pedantafdelingen.

Jeg har – som antydet – besk√¶ftiget mig ret intensivt med mordet. Hvis du vil afs√¶tte 2¬Ĺ time, vil jeg klart anbefale denne her udsendelse, “Mannen, mordet, mysteriet”, i stedet: http://www.youtube.com/watch?v=0Y2PVXybp6Y&feature=plcp

Programmet om politisporet er en alt for rodet omgang.

Le Chiffre
Le Chiffre
8 years ago
Reply to  steen

Ja, den er i tre dele. Anden del er en skarp analyse og en falsifikation af mistankerne mod Pettersson. Tredje del udfolder et ret velunderbygget, alternativt motivbillede. Det er særdeles interessante og velgjorte programmer.

Le Chiffre
Le Chiffre
8 years ago

I pedanthj√łrnet, m√•ske, men der er alts√• rod i beskrivelsen af mordet. (Hvor kommer den i √łvrigt fra, det vises/rekonstrueres jo ikke i filmen, der er i √łvrigt er aldeles fortrinlig.) 1) Morderen lagde med god sandsynlighed en h√•nd p√• Palmes skulder; men i fald var det, iflg. vidnebeskrivelsen, den venstre og ikke den h√łjre. 2) Det eneste vidne, der kan besvare sp√łrgsm√•let om morderen tiltalte Olof Palme var hustruen Lisbet. Hun har aldrig sagt noget desang√•ende – man ved ikke, om morderen tiltalte Palme. Slet ikke hvad han eventuelt skulle have sagt. 3) Hvis det var en Smith &… Read more »

Le Chiffre
Le Chiffre
8 years ago
Reply to  steen

Det g√łr den ikke. Renstam m√•, venligt sagt, siges at have udviklet sin helt egen teori om mordet og hvordan det skete. I dette klip – http://www.youtube.com/watch?v=uZdU3L8CPnM – fra 12 minutter og frem, er der en meget n√łje rekonstruktion af selve mordet. Forud g√•r i √łvrigt en tilsvarende n√łje rekonstruktion af Palmes dag, den 28/2 1986. Der er en, alvorlig fejl ved rekonstruktionen; men den er irrelevant for selve mordets forl√łb. Den kan vi eventuelt vende tilbage til. Ja, detaljerne kan hurtigt blive omfattende; men for en ordens skyld: Vidneopt√¶llingen er ikke helt n√łjagtig. von Birchan var ikke vidne; men… Read more »

Stefan Borg
Stefan Borg
8 years ago

Aprop√• piloter: mellan 1973 och 1983 var jag sj√§lv f√§ltflygare i flygvapnet, drakenpilot. 1982 tror jag att det var var jag utl√•nad fr√•n F16 till F13 i Norrk√∂ping. Sent om eftermiddagen f√•r jag och de andra piloterna veta att vi ska flyga hederseskort n√§sta dag med fyra flygplan. F√∂r vem, undrar vi. F√∂r Ceaucescu svarar divisionschefen. Order uppifr√•n… Bara en kort tid tidigare hade jag l√§st Paul Gomas bok om tiden han tillbringade i ett rum√§nskt f√§ngelse, och torterades, som olikt√§nkande. Efter en s√∂mnl√∂s natt g√•r jag in till divisionschefen och ber√§ttar att jag inte t√§nker flyga om jag skulle… Read more »

HH
HH
8 years ago

Tack till Steen och PK f√∂r raderna. Jo, jag har ocks√• h√∂rt historien om Palme som tillt√§nkt generalsekreterare f√∂r FN men det var kanske andra r√∂ster. Och tydligen var han, trots sin obestridliga intelligens, inte m√§nniska att matcha denna roll. F√∂r Hammarskj√∂ld var det en annan sak – han blev ju helgonf√∂rklarad i USA n√§r han lyckades l√∂sg√∂ra ett antal amerikanska flygare som fastnat i Kina. Och boken V√§gm√§rken som till en b√∂rjan s√•gs med misstro bland honoratiores i Sverige har alltid varit en stors√§ljare i USA. Amerikanska v√§nner till mig talar alltid om boken. D√§r heter den Vagmarken och… Read more »

Nils
Nils
8 years ago
Reply to  HH

Det siger ikke s√• meget om Palme, men Kebnekaise skete fordi Kiruna gav en h√łjde til nordm√¶ndene, som svarede til lidt under toppen p√• bjerget. Det kan v√¶re lidt sv√¶rt at forklare, hvorfor det ikke var svenskernes skyld, at ulykken skete, og m√•ske er det derfor, der ikke har st√•et s√• meget om det. Nordm√¶ndene opfattede det efter alt at d√łmme s√•dan, at de var clearet til at g√• ned til den p√•g√¶ldende h√łjde, men flyet var ikke i et omr√•de, der var kontrolleret af Kiruna. Nordm√¶ndene havde selv ansvaret for at navigere, hvilket turde v√¶re helt indlysende og selvf√łlgeligt… Read more »

Nils
Nils
8 years ago
Reply to  steen

Store ulykker kr√¶ver store forklaringer s√• FNs generalsekret√¶r KAN ikke bare skvatte ned med en flyver. Det strider mod naturen. Billederne af flyet og af det h√łje lig, som begge er forholdsvis hele, tyder dog p√• CFIT og ikke eksplosioner eller nedskydning.

PK
PK
8 years ago
Reply to  HH

Tak for baggrund stof om Dag Hammersk√łld.
Den bog du omtaler , mon den er i boghandlen i helsingborg?
Een bor i Helsing√łr, s√• det er bare over en tur.

Jeg m√• have l√¶st mere om denne “Figur” udi i politik.

PK
PK
8 years ago

Nogle mente at Palme √łnskede at blive Generalsekret√¶r i FN , og derfor ville han ikke
g√• h√•rdt mod de diktaturlande han bes√łgte.
Om denne teori er et fors√łg p√• at forst√• et svigt p√• h√łjt plan ved jeg ikke , men det kunne v√¶re.
Dag Hammersk√łld var jo n√¶sten en mystisk skikkelse og det var jo et forbilled at have.

HH
HH
8 years ago

Jag satt p√• min tidningsredaktion och tv:n var p√•. Erlander talade och talade – var det m√∂jligen upptakten till ett val? jag minns inte – och bredvid honom (det h√§r var n√•gon g√•ng i b√∂rjan p√• 1960-talet) satt en man som jag inte k√§nde till, varken namn eller position. Men min f√∂rsta reaktion var denna: den d√§r mannen ser mycket intelligent ut. Och han ser farlig ut! Jag hoppas han inte blir statsminister i v√•rt land! Jag kommer precis ih√•g det jag t√§nkte. Mannen var, fick jag veta senare, Olof Palme. Helt klart var han en utomordentlig beg√•vning. Men inte… Read more »